Keep calm and read a book

Μήνας: Μάρτιος 2021 Σελίδα 1 από 2

Ένα ποτάμι μέσα μου

Διανύουμε την εποχή της «οθόνης». Μικροί και μεγάλοι, για δουλειά, διασκέδαση ή ακόμη και εκπαίδευση, είναι μόνιμα μπροστά σε μια οθόνη κινητού, τάμπλετ ή υπολογιστή. Τις συνέπειες που θα επιφέρει αυτή η κατάσταση στα σημερινά παιδιά και αυριανούς ενήλικες θα τις αντιληφθούμε σε πλήρες φάσμα σε αρκετά χρόνια από τώρα.

Ωστόσο, άμεσο αντίκτυπο της νέας πραγματικότητας, είναι αναντίρρητα η εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει πλέον τη νέα γενιά παιδιών. Είναι κλεισμένα στον εαυτό τους περισσότερο από ποτέ, καθώς δεν έχουν μάθει να μιλούν και κατ’ επέκταση να επικοινωνούν με ουσιαστικό τρόπο. Αυτή η αδυναμία εκδήλωσης συναισθημάτων οδηγεί τα παιδιά σε μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από τους γύρω τους και σε περαιτέρω εγκλεισμό στον εαυτό τους.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να εκδηλώνονται, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Πρέπει άκριτα να είναι δεκτό κάθε συναίσθημα, κάθε παράπονο, κάθε πρόβλημα.

Πως θα μπορούσατε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους;

Σας προτείνω ένα πολύ τρυφερό και άκρως διδακτικό βιβλίο: «Ένα ποτάμι μέσα μου» των εκδόσεων Πατάκη. Η κυρία Ρουσάκη, με πολύ εύστοχο τρόπο, παρομοιάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων με τα νερά ενός ποταμού, που άλλοτε είναι ήρεμο και γαλήνιο, άλλοτε άγριο και ορμητικό.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Γιάννης, κρατάει το δικό του ποτάμι μυστικό. Δεν επιτρέπει σε κανέναν να δει τι κρύβει μέσα του και δεν το αφήνει ποτέ να “ξεχειλίσει”. Αντιλαμβάνεται ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί, όπως ο μπαμπάς του, που άφησε το ποτάμι του να πλημμυρίσει και τελικά να στερέψει όταν έφυγε ο παππούς. Ή όπως η μαμά του που έδειξε τη συγκίνηση της όταν μπήκε στη ζωή τους ο Δίας, όταν δηλαδή το ποτάμι της ξεχείλισε. Ο Γιάννης όμως κρατάει το δικό του ποτάμι μυστικό και ο μόνος που τον καταλαβαίνει είναι ο σκύλος του ο Δίας, ο πιο πιστός και αγαπημένος φίλος.

Μία μέρα ο Δίας εξαφανίζεται. Στο ποτάμι του Γιάννη έγινε ξαφνικά χαλασμός και τίποτα πια δεν μπορούσε να το σταματήσει. Πέρασαν μέρες ώσπου να ηρεμήσουν τα νερά του και τότε αποφάσισε πως δεν θα επέτρεπε ποτέ ξανά να του συμβεί κάτι παρόμοιο. Θα το κρατούσε μυστικό για πάντα από δω και πέρα.  Ώσπου κάτι αναπάντεχο συνέβη και το ποτάμι του Γιάννη άρχισε να ξεχειλίζει και πάλι… από χαρά αυτή τη φορά!

Πανέμορφη εικονογράφηση και τρυφερό κείμενο που αγγίζουν με ευαισθησία θέματα όπως η απώλεια, οι σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα και κυρίως η ενσυναίσθηση. Και φυσικά η ανάγκη να αποκτήσουν τα παιδιά την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους και να τα εκφράζουν χωρίς φόβο και χωρίς ντροπή.

Αν δεν τα βοηθήσουμε εμείς, τότε ποιος;

Καλή ανάγνωση

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφος Σοφία Γαλή

Παιδί 4+

Προικισμένα Μωρά-Εμπνευσμένοι Γονείς για μια άλλη προσχολική ηλικία

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που διάβασα όταν έμαθα ότι θα γίνω μητέρα. Ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί, αγωνιούσα και αγχωνόμουν με τα πάντα και ήθελα να μάθω τα πάντα. Και όταν λέω τα πάντα δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στον τρόπο φροντίδας ενός μωρού, αλλά στον τρόπο σωστής ανατροφής ενός ευτυχισμένου και υγιούς παιδιού.

Οι βάσεις μπήκαν με τη βοήθεια του κυρίου Παπαβέντση…

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό θα έρθετε σε επαφή με την “γονεϊκή τέχνη”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας, η οποία δυστυχώς δεν διδάσκεται πουθενά και βασικές της αρχές είναι η ενσυναίσθηση και η κατανόηση. Θα μάθετε τη σπουδαιότητα της προσχολικής ηλικίας και πόσο σημαντικό είναι να είστε πραγματικά κοντά στο παιδί σας σε αυτή τη φάση, σωματικά και πνευματικά, καθώς και πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι μαζί του.

Παράλληλα, το βιβλίο αυτό αποτελεί και έναν πρακτικό οδηγό για νέους γονείς. Θα διαβάσετε για την αξία του θηλασμού και χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφή και τον ύπνο ενός μωρού. Θα διαβάσετε για την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού ανά ηλικιακό στάδιο, από τη γέννηση του μέχρι και το πέρας της προσχολικής ηλικίας. Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν, πως μπορείτε να βοηθήσετε στην εξέλιξη της και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Βασικότερα όλων για εμένα, τα κεφάλαια επικοινωνία και συμπεριφορά. Μπορούν να προετοιμάσουν άψογα τους νέους γονείς για όλα τα αναπάντεχα που θα αντιμετωπίσουν. Από τους διαφορετικούς τύπους κλάματος ενός μωρού μέχρι την αρνητική προσοχή που θα προσπαθήσει να τραβήξει ένα νήπιο. Πως πρέπει να συμπεριφερθείτε σε κάθε περίπτωση; Πως θα μειώσετε τις εντάσεις; Αλλά και πως είναι καλό να φέρεστε για να ενισχύσετε τη συναισθηματική του νοημοσύνη;

Το βιβλίο αυτό μου έλυσε πολλές απορίες και ταυτόχρονα μου προκάλεσε την ανάγκη να μάθω ακόμα περισσότερα. Με λίγα λόγια, μου άνοιξε νέους ορίζοντες και για μένα αυτό είναι μεγάλη επιτυχία.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για έναν πλήρη “οδηγό προς ναυτιλομένους”. Αν είστε νέοι γονείς ή αν σκοπεύετε να γίνετε, σας προτρέπω να το διαβάσετε.

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Στέλιος Παπαβέντσης

 

 

Τα Ελληνάκια

Τα Ελληνόπουλα από πολύ μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με την ιστορία της χώρας τους, συμμετέχοντας σε γιορτές και εκδηλώσεις παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων. Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθεί ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας τα γεγονότα γύρω από τα οποία στήνονται παραστάσεις και σχολικές γιορτές.

Μία πολύ καλή λύση για να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να κατανοήσουν την ιστορία είναι να χρησιμοποιήσουμε βιβλία. Η εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από εικόνες και με τις κατάλληλες ανά ηλικία λέξεις συντελεί στην καλύτερη αντίληψη τους, αλλά και στην καλύτερη αποτύπωση τους στη μνήμη του παιδιού.

«Τα Ελληνάκια» είναι για μένα ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία αυτού του είδους. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες παιδιών, αλλά το σημαντικό είναι ότι μπορεί να διαβαστεί και σε παιδιά πολύ μικρών ηλικιών, από 3-4 ετών. Η κυρία Φακίνου εξηγεί με έναν απόλυτα προσηνή τρόπο την υποδούλωση των Ελλήνων στους Τούρκους, τον τρόπο που τους εκμεταλλεύονταν οι τελευταίοι και την ένταση του θυμού που ένιωθαν οι υπόδουλοι Έλληνες.

Όλα αυτά μέσα από τη διήγηση ενός παραμυθιού, που πρωταγωνιστές είναι δύο αδέρφια. Ο Γιώργης και η Μαρία περνούν μεγάλες δυσκολίες και όπως όλοι οι υπόλοιποι νέοι νιώθουν πολύ καταπιεσμένοι. Είναι αναγκασμένοι να δίνουν το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών τους από τη δουλειά στον Αφέντη τον Αγά, καθώς και να υπακούν σε κάθε του απαίτηση, διαφορετικά η τιμωρία είναι πάντα πολύ σκληρή. Ώσπου φτάνει μια μέρα που ο Αφέντης ο Αγάς, διακόπτει το γλέντι ενός γάμου και ζητάει να χορέψει με τη Μαρία. Η κοπέλα αρνείται, όλοι οι νέοι ξεσηκώνονται να τη στηρίξουν εναντίον  του και κάπως έτσι ξεκίνησε η επανάσταση…

Απαραιτήτως πρέπει να αναφερθώ στη σπάνια εικονογράφηση του βιβλίου. Όλα τα στοιχεία της προέρχονται από έργα γυναικείας τέχνης. Πρόκειται για κεντήματα, υφαντά και λιθόγλυπτα της ελληνικής λαϊκής τέχνης. Πολλά από αυτά φιλοξενούνται σήμερα σε διάφορα μουσεία της χώρας.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως γνώρισα το βιβλίο αυτό. Οι νηπιαγωγοί της κόρης μου το χρησιμοποίησαν στο μάθημα. Της έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που μόλις γύρισε σπίτι εκείνη τη μέρα ζήτησε να της το αγοράσω. Οφείλω λοιπόν να ευχαριστήσω τις δασκάλες μας για την υπέροχη επιλογή!

Καλή ανάγνωση

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Ευγενία Φακίνου

Πως να μιλήσω στο παιδί μου για τον καιρό και τη μετεωρολογία – Μέρος Β

Χάρτης πρόβλεψης θερμοκρασίας 850 HPa που εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου 2021 και αφορά τις 22 Μαρτίου 2021 στις 8:00πμ. Φαίνεται ότι θα έχει κρύο κυρίως στη Β. Ελλάδα (μπλε χρώμα).
Οι πράσινες, μπλε και μωβ αποχρώσεις δείχνουν κρύο, ενώ οι κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες δείχνουν ζέστη.

Στο προηγούμενο άρθρο κάναμε μια εισαγωγή στην έννοια του καιρού και τη χρησιμότητα του για τον άνθρωπο. Συνεχίζουμε σήμερα, στο δεύτερο μέρος των απαντήσεων που μας έδωσε ο Φυσικός με εξειδίκευση στη μετεωρολογία, Δημήτρης Χαρισιάδης, και που αφορούν την επιστήμη της μετεωρολογίας, την ιστορία της και τον τρόπο πρόβλεψης του καιρού.

Τι είναι η Μετεωρολογία;

Μετεωρολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει την ατμόσφαιρα, και τα φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα σ’ αυτή.  Η Μετεωρολογία χρησιμοποιεί εξειδικευμένα όργανα φυσικής για τη μέτρηση των διαφόρων μετεωρολογικών παραμέτρων (θερμόμετρα, υγρόμετρα, ανεμόμετρα, βαρόμετρα κ.α) και εφαρμόζει τους νόμους της φυσικής. Διαφέρει όμως από την κλασική φυσική των εργαστηρίων σε ό,τι αφορά το μέγεθος  του εργαστηρίου. Στη Μετεωρολογία εργαστήριο είναι όλη η ατμόσφαιρα. Κι ενώ  κάθε πείραμα Φυσικής στο εργαστήριο μπορεί να ελεγχθεί από τον άνθρωπο, στην περίπτωση του μεγάλου εργαστηρίου της ατμόσφαιρας κάτι τέτοιο δεν είναι, τουλάχιστο μέχρι σήμερα, δυνατό. Με άλλα λόγια, μέχρι σήμερα ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει τον καιρό.  Μπορεί όμως να τον προβλέψει.

Ποια είναι η ιστορία της Μετεωρολογίας;

Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι ήθελαν να γνωρίζουν τι καιρό θα κάνει τις επόμενες μέρες για να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους, όπως αγροτικές ή άλλου είδους εξωτερικές εργασίες, κυνήγι, ταξίδια (κυρίως με πλοία), άλλα και εκστρατείες ή μάχες. Έτσι, άρχισαν να αναζητούν τρόπους πρόγνωσης του καιρού.

Τον 5ο π.Χ. αιώνα, πρώτοι οι Έλληνες φιλόσοφοι και αστρονόμοι άρχισαν να παρακολουθούν πιο συστηματικά τα καιρικά φαινόμενα και να ερμηνεύουν μερικά από αυτά. Προχώρησαν μέχρι και στη στατιστική πρόγνωση του καιρού με τη σύνταξη ημερολογίων τα οποία είναι γνωστά ως «παραπήγματα».  Η πρώτη όμως συστηματική μελέτη των μετεωρολογικών φαινομένων προέρχεται από τον Αριστοτέλη, το 340 περίπου π.Χ. και είναι γνωστή με την ονομασία «Μετεωρολογικά». Στο έργο αυτό παραθέτει παρατηρήσεις και ερμηνείες πολλών μετεωρολογικών φαινομένων, όπως ο σχηματισμός της βροχής και του χαλαζιού , οι άνεμοι , το φαινόμενο της άλω κ.λ.π.

Θερμόμετρο του Γαλιλαίου

Το 1600 μ.Χ. ο Γαλιλαίος έφτιαξε το θερμόμετρο και πενήντα χρόνια αργότερα ο Τορικέλλι, μαθητής του Γαλιλαίου, κατασκεύασε το βαρόμετρο. Ακολούθησε, στα 1780, το απλό υγρόμετρο με τρίχα, του Ορατίου Βενεδίκτου, για τη μέτρηση της υγρασίας. Οι ανεμοδείκτες είναι από τα γνωστά μετεωρολογικά όργανα και χρησιμοποιούνταν από τους προχριστιανικούς χρόνους. Οι στέγες στην αρχαία Ρώμη είχαν ανεμοδείκτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι από τότε οι άνθρωποι γνώριζαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον άνεμο και τον καιρό.

Έτσι η μελέτη του καιρού άρχισε να μετατρέπεται σε επιστήμη, την Μετεωρολογία.

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο τηλέγραφος πρόσφερε το μέσο για τη γρήγορη συγκέντρωση των παρατηρήσεων που πάνω τους βασίζονται οι προγνώσεις. Το 1856 η Γαλλία, εγκατέστησε το πρώτο τηλεγραφικό μετεωρολογικό δίκτυο του κόσμου ενώ, από το 1863 δημοσιευόταν στη Γαλλία τακτικά ένας χάρτης που έδινε τη μετεωρολογική εικόνα ολόκληρης της Ευρώπης.

Ανεμοδείκτης

Το όνειρο των μετεωρολόγων πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας 1940-50 με την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ικανού να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες στοιχείων και να δίνει απαντήσεις. Ο Μαθηματικός δρ. Τζων φον Νόυμαν κατάφερε το 1950, ύστερα από εργασία έξι ετών, να έχει την πρώτη επιτυχή πρόγνωση του καιρού με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τι είναι ένας μετεωρολογικός σταθμός;

Ένας μετεωρολογικός σταθμός αποτελείται από ένα σύνολο οργάνων και αισθητήρων με τα οποία μετρώνται  διάφορες μετεωρολογικές παράμετροι,  όπως η θερμοκρασία του αέρα, η ατμοσφαιρική (βαρομετρική) πίεση, η σχετική υγρασία, η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου, η ηλιακή ακτινοβολία, η ποσότητα και η ραγδαιότητα της βροχής ή του χιονιού. Κάποια από τα όργανα αυτά τοποθετούνται μέσα σε αεριζόμενο κουτί (μετεωρολογικός κλωβός) για να προστατεύονται από την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο.

Μετεωρολογικός κλωβός

Οι σύγχρονοι μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν όλα τα όργανα ενσωματωμένα και στέλνουν τις μετρήσεις ασύρματα σε μια κεντρική οθόνη και από κει είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα δίνουν την τάση του καιρού για τις επόμενες 6-12 ώρες.

Η τάση του καιρού προκύπτει από την μέτρηση κυρίως της ατμοσφαιρικής πίεσης. Γενικά, όταν η πίεση ανεβαίνει, ο καιρός βελτιώνεται, όταν μειώνεται ο καιρός «χαλάει» και όταν μένει σταθερή , ο καιρός δεν αλλάζει. Φυσικά μια σωστή και ακριβής πρόγνωση απαιτεί συνδυασμό πολλών στοιχείων και μετρήσεων και δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία.

Εξωτερική και εσωτερική μονάδα Ασύρματου Μετεωρολογικού Σταθμού

Πως γίνεται η πρόγνωση του καιρού;

Η πρόγνωση του καιρού είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία που γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, τους Μετεωρολόγους. Πρώτα απ΄ όλα συλλέγονται δεδομένα και μετρήσεις από χιλιάδες σημεία σε όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται από μετεωρολογικούς σταθμούς εδάφους, μετεωρολογικά μπαλόνια, πλοία, αεροπλάνα, αλλά η κύρια πηγή δεδομένων είναι οι δορυφόροι που βλέπουν από ψηλά τι καιρός επικρατεί στα διάφορα σημεία του πλανήτη και πως τα συστήματα καιρού κινούνται. Όλα αυτά τα δεδομένα  μπαίνουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τεράστια υπολογιστική δύναμη και δημιουργούνται οι χάρτες πρόγνωσης καιρού. Τα στοιχεία αυτά ανανεώνονται συνήθως κάθε 6 ώρες για να επιβεβαιώνονται τα στοιχεία. Οι μετεωρολόγοι επεξεργάζονται τους χάρτες και εκδίδουν την πρόγνωση καιρού των επόμενων ωρών και ημερών. Επειδή τα δεδομένα ανανεώνονται διαρκώς, οι αλλαγές από μέρα σε μέρα πολλές φορές είναι σημαντικές με αποτέλεσμα η πρόγνωση να αλλάζει. Για το λόγο αυτό οι Μετεωρολόγοι προβλέπουν με ασφάλεια τον καιρό για τις 2 έως 3 επόμενες μέρες. Από κει και πέρα δίνονται μόνο εκτιμήσεις για την εξέλιξη του καιρού και η πρόγνωση δεν είναι ασφαλής.

Χάρτης πρόβλεψης καιρού 500 HPa που εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου 2021 και αφορά τις 22 Μαρτίου 2021 στις 10:00μμ. Φαίνεται να δημιουργείται κακοκαιρία στη χώρα μας (μπλε χρώμα).
Οι πράσινες, μπλε και μωβ αποχρώσεις δείχνουν επιδείνωση του καιρού και κακοκαιρία, ενώ οι κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες δείχνουν βελτίωση του καιρού και καλοκαιρία.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει μετεωρολόγος;

Για να γίνει κάποιος Μετεωρολόγος πρέπει να αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής, Γεωλογίας ή Μαθηματικών και να κάνει Μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετεωρολογία. Στην Ελλάδα υπάρχουν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μετεωρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δείτε την εξέλιξη του καιρού στον παρακάτω σύνδεσμο πατώντας το play:

Εφαρμογή Πρόγνωσης Καιρού

Επισκεφτείτε επίσης τον Μετεωρολογικό Σταθμό που διαθέτει ο Δημήτρης Χαρισιάδης, που μας παραχώρησε τις πολύτιμες γνώσεις του σε αυτή τη συνέντευξη. Τον ευχαριστώ θερμά για άλλη μια φορά!

Μετεωρολογικός Σταθμός Πρώτης Σερρών

Πως να μιλήσω στο παιδί μου για τον καιρό και τη μετεωρολογία – Μέρος Α

Πηγή: pngegg.com

Τα παιδιά έχουν καθημερινά δεκάδες απορίες, πράγμα φυσιολογικό και εύλογο. Όσο όμως μεγαλώνουν, τόσο δυσκολευόμαστε κάποιες φορές να τους δώσουμε απαντήσεις. Ευτυχώς σήμερα υπάρχει η Google που μας λύνει γρήγορα και άμεσα αυτού του είδους τα προβλήματα…. όχι πάντα όμως!

Μία από τις ερωτήσεις που μου έκανε η κόρη μου και πραγματικά με δυσκόλεψε ήταν επί λέξη η εξής: “Μαμά, πως βρίσκουν οι μετεωρολόγοι τον καιρό;”

Όσο και να έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα απαντήσεις κατάλληλες για το μυαλουδάκι ενός παιδιού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Επίσης, δεν έχω βρει κανένα βιβλίο κατάλληλο για παιδιά που να περιγράφει τις έννοιες καιρός, μετεωρολογία και όλα αυτά τα φαινόμενα.  Παρ’ όλα αυτά, βρήκα τον τρόπο να απαντήσω στις απορίες του δικού μου παιδιού αλλά και των δικών σας!

Έχω την τύχη να γνωρίζω έναν εξαιρετικό επιστήμονα που ασχολείται με την μετεωρολογία και παράλληλα λατρεύει και τα παιδιά, καθώς είναι ο ίδιος πατέρας τριών. Πρόκειται για τον Δημήτρη Χαρισιάδη, απόφοιτο του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ) με ειδίκευση στη Φυσική της Ατμόσφαιρας και του Περιβάλλοντος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, καθώς και Πιστοποιημένης Εξειδίκευσης στη Μετεωρολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Από το 2001 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ζει με την οικογένεια του στη γενέτειρα του, την Πρώτη Σερρών, όπου και διατηρεί έναν μετεωρολογικό σταθμό.

Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα μετεωρολογίας(23 Μαρτίου), ο Δημήτρης δέχτηκε με χαρά να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη, λύνοντας όλες τις πιθανές απορίες που μπορεί να έχει ένα παιδί για τον καιρό και τη μετεωρολογία. Οι απαντήσεις είναι δοσμένες με όσο γίνεται πιο απλό τρόπο, ώστε να είναι κατανοητές για τους μικρούς μας φίλους και συνοδεύονται από πολλές χρήσιμες εικόνες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω στο Δημήτρη ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς. Όχι μόνο γιατί απάντησε στις ερωτήσεις μου, αλλά γιατί το έκανε με πραγματικό ενδιαφέρον και ειλικρινή διάθεση προσφοράς, η οποία ούτως ή άλλως τον χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ασχολείται με τα κοινά της περιοχής του και μάλιστα ως εκλεγμένος αντιδήμαρχος.

Σας προτρέπω να διαβάσετε με τα παιδιά σας το πρώτο μέρος της εξαιρετικής συνέντευξης, που μας εισάγει στην έννοια “καιρός”. Σε επόμενο άρθρο θα ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα για την επιστήμη της μετεωρολογίας.

Τι είναι καιρός;

Όταν λέμε «Καιρός» εννοούμε ένα σύνολο από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία, η βαρομετρική πίεση, η κατεύθυνση και η ένταση των ανέμων  κ.α. Επίσης, φαινόμενα όπως η ηλιοφάνεια, η συννεφιά, η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι  που επικρατούν ή πρόκειται να επικρατήσουν σε μια μικρή η μεγάλη περιοχή.

Που δημιουργείται ο καιρός;

Όπως γνωρίζουμε η Γη μας περιβάλλεται από ένα στρώμα αέρα, την ατμόσφαιρα.  Η ατμόσφαιρα είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας, αφού είναι αυτή που μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του Ήλιου και επιπλέον βοηθάει στο να διατηρείται περίπου σταθερή η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης. Όμως η ατμόσφαιρα δεν είναι παντού ίδια, δηλαδή δεν έχει παντού την ίδια πυκνότητα ή την ίδια θερμοκρασία και δεν αποτελείται σε όλα τα ύψη από τα ίδια αέρια. Με άλλα λόγια χωρίζεται σε στρώματα. Το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης, ονομάζεται τροπόσφαιρα.  Έχει πάχος που κυμαίνεται περίπου στα 7 – 8 χιλιόμετρα στους πόλους και στα 17 – 18 χιλιόμετρα στον ισημερινό. Στην περιοχή μας η τροπόσφαιρα έχει πάχος 12 – 14 χιλιόμετρα. Η τροπόσφαιρα πήρε το όνομά της από τη λέξη «τροπή» που σημαίνει αλλαγή, διότι μέσα σε αυτή συμβαίνουν συνεχώς αλλαγές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα μετεωρολογικά φαινόμενα.  Ο Καιρός λοιπόν δημιουργείται στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, την τροπόσφαιρα.

Γιατί είναι χρήσιμη η πρόγνωση του καιρού;

Η πρόγνωση του καιρού είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, διότι οι δραστηριότητές τους εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι αγρότες αν θα βρέξει  ή αν θα κάνει παγωνιά ή  οι ναυτικοί αν οι άνεμοι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ταξίδι τους. Αλλά και για την καθημερινότητα των ανθρώπων είναι σημαντικό να γνωρίζον «τι καιρό θα κάνει αύριο» για να φροντίσουν το ντύσιμό τους ή να οργανώσουν κάποια εκδρομή ή δραστηριότητα.

Πως μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τον καιρό;

Για τον καιρό των επόμενων ημερών μπορούμε να ενημερωνόμαστε από τα δελτία καιρού της τηλεόρασης και από τα Site καιρού στο διαδίκτυο. Επίσης υπάρχουν αξιόλογες εφαρμογές για κινητές συσκευές οι οποίες παρουσιάζουν την πρόγνωση του καιρού με πολύ όμορφα γραφικά και animation.

Δείτε την εξέλιξη του καιρού στον παρακάτω σύνδεσμο πατώντας το play:

Εφαρμογή Πρόγνωσης Καιρού

Η συνέχεια της συνέντευξης σε επόμενο άρθρο…

Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας

Πίσω από έναν σημαντικό άντρα κρύβεται πάντα μια σημαντική γυναίκα. Η κυρία Διβάνη μας το αποδεικνύει περίτρανα με αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για ένα βιογραφικό βιβλίο 8 ζευγαριών που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της χώρα μας. Ένα βιβλίο που πραγματικά το απόλαυσα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα.

Περιέχει σημαντικά ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, πολλά εκ των οποίων δεν γνωρίζουμε, καθώς οι γνώσεις ιστορίας που μας παρέχονται στη βασική εκπαίδευση κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ελλιπείς ή «ωραιοποιημένες».

Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσετε για την ιστορία της Ελλάδας από το 1821 έως και τη δικτατορία του 1967. Από τον Υψηλάντη και τη Μαντώ Μαυρογένους μέχρι τον Γέρο της δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου και την Κυβέλη.

Είναι εντυπωσιακό το πώς μπορεί η προσωπική μας ζωή να επηρεάσει την επαγγελματική και το αντίστροφο. Και όταν μάλιστα η επαγγελματική ζωή μπορεί «να πάρει στο λαιμό» της κι άλλους… εκεί τα πράγματα είναι σοβαρά!

Τι θα έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος χωρίς την πλούσια σύζυγο που χρηματοδοτούσε τον πολιτικό του αγώνα(και όχι μόνο), ώστε να είναι σε θέση να είναι ανεξάρτητος; Πόσο διαφορετικό θα ήταν το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αν ο διαλλακτικός και ήρεμος βασιλιάς Παύλος δεν επέτρεπε στην αυταρχική σύζυγο του Φρειδερίκη(δεν την φώναζαν τυχαία Φρίκη) να εμπλέκεται στις αποφάσεις του; Ο ηγετικός ρόλος που έπαιξε η Μαντώ Μαυρογένους στην επανάσταση πόσο επηρέασε τη ζωή της μετά το τέλος του πολέμου, με δεδομένο τον υποβαθμισμένο ρόλο της γυναίκας την εποχή εκείνη;

Εξαιρετική και απολαυστική η γραφή της κυρίας Διβάνη. Πλούσιο λεξιλόγιο, έξυπνο και όμορφα δεμένο κείμενο. Πραγματικά με εντυπωσίασε ο τρόπος της και από δω και πέρα θα αναζητώ τα συγγράμματα της.

Αν ψάχνετε έναν ευχάριστο τρόπο να μάθετε την ιστορία της Ελλάδος ή απλά να ανανεώσετε τις ιστορικές σας γνώσεις, το βιβλίο αυτό είναι αναντίρρητα το κατάλληλο.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Λένα Διβάνη

Βιβλία για την διαχείριση του θυμού

“Η Μπαλού έχει θυμώσει” – Εκδόσεις Διόπτρα

Όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα συχνά ξεσπάσματα θυμού. Αυτά τα ίδια παιδιά, όταν περάσουν στη σχολική ηλικία συνεχίζουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα έντονα ξεσπάσματα θυμού. Και όταν επιτέλους μεγαλώσουν και περάσουν το κατώφλι της εφηβείας, το χαρακτηριστικό αλλάζει και γίνεται: συχνά και έντονα ξεσπάσματα νεύρων. Με λίγα λόγια… δεν θα γλιτώσουμε ποτέ!

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να μετριάσουμε κάπως την κατάσταση;

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όπως διαφορετική είναι και η οικογένεια στην οποία μεγαλώνει. Προσωπικά, έχω διαβάσει και έχω ψάξει πολύ για να λύσω τα θέματα θυμού που αντιμετώπισα με την πρωτότοκη! Και μάλιστα τότε, όντας άπειρη και μη ξέροντας ότι τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν πάνω-κάτω κατ’ αυτόν τον τρόπο, βρισκόμουν σε πανικό. Ήμουν σίγουρη ότι συμβαίνει μόνο σε μας, άρα κάτι δεν κάνουμε καλά εμείς οι γονείς. Σκεφτόμουν για παράδειγμα ότι ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι γύρισα μετά από καιρό στη δουλειά μου και πολλά ακόμη ενοχικά…

Σίγουρα κάτι θα φταίει ή κάτι θα τους ενοχλεί, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Αυτό το “κάτι” για εμάς ίσως να μην είναι σοβαρό, αλλά για ένα παιδί μπορεί να είναι ακόμη και το τέλος του δικού του κόσμου. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι: ενσυναίσθηση. Με λίγα λόγια, “μπείτε στα παπούτσια” του και προσπαθήστε να κατανοήσετε τον κόσμο του. Δεν είναι πάντα εύκολο, χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή(που δεν έχουμε πάντα) και εξάσκηση. Υπάρχουν πολλά βιβλία για γονείς που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το ρόλο σας και τα παιδιά σας και να  εξασκηθείτε στη διαχείριση δυσάρεστων καταστάσεων.

Το επόμενο ψύχραιμο βήμα είναι να παρατηρήσουμε αν το παιδί έχει νεύρα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή μετά από επίσκεψη σε συγκεκριμένα μέρη. Αν για παράδειγμα, έχει νεύρα μετά από τις άπειρες απογευματινές του δραστηριότητες, μήπως σημαίνει ότι απλά κουράζεται; Αν δεν είναι καλά κάθε φορά που επιστρέφει από το σχολείο, μήπως σημαίνει ότι περνάει “δύσκολα” εκεί για κάποιο λόγο(πρόβλημα με συμμαθητή ή δυσκολία με τα μαθήματα); Αν δεν μιλιέται κάθε φορά που πηγαίνετε επίσκεψη σε συγκεκριμένους φίλους ή συγγενείς, μήπως νιώθει δυσάρεστα ή βαριέται αφόρητα;

Μην ξεχνάμε ότι μπορεί να είναι παιδιά αλλά συναισθηματικά δεν διαφέρουν σε τίποτα από έναν ενήλικα. Έχουν δικαίωμα και στα αρνητικά συναισθήματα. Έχουν το δικαίωμα να απορρίπτουν, να εκνευρίζονται, να θυμώνουν και τελικά να ξεσπάνε. Απλά δεν ξέρουν τον τρόπο να το κάνουν και πολλές φορές καταφεύγουν σε υπερβολές και δοκιμάζουν τα όρια μας.

Δυστυχώς ή ευτυχώς εμείς έχουμε την ευθύνη να τους “διδάξουμε” (και) πως να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και εν προκειμένω το θυμό τους. Το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι φυσικά να δώσουμε το σωστό παράδειγμα συμπεριφοράς. Ξέρω ότι είναι σχεδόν απίθανο να είμαστε πάντα σε κατάσταση “ζεν” αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε για την ηρεμία όλης της οικογένειας.

Τέλος, αυτό που προτείνω πάντα και που πιάνει πάντα(το πιστεύω ακράδαντα), είναι να περάσουμε το μήνυμα μέσα από ένα βιβλίο. Είναι σημαντικό όμως να βρούμε το κατάλληλο γιατί όπως είπαμε και στην αρχή κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Στη δική μας περίπτωση ας πούμε, κάποια βιβλία “δούλεψαν” και κάποια άλλα όχι.

Σας παραθέτω λοιπόν μία λίστα με ενεργά links, όπου θα βρείτε βιβλία για όλες τις ηλικίες.

Ηλικία 3-6

“Η Μπαλού έχει θυμώσει” – Εκδόσεις Διόπτρα

“Πως θα νικήσω το θυμό μου” – Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

“Η σούπερ Μάρθα-Θέλω να μου φέρεις το φεγγάρι” – Εκδόσεις Κέδρος

“Ο θυμός του Τόμι” – Εκδόσεις Ψυχογιός

“Ο θυμός” – Εκδόσεις Μίνωας

“Το κάστρο του θυμού” – Εκδόσεις Mamaya

Ηλικία 7+

“Το κουτί του θυμού” – Εκδόσεις Μεταίχμιο

“Με νευριάζουν όλα” – Εκδόσεις Μεταίχμιο

“Ρόζα, η ωραία θυμωμένη” – Εκδόσεις Μεταίχμιο

“Παιχνίδια διαχείρισης θυμού για παιδιά” – Εκδόσεις Πατάκη

“Τι να κάνω τον θυμό μου” – Εκδόσεις Ψυχογιός

Για παιδιά στην εφηβεία

“Το δώρο του θυμού” – Εκδόσεις Διόπτρα

“Ο θυμός κάνει καλό” – Εκδόσεις Θυμάρι

Να επισημάνω, ότι σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε ιδιαίτερα ακραία ξεσπάσματα θυμού και με μεγάλη συχνότητα και ειδικά όταν το περιβάλλον είναι ήδη διαταραγμένο, θα πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό ώστε να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. 

Καλή ανάγνωση!

Μπελ Μπεσαμέλ

Η Μπελ Μπεσαμέλ έρχεται με αυτό το πανέμορφο βιβλίο να μας θυμίσει αυτά που πολλές φορές οι άνθρωποι ξεχνάμε… και που συνήθως είναι πολύ σημαντικά!

Μεγαλώνοντας, αλλάζουμε προτεραιότητες. Ξεχνάμε από πού έχουμε ξεκινήσει, ξεχνάμε ανθρώπους, αξίες, ακόμη και να φροντίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αναπόφευκτο είναι λοιπόν να ακούσουμε κάποια στιγμή ένα προειδοποιητικό σήμα κινδύνου…

Η Μπελ Μπεσαμέλ, με το τεράστιο μαγειρικό της ταλέντο, ξεκίνησε από την μικρή και ζεστή πόλη της και έφτασε στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου! Έγινε τόσο σπουδαία που έκανε χρόνια να επισκεφθεί το αγαπημένο της Μελόκαστρο. Κάποια στιγμή όμως ένιωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, κάτι της έλειπε. Αποφάσισε λοιπόν να γυρίσει για να νιώσει ξανά τη ζεστασιά της λατρεμένης πόλης της, με τους καλόκαρδους, ζεστούς ανθρώπους  και τα πεντανόστιμα παραδοσιακά εδέσματα. Όταν επέστρεψε όμως, διαπίστωσε ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει ριζικά…. Η πόλη δεν είχε πια την παλιά, οικεία μορφή της. Αλλά και οι άνθρωποι ήταν φανερά επηρεασμένοι από στόχους υψηλούς και «γεύσεις» περίεργες. Αμέσως αποφάσισε να αναλάβει δράση! Τι επινόησε η διάσημη σεφ για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους;

Μια όμορφη ιστορία, εμπλουτισμένη με ιδιαίτερο και μαγειρικό λεξιλόγιο και με σπουδαία νοήματα. Δίνει έμφαση σε βασικές αξίες: αγάπη, οικογένεια, αλληλεγγύη, φιλία, που συχνά οι άνθρωποι παραγκωνίζουμε άθελα μας.

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έρχεται με αυτό το πανέμορφο βιβλίο να μας θυμίσει μέσα από τη Μπελ Μπεσαμέλ τι πραγματικά είναι “νόστιμο” σε αυτή τη ζωή! Και για του λόγου το αληθές μας παραθέτει και τη συνταγή της για παραδοσιακά καλτσούνια στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου!

Αξίζει, όχι απλά να αναφέρω, αλλά να σταθώ με έμφαση στην καταπληκτική εικονογράφηση της Alexandra Colombo. Απίστευτα όμορφη και προσεγμένη δουλειά με vintage στοιχεία και υπέροχα χρώματα. Αρκεί να σας πω ότι θα έκανα άνετα κορνίζα και θα έβαζα στο σπίτι μου πολλές από τις εικόνες του βιβλίου!

Τέλος, επειδή τα παιδιά είναι οι καλύτεροι κριτές, πρέπει να αναφέρω ότι η κόρη μου λάτρεψε τη Μπελ Μπεσαμέλ! Και είμαι πολύ περήφανη που επιλέγει βιβλία με τέτοιο ήθος!

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

Συγγραφέας Χριστίνα Κωνσταντουδάκη

Εικονογράφος Alexandra Colombo

Ηλικία 5+

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)

Το βιβλίο αυτό είναι πραγματικά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και περιεκτικά βιβλία για γονείς που έχω διαβάσει. Προσεγγίζει το θέμα με έναν βαθύτερο και έξυπνο τρόπο. Απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους γονείς, είτε τα παιδιά σας είναι προσχολικής ηλικίας, είτε βρίσκονται στην εφηβεία, είτε ακόμη κυοφορούνται!

Αρχικά, να τονίσω πόσο σημαντικό πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο να μας γυρνάει στο παρελθόν μας και στον τρόπο που εμείς μεγαλώσαμε. Πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά μας ξεκινούν από εκεί. Είναι πολύ πιθανό, έως και σίγουρο να έχουμε υιοθετήσει κάποιες συμπεριφορές των δικών μας γονιών, που δυστυχώς πολλές φορές είναι ακατάλληλες. Το βιβλίο αυτό μας βοηθάει να αντιληφθούμε τυχόν λάθος τακτικές που άθελα μας κληρονομήσαμε, ώστε να μην τις επαναλάβουμε. Θεωρώ αυτό το βήμα πολύ σημαντικό γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Κάτι ακόμη πολύ βασικό, είναι το πόσο καλά μπορούμε εμείς, ως γονείς, να αναγνωρίζουμε και να χειριζόμαστε τα συναισθήματα μας. Οι ανοχές μας και η συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά μας έχει άμεση σχέση με αυτό. Το βιβλίο μας βοηθάει να εμβαθύνουμε και πάλι στον εαυτό μας και να ξανά-γνωρίσουμε εμάς, με δεδομένο ότι όταν κάποιος γίνεται γονιός αλλάζουν τα πάντα!

Επίσης, η συγγραφέας αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην εγκυμοσύνη. Οι αλλαγές ξεκινούν ακριβώς από αυτό το σημείο, όπως και το δέσιμο με το παιδί μας. Είναι εύλογο να γνωρίζει μία νέα μητέρα τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει, σωματικά, πρακτικά, αλλά κυρίως ψυχικά!

Τέλος, δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στο δεσμό που αποκτούμε με τα παιδιά μας με τους κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας και πώς να το πετύχουμε αυτό. Μέσω αυτού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ένα μικρό παιδί που γκρινιάζει συνεχώς ή είναι προσκολλημένο σε έναν γονιό ή έχει προβλήματα ύπνου. Μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα καταστάσεις που αφορούν μεγαλύτερα παιδιά, όπως ξεσπάσματα θυμού ή ψέματα.

Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και κατανόησης του γονεϊκού ρόλου. Μας διδάσκει πώς να θέτουμε όρια πρώτα στον εαυτό μας και στη συνέχεια στα παιδιά μας. Με γνώμονα πάντα την ευνσυναίσθηση και την επικοινωνία.

Συγγραφέας Philippa Perry

Εκδόσεις Διόπτρα

Πηνελόπη Δέλτα – Η ζωή και το έργο της

“ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ – Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα” – Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε μία από τις κορυφαίες γυναικείες παρουσίες του νεοσύστατου κράτους της ανεξάρτητης Ελλάδας. Όχι μόνο για το αξιόλογο συγγραφικό της έργο αλλά και για τη συμβολή της στην οργάνωση του κρατικού μηχανισμού για την φροντίδα και περίθαλψη, τόσο των πληγέντων Ελλήνων από την Βουλγαρική κατοχή, όσο και των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874. Κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Ήταν το τρίτο ανάμεσα σε έξι αδέλφια. Η ζωή της οικογένειας μοιράζεται μεταξύ Αθήνας και Αλεξάνδρειας. Το 1895 η Πηνελόπη παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα και αποκτούν μαζί τρεις κόρες. Το 1905 γνωρίζει τον τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια,  Ίωνα Δραγούμη.

Η γνωριμία αυτή έμελλε να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το υπόλοιπο της ζωής της. Ερωτεύονται και διατηρούν πλατωνική σχέση για τρία περίπου χρόνια. Οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής αλλά και ο αυταρχικός της πατέρας δεν της επέτρεψαν να διαλύσει το γάμο της, παρ’ όλο που ο έρωτας αυτός αποτελούσε το κοινό μυστικό της εποχής.

Η Πηνελόπη Δέλτα βυθίζεται σε κατάθλιψη. Έχει μάλιστα γραφτεί ότι η ασθένεια(έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας) που την ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος της ζωής της, πηγάζει από την απόγνωση της που δεν μπορούσε να ζήσει με τον μόνο άνθρωπο που αγάπησε. Ωστόσο, αυτό το πένθος που βίωσε την οδήγησε στο να ξεκινήσει να γράφει.

Παράλληλα, με αφορμή και πάλι το πάθος της για τον Ίωνα Δραγούμη, ξεκινάει το τεράστιο κοινωνικό της έργο. Βοηθάει στην περίθαλψη των πληγέντων της Μακεδονίας, μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων. Ο αγαπημένος της Ίων καταγόταν από την Ανατολική Μακεδονία και υπήρξε ηγετική προσωπικότητα κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι το μυθιστόρημα της «Στα μυστικά του βάλτου», που εκτυλίσσεται στη λίμνη των Γιαννιτσών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα.

Σε συνέχεια της κοινωνικής της προσφοράς, το 1922 συμβάλλει στην αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, φιλοξενώντας τους και διοργανώνοντας συσσίτια ακόμη και στο σπίτι της. Ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη της για την πατρίδα που το 1941, την ημέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, δεν το άντεξε και πήρε δηλητήριο για να αυτοκτονήσει. Κατέληξε μερικές μέρες μετά, στις 2 Μαΐου 1941.

Αξίζει να αναφέρω ότι συνέγραψε και το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα για γονείς, κάτι πολύ πρωτοπόρο για την εποχή, ήταν ένα εγχειρίδιο που προσπαθούσε μέσω της δικής της εμπειρίας να διορθώσει τον τρόπο ανατροφής των παιδιών. Έχει γραφτεί ότι έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, παρ’ όλη την οικονομική άνεση, με δύο γονείς αυστηρούς και αυταρχικούς.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, κυκλοφορούν δύο αξιόλογες βιογραφίες της, που έχει συγγράψει η κυρία Μίτση Πικραμένου: “Η κυρία με τα μαύρα” και “Η βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα”.

Θα σας πρότεινα επίσης και μία νέα σχετικά κυκλοφορία των εκδόσεων Ψυχογιός, “Ιστορία χωρίς όνομα – Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα” του Στέφανου Δανδόλου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που περιέχει ολόκληρη τη ζωή της μεγάλης συγγραφέως με έμφαση στα χρόνια των πολέμων και των αναταραχών του ελληνικού κράτους, που συμπίπτουν με τα χρόνια του έρωτα της για τον Ίωνα Δραγούμη.

“Τρελαντώνης” – Εκδόσεις Μίνωας

Από το μεγάλο συγγραφικό της έργο ξεχωρίζουν τα παιδικά της μυθιστορήματα: “Παραμύθι χωρίς όνομα”, “Για την πατρίδα”, “Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου”, “Τρελαντώνης”, “Στα μυστικά του βάλτου”, “Μάγκας”. Κυκλοφορούν όλα σε νέες έκδόσεις  και για διάφορες ηλικίες, από τους εκδοτικούς οίκους: Εστία, Μίνωας, Ψυχογιός.

Η Πηνελόπη Δέλτα έχει αφήσει αδιαμφισβήτητα το στίγμα της στην ελληνική ιστορία και στην ελληνική λογοτεχνία. Υπήρξε από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων στη χώρα μας. Αξίζει να τιμήσουμε τη μνήμη της διαβάζοντας κάποια από τα έργα της στα παιδιά μας.

Σελίδα 1 από 2

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén