Keep calm and read a book

Κατηγορία: Βιβλία για γονείς Σελίδα 1 από 2

Η Τελευταία Γουλίτσα

Ένα από τα πιο τρυφερά βιβλία που έχω κρατήσει ποτέ στα χέρια μου. Εμπνευσμένο από τη μεγαλύτερη αγάπη που έχει υπάρξει ποτέ, τη μητρική και φτιαγμένο με εξίσου μεγάλη αγάπη από τη δημιουργό του Μαρίνα Πλούμπη, η οποία έχει κλείσει μέσα του τα πιο αγνά συναισθήματα και μας τα προσφέρει.

Όποια γυναίκα έχει θηλάσει τα παιδιά της μπορεί να καταλάβει τη μοναδική αυτή αίσθηση, το πόσο ιερές είναι οι στιγμές, τον ισχυρότατο δεσμό που εδραιώνεται μέσω της διαδικασίας και γενικά το απόλυτο δόσιμο που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Δεν είναι μόνο το φαγητό και η ανάγκη για επιβίωση. Είναι ασφάλεια, αγάπη, αγκαλιά. Είναι πληρότητα.

Κάποτε όμως αυτό το υπέροχο ταξίδι πρέπει να λάβει ένα τέλος. Και είναι εξίσου δύσκολο και για τις δύο πλευρές.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε στη χώρα μας κάποιο βιβλίο που να μπορεί να βοηθήσει σε έναν ομαλό αποθηλασμό. Γι αυτό το λόγο δημιουργήθηκε “Η τελευταία γουλίτσα”.

Πρωταγωνίστρια είναι η γλυκύτατη Σοφία που λατρεύει το γαλατάκι της μαμάς. Τη βλέπουμε να μεγαλώνει και να καταφέρνει όλο και περισσότερα πράγματα, πάντα με τη μαμά δίπλα της. Όταν η Σοφία είναι πια αρκετά μεγάλη έρχεται η στιγμή να κάνει με τη μαμά μια συμφωνία. Αποφασίζουν να μετρούν τις γουλίτσες που πίνει και βάζουν περιορισμούς στα μέρη στα οποία θα μπορεί να πίνει από τον κόρφο της μαμάς. Σταδιακά οι γουλίτσες μειώνονται, η Σοφία ωριμάζει όλο και περισσότερο και μαζί μητέρα και κόρη αποδέχονται τη νέα κατάσταση και γυρνούν μια νέα σελίδα στη ζωή τους.

Ένα υπέροχο ταξίδι στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μέσα από πανέμορφες εικόνες. Και όπως κάθε ταξίδι έχει αρχή και τέλος, έτσι και ο θηλασμός πρέπει να φτάσει σε αυτή την τελευταία, ιερή γουλίτσα.

Ο τρόπος προσέγγισης είναι τόσο γλυκός που αδιαμφισβήτητα θα κερδίσει ένα παιδί και θα του περάσει το μήνυμα. Μία μητέρα, επίσης θα βοηθηθεί διαβάζοντας το. Θα νιώσει ότι έφτασε στον προορισμό της, οπότε οι αποσκευές πρέπει να αδειάσουν από τύψεις, που είμαι σίγουρη ότι όλες νιώσαμε όταν σταματήσαμε το θηλασμό.

Ένα εξαιρετικό, συγκινητικό, υπέροχο βιβλίο που έλειπε!

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη έκδοση, που βλέπετε στην εικόνα, έχει εξαντληθεί και θεωρείται συλλεκτική. Αν είστε τυχεροί θα βρείτε αντίτυπα σε βιβλιοπωλεία. Θα ακολουθήσει όμως και δεύτερη έκδοση σύντομα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Sweet Serendipities

Συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη

Εικονογράφος Ειρήνη Θάνου

Μια φορά κι ένα παιδί – Η Σπείρα

Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών και αυτό το υπέροχο βιβλίο των εκδόσεων Φουρφούρι μίλησε κατευθείαν στην ψυχή μου και με άγγιξε όσο κανένα.Ένα ανάγνωσμα, που κατά τη γνώμη μου, απευθύνεται σε παιδιά αλλά και γονείς.

Με το χέρι στην καρδιά παραδέχομαι ότι σαν μητέρα δεν έχω συγκινηθεί ποτέ περισσότερο με βιβλίο…

Μόνο λίγα λόγια θα σας πω για να περιγράψω την ιστορία αυτή και πάλι θα είναι φτωχά μπροστά της και πάλι νιώθω πως θα την αδικήσω.

Ήταν κάποτε μια κόρη που αγαπούσε πολύ τη μητέρα της. Ήταν κι η μητέρα που ήθελε μόνο το καλό της κόρης και νόμιζε ότι ήξερε ποιο ήταν αυτό.

Η κόρη έπλαθε όνειρα τα θέλω της με τα χέρια, τα πόδια ή τη φωνή της και πήγαινε χαρούμενη στη μητέρα να της τα δείξει. Κι αυτή που ήθελε μόνο το καλό του κοριτσιού, της διέλυε αυτά τα όνειρα γιατί δεν ήταν γι’ αυτήν. Και η κόρη απογοητευόταν αλλά άκουγε τη μητέρα γιατί την αγαπούσε πολύ.

Κάποτε η κόρη κατέληξε χωρίς χέρια, χωρίς πόδια, χωρίς φωνή… Άρχισε να μοιάζει πολύ στη μητέρα…

Η συνέχεια είναι απλά συγκλονιστική, πέρα για πέρα αληθινή αλλά και όσο χρειάζεται σκληρή. Ένα αλληγορικό παραμύθι για τα θέλω, τα πρέπει, τις επιθυμίες, τις καταπιεσμένες ανάγκες, την κατανόηση.

Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους, είτε έχουν κόρες, είτε γιους.

Η αμεσότητα του μηνύματος που περνάει το υπέροχο, λιτό κείμενο της κυρίας Βουτσινά αλλά και η μοναδική εικονογράφηση της κυρίας Γεωργανά είναι ανατριχιαστική, συναρπαστική και απόλυτα συγκινητική για έναν γονιό και ειδικά για μια μητέρα.

Είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας. Μετά τη Σπείρα, θα ακολουθήσουν το Βέλος και ο Κύκλος. Ειλικρινά αδημονώ να τα συναντήσω!

Γονείς, έχετε το θάρρος να το διαβάσετε;

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Brainfood

Συγγραφέας Αντιγόνη Βουτσινά

Εικονογράφος Φιλάνθη Γεωργανά

Παιδί και Γονείς

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να είναι χαρούμενο

Ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο για γονείς που περιέχει 101 χειροπιαστές, απλές και απόλυτα εφαρμόσιμες συμβουλές για τη διαχείριση της κακής διάθεσης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είτε ένα παιδί είναι μόνιμα σε κακή διάθεση, είτε υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές μέσα στη μέρα, θα πρέπει για αρχή να αναζητήσετε την αιτία. Το βιβλίο θα σας δώσει κάποιες κατευθύνσεις για να τη βρείτε και στη συνέχεια πολλές εναλλακτικές για να αλλάξετε τα αρνητικά δεδομένα.

  • Θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να μιλάτε και να ακούτε ένα παιδί που είναι το άλφα και το ωμέγα στη μεταξύ σας σχέση. Από τη στάση του σώματος, τον τόνο της φωνής μέχρι και κάποιες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιείται για καλύτερη προσέγγιση.
  • Θα μάθετε μέσα από απλά παραδείγματα να ανατρέπετε ένα αρνητικό κλίμα ή συναίσθημα με απλούς τρόπους και κατά κάποιο τρόπο τεχνικές διαχείρισης θυμού.
  • Θα σας δοθούν ιδέες για να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας, που θα σας προσφέρουν περισσότερες χαλαρές στιγμές, κάτι που έτσι κι αλλιώς από μόνο του βοηθάει στην βελτίωση της γενικότερης διάθεσης στην οικογένεια.
  • Θα σας θυμίσει ότι κι εσείς χρειάζεστε φροντίδα και επιβράβευση για όλα όσα έχετε καταφέρει. Γιατί για να είναι ένα παιδί καλά θα πρέπει πρώτα να είναι καλά ο γονέας!

Αναπόφευκτα, μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της διάθεσης σας θα έρθει και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας! Θα έχει διάθεση και ενέργεια να προσπαθεί περισσότερο, θα γίνει πιο δημιουργικό.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και απλότητα στο λόγο. Οι συμβουλές είναι στοχευμένες και σύντομες, δεν πλατειάζει  και δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Είναι ότι χρειάζεται ένας πελαγωμένος γονιός για να χαλαρώσει και να νιώσει ότι κάνει μια νέα αρχή. Δεν είναι από τα βιβλία γονεϊκής που θα σας βαρύνουν με τύψεις και θα τονίσουν τα λάθη σας. Το αντίθετο, είναι ένας οδηγός αυτοβελτίωσης και αισιοδοξίας!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Caroline Roope

Χαρισματική Εκπαίδευση – Πώς οι δυσκολίες γίνονται πλεονέκτημα

Η χαρισματική Ελένη Γαρυφαλάκη, μετά το Smart Babies, επιστρέφει με ένα ακόμη πιο σύγχρονο και φρέσκο βιβλίο που έχει ως στόχο να βάλει ένα λιθαράκι στην «εξυγίανση» και βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών μας προτύπων. Κυκλοφορεί από την Brainfood Εκδοτική.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το ποσοστό παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έχει αυξηθεί. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Ενώ όλα εξελίσσονται, ενώ όλα εκσυγχρονίζονται τεχνολογικά, οι τρόποι μάθησης και διδασκαλίας παραμένουν οι ίδιοι. Είναι λογικό και επόμενο, τα επίσης εκσυγχρονισμένα παιδικά μυαλουδάκια ή τουλάχιστον κάποια από αυτά να μην μπορούν να συμβαδίσουν με τις παλιές μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας.

Ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα που προκύπτουν από αυτό το «σύστημα» και θα κληθεί να βρει λύσεις. Ωστόσο, υιοθετώντας από νωρίς κάποιες εκσυγχρονισμένες τακτικές, ίσως και να προληφθούν πολλών ειδών μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές.

Εάν πιστεύετε κι εσείς ότι τα εκπαιδευτικά μας πρότυπα είναι κάπως παρωχημένα, διαβάστε το βιβλίο αυτό.

-Θα σας δείξει τρόπους και εναλλακτικές περισσότερο διασκεδαστικών τρόπων μάθησης

-Θα σας δώσει ιδέες εποικοδομητικού παιχνιδιού ενίσχυσης νοημοσύνης

-Θα απομυθοποιήσει τις μαθησιακές δυσκολίες

-Θα σας βοηθήσει να βρείτε τις κλίσεις του παιδιού σας και να τις εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

-Θα κατανοήσετε πως μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από έννοιες της νευροεπιστήμης

Το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου, έχει να κάνει με το παιχνίδι που είναι και ο πιο εποικοδομητικός τρόπος μάθησης. Η συγγραφέας προτείνει πολλές ιδέες παιχνιδιών συνδυάζοντας τες με τα είδη νοημοσύνης. Είναι απίστευτα σημαντικό να ξεκινήσουμε από νωρίς να ενισχύουμε τις δεξιότητες των παιδιών με δραστηριότητες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων συνάψεων στον εγκέφαλο.

Ένα βιβλίο – πηγή έμπνευσης και ιδεών!

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί, να κάνουμε τα παιδιά μας να χαίρονται με τη μάθηση και να μετατρέψουμε οποιαδήποτε δυσκολία τους σε πλεονέκτημα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Brainfood – Η Τέχνη της Ζωής

Συγγραφέας Ελένη Γαρυφαλάκη

Smart Babies – Ελένη Γαρυφαλάκη

Υπότιτλος: “Η συναισθηματική, κοινωνική και πολλαπλή νοημοσύνη του παιδιού” ή με απλά(δικά μου) λόγια ένας υπερσυμπυκνωμένος οδηγός επιβίωσης για νέους γονείς!

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που κατάφερε η Ελένη Γαρυφαλάκη να αποδώσει όλα αυτά που έχω διαβάσει σε πάρα πολλά βιβλία για γονείς μέσα σε ένα βιβλίο μόλις 143 σελίδων.

Χωρίζεται σε 26 ενότητες, όπου σε κάθε μία, πολύ λακωνικά και ιδιαίτερα κατανοητά παρουσιάζονται όλα τα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους γονείς, αλλά και κάποια που με σιγουριά μπορώ να πω ότι πολλοί από εμάς δεν έχουν σκεφτεί ποτέ τη σημασία τους. Όπως για παράδειγμα η νατουραλιστική νοημοσύνη στη βρεφική ηλικία!

Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολείται το βιβλίο δίνοντας βασικές οδηγίες κατάκτησης δεξιοτήτων:

Συναισθηματική νοημοσύνη, Ενσυναίσθηση

Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, Αυτοέλεγχος

Παιχνίδι, Περιέργεια, Επικοινωνία

Συνεργασία, Ευγένεια, Δημιουργία σχέσεων

Ανάπτυξη γλωσσικής, λογικομαθηματικής, χωροταξικής, κιναισθητικής, μουσικής, διαπροσωπικής νοημοσύνης στη βρεφική ηλικία.

Και άλλα πολλά θέματα που προσωπικά πιστεύω ότι υπερκαλύπτουν τις βασικότερες απορίες που απορρέουν του γονεϊκού ρόλου.

Αναλυτικότερα, στην εισαγωγή κάθε ενότητας υπάρχει μία επεξήγηση της δεξιότητας που πραγματεύεται με έμφαση κυρίως στο πως την αντιλαμβάνεται το παιδί. Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες-προτάσεις για το πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε το παιδί, ώστε να κατακτήσει τη δεξιότητα αυτή, με αναφορές στο τι θα πρέπει να αποφύγουμε.

Άκρως βοηθητικά είναι τα γραφήματα που υπάρχουν σε κάθε ενότητα, τα οποία είναι ουσιαστικά περιλήψεις βασικών σημείων(tips) πολύ αξιόλογων και γνωστών συγγραμμάτων για γονείς.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το Smart Babies:

  • Σε νέους γονείς που θέλουν να κάνουν μία όμορφη και κατατοπιστική εισαγωγή στις καινούριες έννοιες που προκύπτουν από την ανατροφή ενός μωρού.
  • Σε γονείς που δεν έχουν πολύ χρόνο για διάβασμα αλλά θέλουν να βοηθηθούν, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
  • Σε όσους θέλουν να κάνουν μια επανάληψη σε όσα έχουν διαβάσει κατά καιρούς(εγώ είμαι σίγουρα σε αυτή την κατηγορία!).
  • Σε όσους απλά θέλουν να βελτιώσουν το γονεϊκό τους πρότυπο.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω τις κυρίες που είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την επιμέλεια αυτού του πραγματικά υπέροχου βιβλίου. Είναι οι Λίλα Κούπριζα και Μάγδα Τσολάκου αντίστοιχα. Το στήσιμο, τα χρώματα, τα γραφήματα είναι εξαιρετικά και προσεγμένα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Καλή Ανάγνωση

Εκδόσεις Φουρφούρι

Συγγραφέας Ελένη Γαρυφαλάκη

Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα

Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχω χρόνια στη λίστα των «προς ανάγνωση». Όντας προκατειλημμένη και αρκετά απογοητευμένη από άλλα βιβλία της «γενιάς» του, καθώς έχει γραφτεί αρκετά χρόνια πριν, το άφηνα πάντα για μια άλλη φορά και διάβαζα κάποια νεότερη κυκλοφορία.

Πόσο λάθος έκανα!

Πρέπει να είναι στη λίστα με τα πρώτα βιβλία που θα διαβάσει ένας γονιός. Θέτει κυριολεκτικά τις βάσεις στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και διαμάχες. Δεν θα ήταν υπερβολή να σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν μεταγενέστερα είχαν ως βάση τη θεωρία του Thomas Gordon. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς υπό την αιγίδα αυτής της θεωρίας.

Διαβάζοντας «Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα», αφού πρώτα κατανοήσετε βασικές αρχές «λειτουργίας» της δικής σας οικογένειας, θα είστε όντως σε θέση να επιλύετε ειρηνικά τις διαφορές σας χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η «ενεργητική ακρόαση»,  η «μέθοδος μη-ήττας» και τα «μηνύματα-εγώ».

Αναλυτικότερα, κατά την εφαρμογή της ενεργητικής ακρόασης δίνετε την ευκαιρία στο παιδί σας να μιλήσει για το πρόβλημα του, χωρίς παρεμβάσεις και επικρίσεις. Με ειλικρίνεια και απόλυτη αποδοχή, το ενθαρρύνετε ουσιαστικά με «μεθοδευμένη σιωπή» να βρει μόνο του λύση σε κάποιο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό οικοδομείτε έναν δυνατό και αυτόνομο ενήλικα.

Η μέθοδος μη-ήττας μας διδάσκει αρχικά κάτι βασικό, που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας ισότιμα. Με γνώμονα την ισότητα και αφήνοντας εκτός τη γονεϊκή μας εξουσία, μπορούμε συζητώντας με τα παιδιά μας να καταγράψουμε πιθανές λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα και να επιλέξουμε τελικά αυτή που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει στον κόσμο των ενηλίκων, διδάσκουμε στα παιδιά μας το σεβασμό και την υπευθυνότητα. Και το σημαντικότερο, τα εφοδιάζουμε με πρακτικές επίλυσης διαφορών που αδιαμφισβήτητα θα χρειαστούν στη ζωή τους.

Το μήνυμα-εγώ είναι η αντικατάσταση του όρου «μαλώνω το παιδί μου». Δεν μαλώνω πλέον αλλά αιτιολογώ με τα συναισθήματα μου. Λέω αυτό που με ενοχλεί και θέλω να σταματήσει να πράττει εξηγώντας τους λόγους με ειλικρίνεια. Με τον τρόπο αυτό είναι περισσότερο πιθανό να σεβαστεί ένα παιδί τις γονεϊκές ανάγκες αλλά και να μάθει σιγά-σιγά να θέτει μόνο του τα όρια του.

Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και χρήσιμα θα διαβάσετε σε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο που βασίζεται στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση. Ακόμη και ο ίδιος ο συγγραφέας υποστηρίζει πως δεν γίνεται να λύσετε άμεσα όλα σας τα προβλήματα διαβάζοντας το. Χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή για να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τις μεθόδους.

Εγώ θα σας συμβούλευα επιπλέον να διαβάσετε το βιβλίο αυτό όσο πιο αργά και νωχελικά γίνεται. Μετά από κάθε κεφάλαιο κάντε μία παύση και σκεφτείτε τα δεδομένα με βάση τη δική σας οικογένεια και τον δικό σας τρόπο συμπεριφοράς. Όταν νιώσετε σίγουροι και έτοιμοι ξεκινήστε σιγά-σιγά να υιοθετείτε κι εσείς τις μεθόδους με υπομονή και αισιοδοξία!

Καλή ανάγνωση

Εκδόσεις Μάρτης

Συγγραφέας Thomas Gordon

Προικισμένα Μωρά-Εμπνευσμένοι Γονείς για μια άλλη προσχολική ηλικία

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που διάβασα όταν έμαθα ότι θα γίνω μητέρα. Ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί, αγωνιούσα και αγχωνόμουν με τα πάντα και ήθελα να μάθω τα πάντα. Και όταν λέω τα πάντα δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στον τρόπο φροντίδας ενός μωρού, αλλά στον τρόπο σωστής ανατροφής ενός ευτυχισμένου και υγιούς παιδιού.

Οι βάσεις μπήκαν με τη βοήθεια του κυρίου Παπαβέντση…

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό θα έρθετε σε επαφή με την “γονεϊκή τέχνη”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας, η οποία δυστυχώς δεν διδάσκεται πουθενά και βασικές της αρχές είναι η ενσυναίσθηση και η κατανόηση. Θα μάθετε τη σπουδαιότητα της προσχολικής ηλικίας και πόσο σημαντικό είναι να είστε πραγματικά κοντά στο παιδί σας σε αυτή τη φάση, σωματικά και πνευματικά, καθώς και πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι μαζί του.

Παράλληλα, το βιβλίο αυτό αποτελεί και έναν πρακτικό οδηγό για νέους γονείς. Θα διαβάσετε για την αξία του θηλασμού και χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφή και τον ύπνο ενός μωρού. Θα διαβάσετε για την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού ανά ηλικιακό στάδιο, από τη γέννηση του μέχρι και το πέρας της προσχολικής ηλικίας. Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν, πως μπορείτε να βοηθήσετε στην εξέλιξη της και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Βασικότερα όλων για εμένα, τα κεφάλαια επικοινωνία και συμπεριφορά. Μπορούν να προετοιμάσουν άψογα τους νέους γονείς για όλα τα αναπάντεχα που θα αντιμετωπίσουν. Από τους διαφορετικούς τύπους κλάματος ενός μωρού μέχρι την αρνητική προσοχή που θα προσπαθήσει να τραβήξει ένα νήπιο. Πως πρέπει να συμπεριφερθείτε σε κάθε περίπτωση; Πως θα μειώσετε τις εντάσεις; Αλλά και πως είναι καλό να φέρεστε για να ενισχύσετε τη συναισθηματική του νοημοσύνη;

Το βιβλίο αυτό μου έλυσε πολλές απορίες και ταυτόχρονα μου προκάλεσε την ανάγκη να μάθω ακόμα περισσότερα. Με λίγα λόγια, μου άνοιξε νέους ορίζοντες και για μένα αυτό είναι μεγάλη επιτυχία.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για έναν πλήρη “οδηγό προς ναυτιλομένους”. Αν είστε νέοι γονείς ή αν σκοπεύετε να γίνετε, σας προτρέπω να το διαβάσετε.

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Στέλιος Παπαβέντσης

 

 

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)

Το βιβλίο αυτό είναι πραγματικά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και περιεκτικά βιβλία για γονείς που έχω διαβάσει. Προσεγγίζει το θέμα με έναν βαθύτερο και έξυπνο τρόπο. Απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους γονείς, είτε τα παιδιά σας είναι προσχολικής ηλικίας, είτε βρίσκονται στην εφηβεία, είτε ακόμη κυοφορούνται!

Αρχικά, να τονίσω πόσο σημαντικό πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο να μας γυρνάει στο παρελθόν μας και στον τρόπο που εμείς μεγαλώσαμε. Πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά μας ξεκινούν από εκεί. Είναι πολύ πιθανό, έως και σίγουρο να έχουμε υιοθετήσει κάποιες συμπεριφορές των δικών μας γονιών, που δυστυχώς πολλές φορές είναι ακατάλληλες. Το βιβλίο αυτό μας βοηθάει να αντιληφθούμε τυχόν λάθος τακτικές που άθελα μας κληρονομήσαμε, ώστε να μην τις επαναλάβουμε. Θεωρώ αυτό το βήμα πολύ σημαντικό γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Κάτι ακόμη πολύ βασικό, είναι το πόσο καλά μπορούμε εμείς, ως γονείς, να αναγνωρίζουμε και να χειριζόμαστε τα συναισθήματα μας. Οι ανοχές μας και η συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά μας έχει άμεση σχέση με αυτό. Το βιβλίο μας βοηθάει να εμβαθύνουμε και πάλι στον εαυτό μας και να ξανά-γνωρίσουμε εμάς, με δεδομένο ότι όταν κάποιος γίνεται γονιός αλλάζουν τα πάντα!

Επίσης, η συγγραφέας αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην εγκυμοσύνη. Οι αλλαγές ξεκινούν ακριβώς από αυτό το σημείο, όπως και το δέσιμο με το παιδί μας. Είναι εύλογο να γνωρίζει μία νέα μητέρα τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει, σωματικά, πρακτικά, αλλά κυρίως ψυχικά!

Τέλος, δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στο δεσμό που αποκτούμε με τα παιδιά μας με τους κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας και πώς να το πετύχουμε αυτό. Μέσω αυτού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ένα μικρό παιδί που γκρινιάζει συνεχώς ή είναι προσκολλημένο σε έναν γονιό ή έχει προβλήματα ύπνου. Μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα καταστάσεις που αφορούν μεγαλύτερα παιδιά, όπως ξεσπάσματα θυμού ή ψέματα.

Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και κατανόησης του γονεϊκού ρόλου. Μας διδάσκει πώς να θέτουμε όρια πρώτα στον εαυτό μας και στη συνέχεια στα παιδιά μας. Με γνώμονα πάντα την ευνσυναίσθηση και την επικοινωνία.

Συγγραφέας Philippa Perry

Εκδόσεις Διόπτρα

Πως οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια

Διαβάζοντας αυτό το εξαιρετικό βιβλίο ένιωσα, κατά κάποιο τρόπο, ότι μπήκαν τα πράγματα στη σωστή τους θέση μέσα στο μυαλό μου! Πόσο απλά, όμορφα και πάνω από όλα χωρίς άγχος μεγαλώνουν τα παιδιά αυτής της χώρας! Γιατί να μην έχουμε κι εμείς κάποια, έστω μία, από τις τακτικές τους; Είναι άκρως ενδιαφέρον και εντυπωσιακό θα έλεγα να γνωρίσουμε τις συνήθειες αυτού του λαού και γιατί όχι, να υιοθετήσουμε κάποιες από αυτές…

Αρχικά να σας πω ότι στη Δανία τα παιδιά δεν έχουν διάβασμα για το σπίτι και δεν παίρνουν βαθμούς μέχρι και πριν το γυμνάσιο. Το εκπαιδευτικό σύστημα ενδιαφέρεται περισσότερο για την ευημερία και την ευτυχία των παιδιών και λιγότερο για τις γνώσεις που θα αποκομίσουν σε μικρές ηλικίες. Πιστεύουν ότι ένα παιδί που είναι “καλά” ψυχολογικά, θα αποκτήσει ευκολότερα γνώσεις και θα έχει μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιτυχία στο μέλλον. Κατ’ επέκταση, δίνουν βαρύτητα στο να είναι τα παιδιά χαρούμενα στο σχολείο, να έχουν καλές σχέσεις όλα ανεξαιρέτως μεταξύ τους και να μπορούν όλα να συνεργάζονται σε ομάδες. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, που για τα ελληνικά δεδομένα φαντάζουν μακρινές και ίσως να προκαλούσαν ακόμη και γέλιο σε κάποιον “παραδοσιακό” διευθυντή σχολείου!

Οι δάσκαλοι εκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να οργανώνουν ομαδικές συζητήσεις(τύπου group therapy) και να συζητούν προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των μαθητών. Χρησιμοποιούν μεθόδους όπως το μασάζ, καθώς πιστεύουν πολύ στη φράση: “όποιος αγγίζει δεν εκφοβίζει”. Ενθαρρύνουν την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μαθητών, παραχωρώντας τους πολλές φορές το ρόλο τους. Όταν βλέπουν ότι η “βαθμολογία ευτυχίας” έχει πέσει, αφήνουν τα μαθήματα και διοργανώνουν συγκεντρώσεις τραγουδιού και διασκέδασης!

Στη Δανέζικη οικογένεια και πάλι πρωταρχικό ρόλο παίζει η ευτυχία. Υπάρχει σε καθημερινή βάση μια συγκεκριμένη ώρα, που οι οικογένειες ξεχνούν όλα τα προβλήματα και χαλαρώνουν όλοι μαζί, ανάβοντας κεριά, συζητώντας μόνο ευχάριστα θέματα, έχοντας μέσα τους μόνο θετικά συναισθήματα. Πως το καταφέρνουν αυτό; Εύκολα γιατί έχουν εκπαιδευτεί από μικροί, είναι απλά ο τρόπος ζωής τους!

Οι γονείς δείχνουν στα παιδιά εμπιστοσύνη από πολύ μικρή ηλικία, τους επιτρέπουν να συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα σε όλες τις αποφάσεις, μετατρέποντας τους έτσι από νωρίς σε πολύ υπεύθυνα άτομα. Εννοείται ότι μεγαλώνουν τα παιδιά τους με ενσυναίσθηση, που κατά κάποιο τρόπο τους είναι έμφυτη. Μιλούν χωρίς ταμπού για θέματα όπως το σεξ και ο θάνατος, καθώς θεωρούν και τα δύο φυσιολογικές διαδικασίες. Πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα καθώς αυτό μειώνει το φόβο και το άγχος τους και φυσικά είναι προτιμότερο να ενημερωθούν από τους ίδιους τους γονείς παρά από φίλους και διαδίκτυο. Να προσθέσω εδώ ότι για να μιλήσουν στα παιδιά μικρών ηλικιών για αυτά τα λεπτά θέματα χρησιμοποιούν πολλά βιβλία.

Σας έχω αναφέρει ενδεικτικά και επιγραμματικά κάποια από τα σημεία του βιβλίου. Θα διαβάσετε πολλά περισσότερα και θα αποκομίσετε χρήσιμες και ιδιαίτερες συμβουλές μέσα από τις σελίδες του. Προσωπικά, μου άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις. Αδιαμφισβήτητα, απέχει πολύ από τη δική μας νοοτροπία. Θεωρώ ωστόσο, ότι οι νέοι γονείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές από τις συνήθειες των Δανών, προσαρμοσμένες στα δικά μας μέτρα.

Εύχομαι τέλος, να μπορούσαν να διαβάσουν το βιβλίο αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας. Πιστεύω ότι για κάθε μία ευτυχισμένη συνήθεια που θα υιοθετούσε ο κάθε δάσκαλος πολλά παιδικά χαμόγελα θα σχηματίζονταν…

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφέας Jessica Joelle Alexander

Αδέλφια, όχι αντίπαλοι

Μου είπε κάποτε μια φίλη ότι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι αδέρφια. Ισχύει! Πρόκειται για μια μοναδική σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη και σε κανένα επίπεδο.

Τι κάνουμε όμως ως γονείς όταν αυτή η σχέση περνάει από τρικυμισμένα νερά; Αδιαμφισβήτητα θα υπάρξουν τέτοιες περίοδοι στις σχέσεις των παιδιών μας. Είτε σε μικρές ηλικίες  όταν έρθει ένα νέο μέλος, είτε σε μεγαλύτερες ηλικίες όταν αρχίσει ο ανταγωνισμός, είτε στην εφηβεία.

Προσωπικά μιλώντας, με έσωσε(προς το παρόν τουλάχιστον) και πάλι ένα βιβλίο, το «Αδέλφια, όχι αντίπαλοι». Γνώριζα τις συγγραφείς από την προηγούμενη εξαιρετική τους δουλειά στο «Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν» και τις εμπιστεύτηκα τυφλά. Φρόντισα να το διαβάσω πολύ νωρίς, αμέσως μόλις απέκτησα το δεύτερο παιδί μου και συνειδητοποίησα ότι όλα αυτά που διάβασα στο ίντερνετ και άκουσα από την παιδίατρο δεν ήταν τελικά αρκετά για την ηρεμία του σπιτιού!

Αυτά που με δίδαξε το συγκεκριμένο βιβλίο έχουν να κάνουν περισσότερο με αυτά που οι γονείς ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να απαγορεύουμε στο παιδί να εκφράζει το θυμό του. Αντιθέτως, πρέπει να δείξουμε κατανόηση αποδεχόμενοι το συναίσθημα του. Σκεφτείτε πως θα νιώθατε εσείς αν ήσασταν εξοργισμένοι με κάτι ή κάποιον, προσπαθούσατε να εκφραστείτε και κάποιος σας έλεγε φράσεις όπως: «μην το ξαναπείς αυτό!» ή  «δεν είναι σωστό να νιώθεις έτσι!».

Όταν η κόρη μου είπε για πρώτη φορά τη φράση «τι θέλατε και μου κάνατε αδελφούλα;», όντας το μωρό στο σπίτι μας μόλις 1 μήνα, την αγκάλιασα και της είπα ότι είναι λογικό να νιώθει έτσι κι ότι την καταλαβαίνω. Και ότι όποτε ξανανιώσει έτσι να έρθει να μου μιλήσει. Αυτό ήταν. Το είπε μία – δύο φορές ακόμη και τέλος.

Δε λέω ότι δεν είχαμε άλλα ξεσπάσματα, αλλά αντιμετωπίζοντας  τα όλα με δεκτικότητα, κατανόηση και φυσικά χωρίς να προκαλούμε κι εμείς ζήλια μεταξύ τους(σημαντικό αυτό!), σιγά-σιγά υποχώρησαν όλα. Εφαρμόσαμε όλες τις συμβουλές του βιβλίου κατά γράμμα . Δεν συγκρίνουμε, δεν φερόμαστε και δεν εκφραζόμαστε με τον ίδιο τρόπο στα παιδιά μας.

Ένα άλλο ” δεν” με το οποίο συμφωνώ απόλυτα και το εφαρμόζω έτσι κι αλλιώς είναι ότι ΔΕΝ βάζουμε ταμπέλες. Νιώθω την ανάγκη να το τονίσω γιατί πολύ συχνά ακούω να λένε σε ένα παιδί φράσεις όπως, «δεν πειράζει, εσύ είσαι μεγαλύτερος και καταλαβαίνεις». Τι θα πει μεγαλύτερο και μικρότερο; Δεν παύει να είναι παιδί! Με αυτή τη στάση το μεγάλο παιδί νιώθει ακόμη πιο αδικημένο και θυμωμένο και το μικρό παιδί νιώθει υποτιμητικά επειδή πάντα θα είναι το μικρό.

Όταν όμως τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν οι μεταξύ τους καυγάδες. Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι η στάση που έπρεπε να ακολουθούμε εμείς ως γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις, ήταν τελείως διαφορετική στο μυαλό μου. Αλλά τελικά… Δεν κάνουμε το διαιτητή, δεν επεμβαίνουμε, προάγουμε τη συνεργασία έναντι του ανταγωνισμού και όλα λύνονται! Πως; Θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες στο βιβλίο!

Θα μπορούσα να αναλύω ώρες όλα τα ενδιαφέροντα και υπερ-χρήσιμα που έχω διαβάσει στο βιβλίο αυτό. Είναι πολλά περισσότερα από όσα επιγραμματικά έχω αναφέρει. Το σπουδαίο είναι ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη θεωρητικό κείμενο. Πρόκειται κυριολεκτικά για manual!

Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο των Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις, υπάρχουν και σε αυτό διάλογοι με τη μορφή κόμικ που σου δείχνουν την αψυχολόγητη-λάθος αντίδραση σε αντιπαράθεση με την ψύχραιμη-σωστή. Και φυσικά παραδείγματα που σε κάνουν με ένα μαγικό τρόπο να μπαίνεις στη θέση του παιδιού και να αισθάνεσαι όπως αυτό. Πιστέψτε με, αυτό βοηθάει όσο τίποτα….

Θα κλείσω με τον υπότιτλο του βιβλίου: «Βοηθήστε τα παιδιά σας να ζουν μαζί αρμονικά», διαβάζοντας το!

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφείς Αντέλ Φέιμπερ & Ιλέιν Μάζλις

Σελίδα 1 από 2

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén