Keep calm and read a book

Κατηγορία: Βιβλία για ενήλικες Σελίδα 1 από 6

Οι Επιζήσαντες

Ένα πολυδιάστατο βιβλίο που ανήκει, κατά τη γνώμη μου, σε πολλές κατηγορίες και αδιαμφισβήτητα προξενεί πολλά συναισθήματα. Είναι μυστηρίου αλλά και κοινωνικό. Είναι θρίλερ αλλά έχει δόσεις ψυχολογίας και τολμώ να πω αυτοβελτίωσης για γονείς. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Τρία αδέρφια μεγαλώνουν με τελείως ακατάλληλους γονείς, προσπαθώντας μονίμως να τραβήξουν την προσοχή τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα: αγάπη και σημασία. Ζουν διαρκώς με την αγωνία του πότε θα μαλώσουν, πότε θα τους μαλώσουν, πόσο θα πιουν και πόσο άσχημα ξεσπάσματα θα συμβούν.

Κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται το εξοχικό τους σπίτι, που είναι τελείως αποκομμένο από τον κόσμο, κοντά σε μία λίμνη, σε ένα πανέμορφο κατά τα άλλα μέρος. Εκεί συμβαίνουν διάφορα ριψοκίνδυνα περιστατικά που φανερώνουν πως τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν στον αυτόματο και πως όλο αυτό έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τις ζωές τους και έχει αλλοιώσει τους χαρακτήρες τους.

Το μόνο θετικό είναι ότι αναγκάζονται να δεθούν σαν αδέρφια, να μείνουν κοντά για να αντιμετωπίσουν μαζί την αδιαφορία, την παθητικότητα και τον εγωισμό των γονιών. Μέχρι που ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τα πάντα, θα σπάσει τις μεταξύ τους σχέσεις και θα χαθούν.

Βρίσκονται ξανά, όταν πεθαίνει η μητέρα τους και αποφασίζουν είκοσι χρόνια μετά να ταξιδέψουν πίσω στο εξοχικό και στο χρόνο ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου σε μια προσπάθεια να λυτρωθούν. Οι αποκαλύψεις είναι καθηλωτικές.

Το κυριότερο συναίσθημα που μου προκάλεσε αυτό το βιβλίο είναι θυμός. Κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να γίνονται γονείς. Ένιωσα θλίψη για όλα τα παιδιά που μεγαλώνουν έτσι. Ένιωσα ακόμη δέος μπροστά στη δύναμη τους και μεγάλη αγωνία για το μέλλον τους. Διάβαζα και σκεφτόμουν, τι άλλο μπορεί να συμβεί; Και να που συνέβη και το βιβλίο απογειώθηκε και δικαιολογήθηκαν ακόμη περισσότερο οι συμπεριφορές των παιδιών αυτών και η ψυχική τους κατάσταση.

Ένα βιβλίο με πολλά και σημαντικά κοινωνικά μηνύματα που είναι παράλληλα και μια ιστορία μυστηρίου με αγωνία και ιδιαίτερη πλοκή. Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, τα κεφάλαια  είναι μικρά και η μετάφραση εξαιρετική. Σας προτρέπω να το επιλέξετε!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Λιβάνη

Συγγραφέας Alex Schulman

Το γεγονός

Μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη το 1963 είναι ένα απαράδεκτο για την εποχή γεγονός. Μία έκτρωση τότε, στη Γαλλία, ήταν ένα παράνομο γεγονός. Όλη αυτή η κατάσταση για μια φοιτήτρια 23 ετών, χωρίς κανένα στήριγμα, είναι ένα γεγονός που τσάκισε και σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή της. Ότι το βιβλίο αυτό είναι συγκλονιστικό είναι ένα αδιαμφισβήτητο και αντικειμενικό γεγονός.

Μία νέα κοπέλα, που σπουδάζει για να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα, που προσπαθεί να ξεφύγει από το κατεστημένο μιας φτωχής οικογένειας και να δημιουργήσει κάτι στη ζωή της, ζει, κάνει σχέσεις και έρωτα. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό για τη σημερινή εποχή αλλά σίγουρα μεμπτό και κατακριτέο εξήντα χρόνια πριν.

Όταν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος, από έναν άντρα που δεν αγαπά, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα αφήσει αυτό το γεγονός να αλλάξει την πορεία της ζωής της. Δεν σκέφτεται ούτε στιγμή να υποταχτεί στους νόμους της εποχής, που θεωρούν την έκτρωση παράνομη και εγκληματίες τους γιατρούς και τις μαίες που συνεργάζονται σε τέτοιες πράξεις.

Χωρίς καμία στήριξη από την οικογένεια της, όντας μόνη και άφραγκη, προσπαθεί να βρει ένα αποκούμπι οπουδήποτε. Να βρει κάποιον γιατρό, που παραβαίνοντας το νόμο θα τη βοηθήσει να «ξεφορτωθεί» το πρόβλημα της. Στην αναζήτηση αυτή ακούει και μαθαίνει διάφορα αποτρόπαια που συμβαίνουν σε κοπέλες που βρίσκονται στη θέση της. Όταν δεν βρίσκουν βοήθεια, αναγκάζονται και κάνουν φοβερές πράξεις στο σώμα τους, όπως το να σκαλίζουν τον κόλπο τους με βελόνες πλεξίματος ή να ρίχνουν μέσα χλωρίνη.

Από τις 8 Νοέμβρη του 1963 μέχρι και τις 20 Γενάρη του 1964 η νεαρή φοιτήτρια μας περιγράφει με καθηλωτικό τρόπο όλα όσα βίωσε και κυρίως όλα όσα ένιωσε. Ο ψυχικός πόνος που της προκάλεσε το άγχος να λύσει το πρόβλημα και ο φόβος της αποκάλυψης είναι κάτι που φαντάζει απίστευτα μακρινό στις μέρες μας…

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσετε πως τελικά τα κατάφερε. Οι περιγραφές είναι συγκινητικές και ανατριχιαστικές ταυτόχρονα και η γραφή της Ernaux είναι σίγουρα χαρισματική.

Υπήρξαν σημεία που θύμωσα γιατί μια γυναίκα δεν είχε το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το σώμα και τη ζωή της. Σε κάποια άλλα σημεία, όντας  μητέρα, δεν κατάφερα να καταλάβω πως γίνεται μια γυναίκα να μην μπορεί να αναπτύξει αισθήματα για το έμβρυο που κυοφορεί. Τελικά κατέληξα στο γεγονός ότι τίποτα δεν είναι κατακριτέο και ειδικά η ψυχολογία μιας γυναίκας.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που σας προτείνω με το χέρι στην καρδιά!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Annie Ernaux

Χρόνος Δολοφόνος

Αγαπημένη κατηγορία τα αστυνομικά – ψυχολογικά θρίλερ και πρώτη επαφή με έναν συγγραφέα που έχει κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια στο είδος και όχι άδικα. Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις αγαπημένες μου εκδόσεις Κέδρος.

Η Κλοντίλντ επιστρέφει με τον άντρα και την κόρη της μετά από 27 ολόκληρα χρόνια στο μέρος όπου έχασε τους γονείς και τον αδερφό της σε ένα τραγικό τροχαίο ατύχημα. Παρόλο που το συγκεκριμένο κομμάτι της Κορσικής είναι πανέμορφο και ούτε λίγο ούτε πολύ της ανήκει, μια που είναι μοναδική κληρονόμος του τωρινού ιδιοκτήτη και παππού της, δεν έχει επιστρέψει καθόλου από εκείνη την τραγική μέρα. Η ίδια ήταν η μόνη επιζήσασα και θέλησε τώρα, μετά από τόσα χρόνια να δείξει στην κόρη της το σημείο που πέθανε η οικογένεια της. Ή μήπως δεν θέλει μόνο αυτό;

Η Κλοντίλντ κατά βάθος αναζητά απαντήσεις και είναι γεγονός ότι με το που φθάνει στον προορισμό της, αρχίζουν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα, λαμβάνει περίεργα μηνύματα και αρχίζει να ψάχνει σκαλίζοντας το παρελθόν και προκαλώντας στην κυριολεξία αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα την οδηγήσουν σε συνταρακτικές αποκαλύψεις αλλά και σε κίνδυνο.

Πανέμορφες περιγραφές τόσο της Κορσικής, όσο και των ντόπιων που χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους για τη φύση και τον τόπο τους, όντας παράλληλα αρκετά σοβινιστές και τόσο σκληροί με τους «ξένους» που μου έκανε εντύπωση.

Σε ένα μέρος αγνό και καλά θωρακισμένο από τους κατοίκους του, που δεν έχουν επιτρέψει πολλές παρεμβάσεις για χάρη του τουρισμού, η δικαιοσύνη έχει άλλη μορφή και ισχύουν άλλοι κανόνες. Ομερτά, βεντέτα, φιλία, οικογένεια είναι έννοιες ιερές που εν έτη 2016 συνεχίζουν να ισχύουν και να καθορίζουν τα πάντα.

Πρωτότυπο θέμα, με πολλές ανατροπές και εξαιρετική εναλλαγή του παρελθόντος με το σήμερα βασισμένη σε ένα ημερολόγιο μέσα στο οποίο μπορεί να δει κανείς πολλά κρυφά σημάδια. Μικρά κεφάλαια που βοηθούν στην ανάγνωση. Στοιχεία και ενδείξεις που δίνονται έξυπνα στα σωστά σημεία, χωρίς να αποκαλύπτουν τη συνέχεια της πλοκής.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα και ανενδοίαστα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Michel Bussi

Σαν Κονιάκ Σαμπάνιας

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αυτοβελτίωσης, ιδιαίτερα πρωτότυπο και καλογραμμένο που υπογράφει η ψυχίατρος κυρία Λεβέντη. Με μεγάλη επιτυχία και βασισμένη σε αληθινές ιστορίες ψυχογραφεί τη γυναικεία φύση σε όλες τις εκδοχές της. Κυκλοφορεί από την Brainfood εκδοτική.

Η Μάρθα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται σε έναν οργανισμό που βοηθά κακοποιημένες γυναίκες. Πριν είκοσι χρόνια ένα γεγονός στιγμάτισε τη ζωή της και άλλαξε άρδην την πορεία της. Η καλύτερη της φίλη αυτοκτόνησε, είπαν. Η ίδια ποτέ δεν το πίστεψε και πάντα υποστήριζε πως επρόκειτο για δολοφονία. Στο σήμερα, μία ακόμη καλή της φίλη και συνεργάτιδα της στη δουλειά πέφτει θύμα επίθεσης και νοσηλεύεται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση. Οι παλιές μνήμες ξυπνούν και σε συνδυασμό με παράξενες συμπτώσεις που συμβαίνουν στο σήμερα, ήρθε η στιγμή να βγουν στο φως μεγάλες αλήθειες.

Η πλοκή του βιβλίου δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο ο τρόπος που είναι γραμμένο. Οι περιγραφές είναι μοναδικές, γεμάτες εκρήξεις γεύσεων, γεμάτες μυρωδιές. Τα κεφάλαια έχουν σαν τίτλο ένα ποτό ή ρόφημα με το οποίο χαρακτηρίζεται κάθε φορά και διαφορετικός πρωταγωνιστής της ιστορίας.

Η Μάρθα για παράδειγμα, ξεκίνησε όντας ένα ταπεινό χαμομήλι, χωρίς έντονη γεύση και άρωμα. Αφού μέστωσε και πέρασε από πολλές αποστάξεις, μεταμορφώθηκε σε ένα σπάνιο και ιδιαίτερο κονιάκ σαμπάνιας με δυνατά αρώματα και δυναμικό χαρακτήρα. Επιπλέον διαθέτει ένα σπάνιο χάρισμα, έχει οξυμένη όσφρηση και συνηθίζει να χαρακτηρίζει τους ανθρώπους με βάση το «οσφρητικό τους αποτύπωμα». Η δική της χαρακτηριστική μυρωδιά είναι το πορτοκάλι ή το λεμόνι, κάτι ξινό τέλος πάντων. Το ξινό του ανικανοποίητου.

Μέσα από τέτοιου είδους παραλληλισμούς και παραδείγματα, με κείμενο δοσμένο αριστοτεχνικά, αναλύεται ο γυναικείος χαρακτήρας σε όλες τις εκφάνσεις του, με επίκεντρο φυσικά τον έρωτα και την επιρροή του πάνω στη γυναίκα. Η ροή της ιστορίας έρχεται σίγουρα σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο συγκλονιστικό τρόπο γραφής και στα μηνύματα αυτοβελτίωσης που περνά το βιβλίο.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι προδίδουν για εσάς οι αγαπημένες σας γεύσεις;

Καλή Ανάγνωση! 

Εκδόσεις Floral

Συγγραφέας Μαρία Λεβέντη

Η Καμαριέρα

Ένα μοναδικό, γλυκό και ιδιαζόντως διαφορετικό μυθιστόρημα μυστηρίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το επίκεντρο του βιβλίου δεν είναι τόσο η πλοκή, αν και δεν υστερεί καθόλου σε ενδιαφέρον και αγωνία, αλλά η ιδιαίτερη πρωταγωνίστρια του.

Η εικοσιπεντάχρονη Μόλι μεγάλωσε εγκαταλελειμμένη από τους γονείς της, με μία τρυφερή γιαγιά που τη λάτρευε, φρόντιζε πάντα να της δείχνει το σωστό και της δίδαξε πολλά για τη ζωή και τους ανθρώπους. Η Μόλι ήθελε πάντα να κάνει καριέρα καμαριέρας και τελικά τα κατάφερε. Εργάζεται σε ένα υπερπολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο, το Ρίτζενσι Γκραντ και ακολουθεί με ακρίβεια καθημερινά μία ρουτίνα τόσο στη δουλειά, όσο και στο σπίτι. Χωρίς αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά(αυτό μάλλον κάτι μας λέει) και χάρη σ’ αυτό κατάφερε να επιβιώσει μόνη, τους τελευταίους εννέα μήνες, μετά το θάνατο της γιαγιάς της.

Η Μόλι είναι απίστευτα καλή στη δουλειά της, μανιακή με την καθαριότητα, απόλυτα τυπική στα καθήκοντα της και επιπλέον θυμάται με ακρίβεια πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τους πελάτες που εξυπηρετεί. Ένα μεσημέρι, θα έχει την ατυχία να βρει νεκρό στο δωμάτιο του έναν από τους καλύτερους πελάτες του ξενοδοχείου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Είναι μάρτυρας κλειδί στην υπόθεση, μόνο που η διαφορετικότητα της και ο δικός της μοναδικός τρόπος να σκέφτεται και να απαντά μόνο σε ότι ακριβώς τη ρωτάνε, αλλά και η αφέλεια της να βλέπει παντού μόνο το καλό και αγαθές προθέσεις από τους γύρω της, θα την μπλέξουν σε ένα περίεργο αστυνομικό παιχνίδι.

Ενώ μέχρι πρότινος ήταν μια αόρατη καμαριέρα, για πρώτη φορά στη ζωή της γίνεται το επίκεντρο της προσοχής. Για πρώτη φορά, πρέπει μόνη της να συγκροτήσει τη σκέψη της, έξω από τη συνηθισμένη της ρουτίνα και να βρει λύσεις και απαντήσεις. Πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο σαν τη Μόλι να τα καταφέρει;

Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη αυτό το βιβλίο. Είναι μοναδική η εμπειρία να βλέπεις τα πράγματα μέσα από το πρίσμα ενός διαφορετικού ανθρώπου που προφανώς βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Η αντιμετώπιση και τα συναισθήματα της Μόλι συγκλονίζουν και ασυζητητί μας παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς και συμπεριφοράς.

Το απόλαυσα πραγματικά. Κάντε το ίδιο κι εσείς!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Nita Prose

Ένα πιστόλι για υπογραφή

Ένα ιδιαίτερο αστυνομικό βιβλίο με έντονη πολιτική χροιά και γεγονότα τελείως συμβατά με την πραγματικότητα, που προκαλούν ανησυχία, μια δόση ανασφάλειας και αδιαμφισβήτητα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Κάκτος και υπογράφει ο Νίκος Εμμ. Σίμος.

Ο Νικηφόρος Γρέκας είναι νομικός με ειδίκευση στην εγκληματική ψυχολογία και εργάζεται για την αντιτρομοκρατική. Οι καιροί αλλάζουν και όπως όλα εξελίσσονται, έτσι και η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων άλλαξε μορφή. Νέες ομάδες διαδέχονται τις παλιές, με περισσότερες άκρες και επιρροές από αντίστοιχες ομάδες του εξωτερικού και διαφορετικές μορφές επιθέσεων.

Μαζικές δολοφονίες σημαντικών προσώπων καθιστούν αναγκαία την εξάρθρωση μιας νέας, σκληρής οργάνωσης που αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων της “με ένα πιστόλι για υπογραφή”. Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται σημαίνοντα πρόσωπα, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και από ένα σημείο και μετά προκύπτουν λόγοι(που δεν πρέπει να αποκαλύψω), που θα κάνουν τον Νικηφόρο να πάρει την κατάσταση τελείως προσωπικά.

Ένα βιβλίο που πραγματικά έχει μεγάλη σχέση με τη ζοφερή πραγματικότητα. Τα πολιτικά σκάνδαλα, ο τρόπος δράσης και αλληλεπίδρασης των υπηρεσιών από όλο τον κόσμο με σκοπό την πάταξη της τρομοκρατίας, οι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας που εμπλέκονται σε όλα αυτά και γενικά το πώς λειτουργεί ή δεν λειτουργεί το σύστημα.

Εξαιρετική γραφή που κυλάει αβίαστα παρά το δύσκολο θέμα. Σε αυτό βοηθούν σίγουρα και τα μικρά κεφάλαια. Ένα βιβλίο που θα σύστηνα σίγουρα σε άντρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και μία γυναίκα δεν θα το απολαύσει εξίσου.

Μία εξαιρετική αναγνωστική πρόταση που θα σας κρατήσει όμορφη παρέα και παράλληλα θα σας  προβληματίσει.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κάκτος

Συγγραφέας Νίκος Εμμ. Σίμος

Άγραφος Νόμος

Ένα ιστορικό και ταυτόχρονα κοινωνικό μυθιστόρημα με τη μοναδική γραφή της κυρίας Θεοδωρίδου και θέμα τους Έλληνες πρόσφυγες, τον πόλεμο του ’40 και τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια τα χρόνια εκείνα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Αιμιλία είναι μία νέα γυναίκα, Πόντια στην καταγωγή που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της χάνοντας βιαία την οικογένεια της. Στο δρόμο της βρίσκεται μια καλή και άκληρη γυναίκα και τη μεγαλώνει σαν δικό της παιδί δεχόμενη αναντίρρητα για χάρη της την άθλια συμπεριφορά ενός σκληρού συζύγου. Όταν η γυναίκα αυτή πεθαίνει, η Αιμιλία παντρεύεται κάτω από πιεστικές συνθήκες και μετακομίζει στο χωριό του άντρα της, κάπου στην Μακεδονία. Ένα χωριό προσφύγων, που ζουν μαζί ντόπιοι, μικρασιάτες και πόντιοι. Άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους που έχουν ένα και μοναδικό κοινό. Θεωρούν τη γυναίκα κτήμα τους. Δεν έχει δικαιώματα, δεν έχει επιλογές και ζει υπηρετώντας την υπόλοιπη οικογένεια κάτω από τις διαταγές της πεθεράς, που συνήθως βγάζει πάνω στη νεότερη νύφη τα σπασμένα της δικής της καταπιεσμένης ζωής.

Σκληρή δουλειά, υποτίμηση και απρόσμενα γεγονότα διαλύουν σιγά-σιγά τη νέα γυναίκα. Μοναδικό της στήριγμα μια φίλη που δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην τοπική κοινωνία, καθώς είναι μια γυναίκα που ζει ανεξάρτητη και μόνη. Γεγονός απαράδεκτο για την εποχή.

Μέσα από την τραγική ιστορία της Αιμιλίας, βλέπουμε καταστάσεις που στη σημερινή εποχή φαντάζουν αστείες και διαβάζοντας τες πραγματικά θα θυμώσετε! Μπορώ να πω ότι οι γυναίκες είχαν περίπου ίδια δικαιώματα με τα ζώα του σπιτιού αλλά περισσότερες υποχρεώσεις.

Μαθαίνουμε ακόμη με πολλές λεπτομέρειες την ιστορία του πολέμου, της γερμανικής κατοχής, του εμφυλίου και γενικότερα των πολιτικών εξελίξεων της εποχής. Οι πληροφορίες που δίνονται έχουν μεγάλη ιστορική αξία και φαίνεται ότι έχει γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα.

Ένα καλογραμμένο βιβλίο που συνδυάζει πολλά. Εξαιρετική υπόθεση, ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά δεδομένα που συγκλονίζουν.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου

Ανέγγιχτη

Ένα πολύ όμορφα γραμμένο βιβλίο με δύο βασικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδιαίτερο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Το πρώτο είναι ότι βασίζεται στη ζωή του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη και το δεύτερο είναι το σπάνιο και πρωτότυπο θέμα του.

Η Μελίνα είναι μια απελευθερωμένη γυναίκα με σύγχρονες αντιλήψεις, παρ’ όλο που ζει στα τέλη της δεκαετίας του 19ου αιώνα. Φεύγει από τη γενέτειρα της, την Κρήτη για να συζήσει  στην Αθήνα με τον αγαπημένο της, αστεφάνωτη, με την ανοχή του πατέρα της. Ο αγαπημένος της είναι επίσης Κρητικός. Ανερχόμενος λογοτέχνης και άνθρωπος των γραμμάτων με πολλά ψυχικά τραύματα που προέρχονται από τον άντρα που τον έφερε στον κόσμο και που πολλά υπέφερε στα χέρια του.

Έρχεται κάποτε η στιγμή που η Μελίνα και ο Αλέξανδρος βάζουν το στεφάνι. Τον γάμο δεν εγκρίνει ο αγριάνθρωπος πατέρας του γαμπρού, δεν παρευρίσκεται καν. Από τη στιγμή αυτή και μετά θα αλλάξουν τα πάντα. Ο Αλέξανδρος αποφασίζει ξαφνικά να απέχει από τα συζυγικά του καθήκοντα, δοκιμάζοντας τον εαυτό και τις αντοχές του με πρόφαση τις θρησκευτικές και πνευματικές αναζητήσεις του στις οποίες αφοσιώνεται με πάθος και αφήνει τη γυναίκα του ανέγγιχτη για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το χωρισμό τους.

Η γυναίκα αυτή υπέφερε πολύ νιώθοντας συχνά λίγη δίπλα του, νιώθοντας ενοχές που τον πίεσε να την παντρευτεί. Μέχρι που διαπίστωσε ότι πίσω από την παράλογη συμπεριφορά του συζύγου της κρυβόταν το σκληρό του παρελθόν.

Μέσα από την ιστορία που μας αφηγείται η Μελίνα παρακολουθούμε τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη αναμεμειγμένα με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας αλλά και με πιστή αναφορά σε κομβικά σημεία και γεγονότα της ζωής του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.

Το κείμενο του κυρίου Ραπτόπουλου είναι αυθεντική ελληνική λογοτεχνία παλαιάς κοπής. Πρόκειται σίγουρα για ένα βιβλίο όχι ανάλαφρο, μια που παρακολουθούμε μια διαρκή εσωτερική πάλη στις ζωές και των δύο πρωταγωνιστών. Ο ένας παλεύει με τις πνευματικές αναζητήσεις του και ο άλλος με μια μόνιμη απόρριψη.

Ένα βιβλίο που σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Σχολή Νυφών

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα των εκδόσεων Πατάκη με θέμα το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα τη ζωή στην Αθήνα στα χρόνια της κατοχής της από τους Γερμανούς. Οι θηριωδίες που διέπρατταν οι ναζί σε βάρος αθώων πολιτών, ο ρόλος των αντιστασιακών οργανώσεων αλλά και ο μαυραγοριτισμός και δοσιλογισμός  που βρισκόταν στις δόξες τους εκείνα τα χρόνια.

Πρωταγωνίστρια είναι η Ροζάνα, μια νέα και όμορφη γυναίκα που ξαφνικά βρίσκεται μόνη στην κατοχική Αθήνα. Ο αρραβωνιαστικός της όντας αξιωματικός του ελληνικού στρατού έχει διαφύγει στη Μέση Ανατολή για να σώσει τη ζωή του. Τα πάντα γύρω της αλλάζουν και κυρίως οι άνθρωποι. Δεν ξέρεις πλέον ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός. Ποιος είναι πατριώτης και ποιος προδότης.

Η Ροζάνα έχει ξεκάθαρα επιλέξει στρατόπεδο από την αρχή. Αγαπά την πατρίδα της και αποφασίζει να μετατραπεί σε ελληνίδα Μάτα Χάρι. Εντάσσεται στην αντίσταση. Χάρη στα αισθήματα που τρέφει γι’ αυτήν ένας ανώτερος αξιωματικός των Ες Ες εισχωρεί στα επίσημα γραφεία των Γερμανών και γίνεται διπλή κατάσκοπος.

Κάποια στιγμή, όταν γίνεται ένας λάθος και την ανακαλύπτουν βρίσκεται σε ένα τεράστιο δίλημμα. Καλείται να επιλέξει αν θα φύγει εν μία νυκτί για το Βερολίνο ώστε να ενταχθεί στη Σχολή Νυφών και να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να παντρευτεί τον αξιωματικό ή την κρεμάλα…

Ιδιαίτερη γραφή, που παρά τις περιττές πληροφορίες που δινόταν σε κάποια σημεία, δεν με κούρασε τόσο, κυρίως λόγω λεξιλογίου, που ήταν πλούσιο και σπάνιο. Είχα καιρό να αναζητήσω λήμματα βιβλίου σε λεξικό και αυτό μου άρεσε!

Κάτι ακόμη που αγαπώ στα ιστορικά μυθιστορήματα είναι όταν μπλέκονται στην πλοκή αληθινές πληροφορίες που αφορούν την εποχή. Παρακάτω σας παραθέτω ορισμένες από αυτές που μου έκαναν εντύπωση:

-Γνωρίζατε ότι ο Hugo Boss σχεδίασε τη διάσημη στολή των Ες Ες και μάλιστα ήταν φιλικά προσκείμενος στους ναζί;

-Γνωρίζατε ότι μετά από ειδική παραγγελία σε φαρμακευτική εταιρεία είχε δημιουργηθεί ένα είδος μεθαμφεταμίνης για να χρησιμοποιούν οι στρατιώτες-ναζί και να νιώθουν ατρόμητοι στη μάχη;

-Γνωρίζατε ότι υπήρχε στο Βερολίνο Σχολή Νυφών στην οποία φοιτούσαν «ξεχωριστές» κοπέλες, οι οποίες προετοιμάζονταν κατάλληλα για να παντρευτούν ανώτερα στελέχη του στρατού;

Ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα με πολλές συναισθηματικές ανατροπές.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης

Ομηρία – Clare Mackintosh

Ένα καθηλωτικό βιβλίο της Clare Mackintosh που διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά επιτυχίας της κατηγορίας θρίλερ στην οποία ανήκει. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ένα Boeing  777 με 353 επιβάτες ξεκινά για μια μοναδική πτήση στα χρονικά που θυμίζει λίγο το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού. Μία απευθείας πτήση από το Λονδίνο για το Σίντνευ, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Το αεροπλάνο θα βρίσκεται 20 ώρες συνεχώς στον αέρα. Υποτίθεται ότι έχουν γίνει δοκιμαστικές πτήσεις, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν προβλεφθεί όλα τα πιθανά σενάρια.

Εκτός ίσως από ένα. Και φυσικά είναι αυτό ακριβώς που θα συμβεί…

Πρόκειται για ένα βιβλίο για την υπόθεση του οποίου δεν πρέπει να αποκαλύψω πολλά. Θα μιλήσω μόνο για τους πρωταγωνιστές που είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και αυτό σε συνδέει περισσότερο μαζί τους. Όταν νιώθεις ότι κινδυνεύει ένα παιδί, όταν νιώθεις ότι θα μπορούσες κι εσύ να βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, αγωνιάς περισσότερο. Άνθρωποι με αδυναμίες, που είτε ηθελημένα, είτε όχι, έχουν γίνει πιόνια παρανοϊκών με αμφιλεγόμενα κίνητρα και κομμάτια μιας θλιβερής ιστορίας που θα στιγματίσει τις ζωές τους.

Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που η συγγραφέας ψυχογραφεί τους ανθρώπους και δικαιολογεί τις αποφάσεις και τα κίνητρα με βάση τα βιώματα και τα τραύματα που κουβαλάει ο καθένας.

Πέρα από ένα βιβλίο-θρίλερ με αγωνία και δυνατή πλοκή, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που η ανάγνωση σε οδηγεί σε ενδοσκοπήσεις και σου περνάει σημαντικά κοινωνικά μηνύματα.

Καλογραμμένο με έξυπνη, κινηματογραφική πλοκή. Τα κεφάλαια είναι σχετικά μικρά και δοσμένα με πολύ σωστές εναλλαγές που ολοκληρώνουν το εξαιρετικό στήσιμο της ιστορίας. Το τέλος είναι ιδιαίτερο και τελείως μα τελείως αναπάντεχο!

Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Θα αρέσει και στους πιο δύσκολους, ακόμη και σε όσους δεν αγαπούν το είδος!

Καλή Ανάγνωση! 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Clare Mackintosh

Σελίδα 1 από 6

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén