Ίσως το συγκλονιστικότερο ιστορικό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει ποτέ με θέμα το συγκλονιστικότερο πόλεμο που έγινε ποτέ, το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η Kristin Hannah με τη μοναδική και πλέον αγαπημένη πένα της περιγράφει τη χαμέρπεια αυτού του πολέμου και την κτηνωδία των ναζί με έναν τρόπο που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές…

Η τραγική ιστορία της οικογένειας Ροσινιόλ διαδραματίζεται στη Γαλλία. Πρόκειται για μία οικογένεια, ήδη διαλυμένη, κυρίως λόγω ενός προγενέστερου μεγάλου πολέμου. Ο Μεγάλος Πόλεμος άφησε βαθιά τα σημάδια του στον πατέρα της Ιζαμπέλ και της Βιάν. Όταν επέστρεψε, δεν ήταν πια ο ίδιος άνθρωπος. Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα όταν αρρώστησε και πέθανε η μητέρα τους, οπότε και ο ανήμπορος ψυχικά Ζιλιέν παράτησε κυριολεκτικά τις κόρες του σε μια γυναίκα στην επαρχία για να τις μεγαλώσει.

Η Βιαν, μέσα από πολλές δυσκολίες, κατάφερε να φτιάξει μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ώσπου ήρθε ο πόλεμος. Ο σύζυγος της επιστρατεύτηκε και το σπίτι της επιτάχθηκε από Γερμανούς αξιωματικούς. Οι μέρες που πέρασε μέσα στο ίδιο της το σπίτι ήταν μαρτυρικές.

Η Ιζαμπέλ, βίωνε από μικρό παιδί την απόρριψη. Αρχικά του πατέρα, στη συνέχεια της αδελφής και κατόπιν πολλών σχολείων, στα οποία την έστελναν εσώκλειστη και συνεχώς αποβαλλόταν λόγω του άστατου χαρακτήρα της. Είδε τον πόλεμο σαν ευκαιρία. Εντάχθηκε από νωρίς στην αντίσταση, ενώ ήταν μόλις 18 ετών. Συγκρούστηκε με την αδερφή της και τον πατέρα της και τελικά αποφάσισε από μόνη της, αυτή τη φορά, να μείνει μακριά τους, ώστε να μην τους θέσει σε κίνδυνο. Τα πράγματα άρχισαν συναισθηματικά να αλλάζουν γι’ αυτήν όταν έμαθε ότι στην ίδια μυστική αντιστασιακή οργάνωση συμμετείχε και ο πατέρας της.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη αδερφή της, κάτω από τη μύτη του Γερμανού αξιωματικού που κατοικούσε σπίτι της προσπαθούσε να σώσει παιδιά Εβραίων, κρύβοντας τα στο ορφανοτροφείο κάποιας μονής και αποτρέποντας την αποστολή τους σε στρατόπεδα εργασίας.

Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή της ιστορίας των Ροσινιόλ, που στα γαλλικά σημαίνει Αηδόνι. Είναι όλοι τους ήρωες πολέμου, που έδρασαν στην αντίσταση και στην παρανομία της εποχής. Τα όσα βίωσαν είναι συγκλονιστικά και η περιγραφή τους μοναδική. Είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς πως τελικά ο πόλεμος κατάφερε να ενώσει ξανά τα μέλη των Ροσινιόλ, με έναν τρόπο βαθύτερο και ουσιαστικότερο από ποτέ. Όπως μόνο μία τέτοια κατάσταση ενώνει τους ανθρώπους ή τους χωρίζει οριστικά…

Η αφήγηση της Kristin Hannah έχει τρομερό δυναμισμό, είναι γλαφυρή αλλά και ρεαλιστική ταυτόχρονα. Διαθέτει ένα μοναδικό ταλέντο να μετουσιώνει στον αναγνώστη όλα αυτά που βιώνουν οι ήρωες της και να φορτίζει και τον ίδιο έντονα συναισθηματικά. Μοναδικές περιγραφές που άλλοτε συγκινούν και άλλοτε σοκάρουν. Η γραφή της είναι απλά απολαυστική.

Είναι από τα βιβλία που συστήνω ανεπιφύλακτα και ανενδοίαστα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Συγγραφέας Kristin Hannah