Keep calm and read a book

Μήνας: Αύγουστος 2021

Η πλεξούδα

Στο ιδιαίτερο αυτό βιβλίο της Λετίσια Κολομπάνι, διαβάζουμε σε παράλληλη αφήγηση τις ιστορίες τριών ξεχωριστών γυναικών, τελείως διαφορετικών μεταξύ τους,  που οι ζωές τους κάποια στιγμή διασταυρώθηκαν με ιδιάζων τρόπο για την κάθε μία, χωρίς ωστόσο οι ίδιες να το πάρουν είδηση και χωρίς ποτέ να συναντήσουν η μία την άλλη.

Η πρώτη είναι η Σμίτα. Ζει σε ένα μικρό χωριό της Ινδίας και ανήκει στη φυλή των Ανέγγιχτων. Η δουλειά της είναι να καθαρίζει τα περιττώματα των ανθρώπων ανώτερης κάστας. Η πληρωμή της είναι τα αποφάγια τους. Η κόρη της δεν επιτρέπεται να πάει σχολείο, δεν επιτρέπεται να μάθει γραφή και ανάγνωση, όπως άλλωστε και η ίδια. Για χάρη της θα προσπαθήσει να αλλάξει τη μοίρα τους βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους…

Είναι επιεικώς τρομερά τα πράγματα που διάβασα για τη ζωή των Ανέγγιχτων και κυρίως των γυναικών στην Ινδία. Θα έλεγε κανείς πως ο λαός αυτός υπολογίζει τα ζώα πολύ περισσότερο από τις γυναίκες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι οι άντρες στις μεταξύ τους διενέξεις χρησιμοποιούν ως ποινή τιμωρίας τον βιασμό γυναικών. Έτσι, αν για παράδειγμα ένας αδερφός κλέψει, κάλλιστα η ποινή μπορεί να είναι ο βιασμός των θηλυκών της οικογένειας. Η Σμίτα μας διηγείται πράγματα ανεπίτρεπτα και ανήκουστα, που δυστυχώς σε κάποια χωριά χωρίς ίχνος εξευγενισμού εφαρμόζονται ακόμη…

Η δεύτερη είναι η νεαρή Τζούλια από το Παλέρμο. Μετά από ένα ατύχημα του πατέρα της αναγκάζεται να αναλάβει τη διαχείριση της οικογενειακής τους βιοτεχνίας, που τη βρίσκει βουτηγμένη στα χρέη. Οι αδελφές και η μητέρα της κρέμονται κυριολεκτικά από πάνω της για την επιβίωση τους. Παράλληλα, ερωτεύεται με κάποιον αταίριαστο, μη επιτρεπτό  ξένο…

Στην ιστορία της Τζούλιας διαπιστώνουμε πως ακόμη και στα χρόνια που διανύουμε είναι έντονο το στίγμα του διαφορετικού, οι προκαταλήψεις και η ευκολία του να κρίνουμε τη ζωή των άλλων. Ειδικά σε επαρχιακές κοινωνίες οι ελευθερίες επιλογών φαντάζουν κάτι πραγματικά δύσκολο αλλά ίσως όχι και ακατόρθωτο…

Η Τρίτη είναι η Σάρα. Μια απόλυτα επιτυχημένη δικηγόρος που ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ. Αφιέρωσε τα πάντα στη δουλειά της, αφήνοντας πίσω οικογένεια και προσωπική ζωή. Μία σκληρή γυναίκα που δεν λυγίζει ούτε όταν μαθαίνει ότι πάσχει από  καρκίνο. Αποφασίζει να το παλέψει τελείως μόνη της. Η περηφάνια της ωστόσο θα καταρρακωθεί όταν το νέο μαθευτεί στη δουλειά της…

Ο εργασιακός ρατσισμός είναι ένα είδος διάκρισης που οι γυναίκες βιώνουν συχνά. Είναι οδυνηρό και αδιανόητο όμως να παραγκωνίζεται ένας άνθρωπος, χωρίς δεύτερη σκέψη, λόγω προβλημάτων υγείας. Πόσο μάλλον ένας άνθρωπος που έχει επενδύσει τη ζωή του σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Μια καινούρια αρχή χρειάζεται ισχυρό κίνητρο…

Αυτό το κίνητρο είναι που θα καθοδηγήσει και τις τρεις ηρωίδες. Αυτό είναι που θα τις μπλέξει σε έναν ιδιαίτερο αγώνα σκυταλοδρομίας με αντάλλαγμα κάτι μοναδικό.

Απόλαυσα τη γραφή της Λετίσια Κολομπάνι. Αφηγείται τις σκέψεις των τριών γυναικών, χωρίς τη χρήση διαλόγων. Με λόγο μεστό, φυσικό και γεμάτο συναισθήματα. Ένα απόλυτα καλογραμμένο κείμενο, πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση που θα με κάνει να αναζητήσω κι άλλα βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέως.

Η πλεξούδα με ταξίδεψε σε έναν λαβύρινθο συναισθημάτων, λύπη, αγανάκτηση, αηδία, θυμός. Στο τέλος όμως μου άφησε μία όμορφη αίσθηση ελπίδας, χαράς, αισιοδοξίας.

Καλή ανάγνωση

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Λετίσια Κολομπάνι

Smart Babies – Ελένη Γαρυφαλάκη

Υπότιτλος: “Η συναισθηματική, κοινωνική και πολλαπλή νοημοσύνη του παιδιού” ή με απλά(δικά μου) λόγια ένας υπερσυμπυκνωμένος οδηγός επιβίωσης για νέους γονείς!

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που κατάφερε η Ελένη Γαρυφαλάκη να αποδώσει όλα αυτά που έχω διαβάσει σε πάρα πολλά βιβλία για γονείς μέσα σε ένα βιβλίο μόλις 143 σελίδων.

Χωρίζεται σε 26 ενότητες, όπου σε κάθε μία, πολύ λακωνικά και ιδιαίτερα κατανοητά παρουσιάζονται όλα τα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους γονείς, αλλά και κάποια που με σιγουριά μπορώ να πω ότι πολλοί από εμάς δεν έχουν σκεφτεί ποτέ τη σημασία τους. Όπως για παράδειγμα η νατουραλιστική νοημοσύνη στη βρεφική ηλικία!

Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολείται το βιβλίο δίνοντας βασικές οδηγίες κατάκτησης δεξιοτήτων:

Συναισθηματική νοημοσύνη, Ενσυναίσθηση

Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, Αυτοέλεγχος

Παιχνίδι, Περιέργεια, Επικοινωνία

Συνεργασία, Ευγένεια, Δημιουργία σχέσεων

Ανάπτυξη γλωσσικής, λογικομαθηματικής, χωροταξικής, κιναισθητικής, μουσικής, διαπροσωπικής νοημοσύνης στη βρεφική ηλικία.

Και άλλα πολλά θέματα που προσωπικά πιστεύω ότι υπερκαλύπτουν τις βασικότερες απορίες που απορρέουν του γονεϊκού ρόλου.

Αναλυτικότερα, στην εισαγωγή κάθε ενότητας υπάρχει μία επεξήγηση της δεξιότητας που πραγματεύεται με έμφαση κυρίως στο πως την αντιλαμβάνεται το παιδί. Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες-προτάσεις για το πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε το παιδί, ώστε να κατακτήσει τη δεξιότητα αυτή, με αναφορές στο τι θα πρέπει να αποφύγουμε.

Άκρως βοηθητικά είναι τα γραφήματα που υπάρχουν σε κάθε ενότητα, τα οποία είναι ουσιαστικά περιλήψεις βασικών σημείων(tips) πολύ αξιόλογων και γνωστών συγγραμμάτων για γονείς.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το Smart Babies:

  • Σε νέους γονείς που θέλουν να κάνουν μία όμορφη και κατατοπιστική εισαγωγή στις καινούριες έννοιες που προκύπτουν από την ανατροφή ενός μωρού.
  • Σε γονείς που δεν έχουν πολύ χρόνο για διάβασμα αλλά θέλουν να βοηθηθούν, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
  • Σε όσους θέλουν να κάνουν μια επανάληψη σε όσα έχουν διαβάσει κατά καιρούς(εγώ είμαι σίγουρα σε αυτή την κατηγορία!).
  • Σε όσους απλά θέλουν να βελτιώσουν το γονεϊκό τους πρότυπο.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω τις κυρίες που είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την επιμέλεια αυτού του πραγματικά υπέροχου βιβλίου. Είναι οι Λίλα Κούπριζα και Μάγδα Τσολάκου αντίστοιχα. Το στήσιμο, τα χρώματα, τα γραφήματα είναι εξαιρετικά και προσεγμένα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Καλή Ανάγνωση

Εκδόσεις Φουρφούρι

Συγγραφέας Ελένη Γαρυφαλάκη

Είχε απ’ όλα και είχε πολλά – Μαρία Παπαγιάννη

Ένα μοναδικό και σπάνιο βιβλίο που πραγματεύεται σπουδαία και σημαντικά σημεία της ανθρώπινης ζωής και υπόστασης. Η κυρία Παπαγιάννη με μεγάλη μαεστρία αλλά και ευαισθησία μας μιλά για ένα πλήθος αντικρουόμενων συναισθημάτων και τη λεπτή γραμμή που τα διαχωρίζει.

Ήταν κάποτε ένας βασιλιάς που είχε απ΄ όλα και είχε πολλά. Ζούσε πλήρης κι ευτυχισμένος. Έκανε μάλιστα και πολλά παιδιά. Ώσπου άρχισε να βλέπει εφιάλτες… Ότι έχανε τα πάντα και ότι παντού υπήρχαν εχθροί που απειλούσαν να του πάρουν ότι είχε δικό του.

Ο βασιλιάς δεν μίλησε ποτέ και σε κανέναν για όλα αυτά τα άσχημα όνειρα. Κράτησε όλο το άχθος για τον εαυτό του και άρχισε να αλλάζει. Απομακρύνθηκε από τους ανθρώπους, σταμάτησε να χαίρεται και ζούσε μέσα στο φόβο.

Φυλάκισε κόσμο γιατί ένιωθε να απειλείται ο ίδιος και η περιουσία του. Απαγόρευσε οτιδήποτε ευχάριστο, αφού ήταν αδύνατον για τον ίδιο να χαρεί, δεν χρειαζόταν να απολαμβάνει κανείς άλλος αυτό το συναίσθημα. Απαγόρευσε ακόμη και την κυκλοφορία μετά τη δύση του ήλιου. Ο κόσμος κουράστηκε, φοβόταν. Κλείστηκε στα σπίτια του και αναπολούσε τις εποχές που ζούσε χαρούμενος.

Έφτασε όμως η στιγμή που ο βασιλιάς καταπλακώθηκε από το ίδιο του το «βάρος». Το βάρος αυτών που ένιωθε και δεν μοιράστηκε ποτέ με κανέναν. Το βάρος αυτών που του ανήκαν και δεν μπορούσε να χαρεί. Και τότε όλα άρχισαν να αλλάζουν…

Η επιτυχία ενός παιδικού βιβλίου κατά τη δική μου ταπεινή άποψη έγκειται στα θέματα προς συζήτηση που θα προκύψουν από την ανάγνωση του.

Το αλληγορικό παραμύθι της κας Παπαγιάννη περιγράφει με έναν μοναδικό και διορατικό τρόπο τον μικρόκοσμο μας και την ανθρώπινη πραγματικότητα με όλα τα προβλήματα της. Από τη μία η απληστία, η πλεονεξία και ο εγωισμός και από την άλλη η ανάγκη των ανθρώπων να μοιράζονται. Από τη μία ο φόβος και η αποξένωση και από την άλλη η ελπίδα που επιθυμούν διακαώς να μεταφέρουν οι γονείς στα παιδιά. Η μόνιμη διαμάχη του μαζί ή μόνος και του όλα ή τίποτα.

Αυτό το βιβλίο λοιπόν είναι απόλυτα επιτυχημένο.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Λαδά για τη σπουδαία εικονογράφηση. Θα μπορούσε κανείς να «διαβάσει» το βιβλίο και μόνο από τις εικόνες. Απόλαυσα τον τρόπο που μετέφερε τα ανθρώπινα συναισθήματα στα πρόσωπα. Μία πραγματικά ποιοτική δουλειά.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη

Εικονογράφος Έφη Λαδά

Παιδί 4+

Η πριγκίπισσα Ελύσια γνωρίζει τα συναισθήματα

Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η συναισθηματική υγεία των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για την εξέλιξη της ζωής τους. Οι περισσότεροι σύγχρονοι γονείς προσπαθούν να ενδυναμώσουν αυτό το σοβαρό κομμάτι ανατροφής υιοθετώντας νέες τακτικές που βασίζονται στην ενσυναίσθηση.

Η αποδοχή των συναισθημάτων και η αναγνώριση τους είναι τα βασικά και πρωταρχικά βήματα που θα βοηθήσουν ένα παιδί να διαχειριστεί τον εαυτό του, να αναπτύξει τη συναισθηματική του νοημοσύνη και να αποκτήσει τελικά την πολυπόθητη ενσυναίσθηση.

Υπάρχουν αξιόλογα βιβλία στην αγορά που διεισδύουν στον κόσμο των συναισθημάτων και μπορούν να συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τα πράγματα καλύτερα. Ωστόσο, συνήθως αναφέρονται σε ένα μεμονωμένο συναίσθημα κάθε φορά.

Έψαχνα καιρό ένα βιβλίο, που να είναι περιεκτικότερο συναισθημάτων και ταυτόχρονα προσιτό και όμορφο. Ώσπου έφτασε στα χέρια μου ή καλύτερα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο(!) “Η πριγκίπισσα Ελύσια”.

Πρόκειται για μια “μπερδεμένη” πριγκίπισσα, που όπως αρκετά μικρά παιδιά, πολλές φορές δεν ξέρει πως νιώθει ή γιατί νιώθει αυτό που νιώθει. Κλαίει συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο και δυστυχώς η αηδία βγαίνει συνεχώς μπροστά από τα υπόλοιπα συναισθήματα που κατοικούν στον “Πύργο Σκέψης” της και δεν την αφήνει ούτε να φάει! Η χαρά από την άλλη ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή του Πύργου, τις περισσότερες φορές μένει πίσω.

Οι γονείς της λοιπόν, στην προσπάθεια τους να τη βοηθήσουν, αποφασίζουν να τη στείλουν μια υπέροχη εκδρομή στο αγαπημένο μέρος όλων των παιδιών που κατοικούν στη χώρα τους  τη Γλυκούπολη. Το μέρος αυτό δεν είναι άλλο από το κάστρο του κυρίου Ζαχαρένιου, που υποδέχεται πάντα τα παιδιά με λιχουδιές, γλυκά και φυσικά την καλή του διάθεση.

Η πριγκίπισσα Ελύσια, ενώ αρχικά πήγε στο κάστρο με μεγάλη χαρά, πολύ σύντομα απομονώθηκε από τα υπόλοιπα παιδιά που υπήρχαν εκεί, μη μπορώντας να συμφωνήσει σε τίποτα μαζί τους και νιώθοντας παράξενα.

Αξίζει να διαβάσετε την υπόλοιπη ιστορία για να διαπιστώσετε πως ο κύριος Ζαχαρένιος κατάφερε να εξηγήσει στην Ελύσια πόσο απαραίτητα και φυσιολογικά είναι όλα τα συναισθήματα και πως μπορεί η ίδια κάθε φορά να τα προσδιορίζει ώστε να μην νιώθει αμήχανα πλέον με τον εαυτό της.

Μία έξυπνη και καλογραμμένη ιστορία που προσεγγίζει αρκετά στα εγγυημένα κλασικά παραμύθια. Η Μαρία Σπιθάκη περνάει σπουδαία μηνύματα με έναν τρόπο ολοκληρωμένο. Ευχάριστη ιστορία με όμορφο, πλούσιο λεξιλόγιο και σπάνια, “παραμυθένια” ονόματα. Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση το ευφυέστατο εύρημα του “Πύργου Σκέψης”. Είμαι σίγουρη ότι όσοι διαβάσουν την Ελύσια θα θεμελιώσουν τον δικό τους ξεχωριστό πύργο!

Το βιβλίο συμπληρώνουν οι ιδιαίτερα “γλυκές” εικόνες των Ελένης Αλεξανδρίδου και Δωροθέας Λούκρη που ξεχειλίζουν συναισθήματα και χρώματα. Μου άρεσε πολύ η χρήση μοτίβων σε ορισμένα σημεία και το γεγονός ότι έχουν δώσει έμφαση σε πολλές λεπτομέρειες του κειμένου.

Αξίζουν συγχαρητήρια και στις τρεις δημιουργούς!

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις Λευκό Μελάνι

Συγγραφέας Μαρία Σπιθάκη

Εικονογράφοι Ελένη Αλεξανδρίδου – Δωροθέα Λούκρη

Παιδί 4+

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén