Keep calm and read a book

Μήνας: Ιανουάριος 2021

Η κατάσκοπος των βιβλίων

Η κατάσκοπος των βιβλίων….. Ένα βιβλίο πρωτότυπο, που πραγματικά μας ενθουσίασε(μαμά και κόρη). Το διαβάσαμε σε δύο μόλις χαλαρωτικά μεσημέρια, καθώς η αφήγηση της ιστορίας έχει ροή και αμείωτο ενδιαφέρον που σε καθηλώνει.  Θα του αποδώσω έναν  ιδιαίτερο χαρακτηρισμό: «πολλά σε ένα». Και εξηγώ αμέσως τους λόγους…

Θίγει κοινωνικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, με πολύ εύστοχο τρόπο. Αναφέρεται σε προβλήματα της καθημερινότητας με ρεαλισμό και χιούμορ . Αγγίζει ανθρώπινες σχέσεις αλλά και απώλειες με ευαισθησία. Προάγει ιδανικά όπως η φιλία. Όλα αυτά χωρισμένα και δομημένα σε ενότητες, ώστε να μην κουράσουν καθόλου το μικρό αναγνώστη.  Σε κάθε ενότητα παρατίθεται ένα σημαντικό έργο τέχνης και γίνεται μνεία σε ένα αξιόλογο βιβλίο, προσφέροντας επίσης και γνώσεις πολιτισμού! Κι όλα αυτά δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους αλλά και με την υπέροχη εικονογράφηση.

Τα ηθικά διδάγματα που προκύπτουν είναι πολλά, όπως και οι αφορμές για συζήτηση με το παιδί. Ωστόσο θα σταθώ στην εφευρετικότητα της μικρής Καλλιπάτειρας, η οποία σε μια δύσκολη φάση της ζωής της, που δεν μπορεί πλέον να κάνει πράγματα με τη μαμά της, επινοεί ένα δικό της παιχνίδι και περνάει δημιουργικό χρόνο κερδίζοντας τόσα πολλά ερεθίσματα ακόμη και μόνη. Μόνο θετικά μηνύματα μπορεί να περάσει αυτή η συμπεριφορά σε ένα παιδί. Αισιοδοξία, δημιουργικότητα, επιμονή και γενικά θέληση για ζωή!

Προσωπικά δεν έχω συναντήσει παρόμοια περίπτωση βιβλίου που να συνδυάζει τόσα πολλά στοιχεία με τόσο ευχάριστο τρόπο. Το απολαύσαμε από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του λέξη…

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφος Βασίλης Γρίβας

Ηλικία 7+

Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Τα τελευταία χρόνια, εξέχουσα θέση στην ανατροφή των παιδιών μας έχουν οι έννοιες συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική ευφυΐα και η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών  μπορούν να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό  τις υπόλοιπες δεξιότητες τους και φυσικά τον ίδιο τους το χαρακτήρα.

Από την πρώτη στιγμή που έγινα μητέρα άρχισα να διαβάζω, να ψάχνω, να αναρωτιέμαι για όλα αυτά και φυσικά να αγχώνομαι! Το συγκεκριμένο βιβλίο του John Gottman μπορώ να πω με σιγουριά ότι μου έδωσε πολλές απαντήσεις.

 Αρχικά κατάλαβα τι είδους γονείς είμαστε, σε σχέση πάντα με τη συναισθηματική αγωγή που προσφέρουμε στο παιδί μας. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό βήμα. Να αντιληφθείτε αν είστε υπερβολικά επικριτικοί ή παραχωρητικοί , αν είστε αποστασιοποιημένοι ή συναισθηματικοί. Κι αν όντως αντιστοιχούν σε σας κάποιοι από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, να βρείτε σε ποιους «τομείς» ανατροφής του παιδιού σας είστε έτσι και γιατί. Οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνει το βιβλίο θα σας βοηθήσουν πολύ να βρείτε τα υπέρ και τα κατά της συμπεριφοράς σας και να θέσετε μια νέα βάση στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τον κόσμο του και να κατανοήσετε συμπεριφορές και αντιδράσεις. Η κατανόηση, η ενσυναίσθηση στην ουσία, είναι για μένα το δεύτερο βήμα.

Και τέλος, εφαρμόζοντας κάποιες από τις στρατηγικές που προτείνει ο συγγραφέας, σιγά-σιγά θα δείτε αποτελέσματα. Ακόμη και μία σχέση μεταξύ γονέα-παιδιού που δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα μπορεί να  βελτιωθεί. Άσχημες αντιδράσεις και συμπεριφορές του παιδιού σας μπορεί να μετριαστούν(για να εξαλειφθούν τελείως λίγο απίθανο …για παιδιά μιλάμε!). Και φυσικά το ίδιο το παιδί θα αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του, θα κατανοεί περισσότερο, θα φοβάται λιγότερο. Αδιαμφισβήτητα όλα αυτά θα βελτιώσουν την κοινωνική και συναισθηματική του συμπεριφορά. Αξίζει να το διαβάσετε και να προσπαθήσετε.

Εκδόσεις Πεδίο

Συγγραφέας John Gottman

 

Το Νούμερο 31328 – Ηλίας Βενέζης

Ο Ηλίας Βενέζης υπήρξε ανάμεσα σε χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν, μετά το τέλος της Μικρασιατικής καταστροφής, αιχμάλωτοι των Τούρκων και βίωσαν καταστάσεις τραγικές, σκληρές, γεμάτες από την αδυσώπητη ανάγκη των τελευταίων για εκδίκηση.

Ο συγγραφέας περιγράφει τα γεγονότα που έζησε από τη στιγμή της σύλληψης του μέχρι και την τελευταία μέρα παραμονής του στα τάγματα εργασίας. Είναι δύσκολο να μην επηρεαστεί κανείς διαβάζοντας το βιβλίο αυτό από τη βαναυσότητα όλων αυτών που περιγραφεί, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για αποκυήματα φαντασίας αλλά για αληθινά γεγονότα. Από την άλλη, σου δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθείς πόσο δυνατός τελικά μπορεί να είναι ο άνθρωπος και πόσα δεινά είναι ικανός  να αντέξει με μοναδικό κίνητρο την ελπίδα.

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι και σε αυτή την περίπτωση, με το πέρασμα του χρόνου το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών γεφυρώνεται. Αιχμάλωτοι και «μαφαζάδες»(φύλακες), αντιλαμβάνονται ότι η μοίρα τους είναι σχεδόν κοινή, ότι είναι απλά άνθρωποι που αγωνίζονται για την επιβίωση και που δυστυχώς άλλοι κινούν τα νήματα των ζωών τους…

Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

Συγγραφέας Ηλίας Βενέζης

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο

Δε βρίσκω λόγια να περιγράψω αυτά που ένιωσα διαβάζοντας το βιβλίο αυτό. Θα μπορούσα να πω ότι γράφτηκε για να μας βοηθήσει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι ζωές όλων έχουν υπερφορτιστεί με υποχρεώσεις  και κάπου έχει χαθεί το νόημα…. Το εξαιρετικό αυτό παραμύθι έρχεται να μας επαναφέρει στην ουσία, θυμίζοντας μας αξίες ανεκτίμητες, έννοιες σπουδαίες που έχουμε ξεχάσει και τη σημασία που έχουν οι δικοί μας άνθρωποι. Ο συγγραφέας καταφέρνει και περνάει αυτά τα μηνύματα με αριστουργηματικό τρόπο. Έναν τρόπο απλό αλλά και σύνθετο, ταπεινό και μεγαλειώδη ταυτόχρονα. Παραθέτω ένα μικρό διάλογο:

 «Πότε φάνηκες πιο δυνατός από ποτέ;» ρώτησε το αγόρι

«Όταν τόλμησα να δείξω την αδυναμία μου»

Φιλοσοφικό περιεχόμενο, χωρίς μακροσκελή και κουραστικά κείμενα, δοσμένο με τέτοιο τρόπο που σου περνάει τα μηνύματα ανεπιτήδευτα, απαίδευτα, χωρίς να το καταλάβεις. Άριστη επιλογή για δώρο σε έναν καλό φίλο. Υπέροχη επιλογή για παιδιά, καθώς δίνει τροφή για πολλές πολλές συζητήσεις. Όπως αναφέρει και στην εισαγωγή του βιβλίου: «αυτό το βιβλίο είναι για όλους, είτε είσαι ογδόντα χρονών, είτε οκτώ».

Και πραγματικά είναι….

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας διαβάζοντας το.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος http://www.epbooks.gr

Συγγραφέας Charlie Mackesy

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén