Keep calm and read a book

Μήνας: Νοέμβριος 2021

Ο Ταχυδρόμος

“Ο Ταχυδρόμος” του Γιώργου Παπαδάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία και πήρε το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 2019. Πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου γιατί πρόκειται για ένα “διαμαντάκι”. Νιώθω πολύ τυχερή που υπάρχει στη βιβλιοθήκη μου…

Ο ήρωας είναι ένας απλός ταχυδρόμος με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Χαμηλών τόνων, ανεκτικός, εσωστρεφής, ανέκφραστος, καλόκαρδος, ταπεινός, υπεύθυνος. Σέβεται τη δουλειά, τους γονείς, τους ανθρώπους, τα ήθη, τα πρέπει, τα πάντα γύρω του. Μοιάζει σαν να ζει τη ζωή κάποιου άλλου, μια που άλλοι αποφασίζουν πάντα γι αυτόν. Δεν εκφράζεται ιδιαίτερα και κυρίως δεν αρνείται εύκολα. Ακόμα κι όταν ανακαλύπτει τρομερά ψέματα που του έχουν πει και αφορούν τον ίδιο του το γάμο, δεν αντιδράει. Έχει τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού του, αποδεχόμενος στωικά τη μοίρα του. Σε όλη του τη ζωή κυριαρχεί η λογική, μια που το συναίσθημα είναι κακός σύμβουλος.

Μέχρι που του δόθηκε η αφορμή να αλλάξει τον ρου της “ξένης” ζωής του…
Και την άλλαξε…οριστικά, μη αναστρέψιμα και φυσικά ψύχραιμα.

Όλα αυτά με φόντο ένα χωριό της Κρήτης στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Στην αφήγηση κυριαρχούν τα έθιμα, οι αυστηρές συνήθειες της περιοχής και γενικότερα μια καταπίεση. Η καταπίεση αυτή, είναι για μένα “το κλειδί της επιτυχίας”, καθώς πολλοί θα ταυτιστούν με τον ήρωα, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο…

Η γραφή, σε πρώτο πρόσωπο. Ο χαρακτήρας, ψυχρός ρεαλιστής και απαλλαγμένος από πολλά συναισθήματα. Μου θύμισαν αρκετά τον Ξένο του Αλμπέρ Καμυ. Όμως, με σιγουριά θα πω, ότι είναι πιο καλογραμμένο, πιο ιδιαίτερο και σίγουρα πιο ενδιαφέρον. Ένα βιβλίο στο οποίο δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η πλοκή, όσο ο ιδιάζων και μοναδικός ήρωας.

Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και ανενδοίαστα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Εστία

Συγγραφέας Γιώργος Παπαδάκης

 

Ιστορίες για Καλή Νύχτα

Ένα από τα πιο υπέροχα και αξιόλογα βιβλία που είχα ποτέ στην κατοχή μου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα, που είναι κατά τη γνώμη μου πρωτοπόρος σε βιβλία που χαρακτηρίζονται από ήθος και ευαισθησία.

Όπως περιγράφει ο τίτλος, πρόκειται για όμορφες χαλαρωτικές ιστορίες που θα εξασφαλίσουν στο παιδάκι σας μία Καλή Νύχτα. Ακούγεται απλό και συνηθισμένο αλλά δεν είναι καθόλου, γι αυτό και πιστεύω ότι ο τίτλος ίσως αδικεί λίγο το περιεχόμενο του εξαιρετικού αυτού βιβλίου.
Οι 20 ιστορίες που περιέχει έχουν ως στόχο από τη μία να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν το παιδί πριν τον ύπνο και από την άλλη να διεγείρουν τη φαντασία του, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία της αυτοσυγκέντρωσης.
Είναι από μόνη της εξαιρετική η σκέψη της χρήσης ενός τέτοιου βιβλίου για την προετοιμασία του ύπνου, ωστόσο τα πλεονεκτήματα του δεν σταματούν εδώ.
Στο τέλος κάθε ιστορίας υπάρχει μια παράγραφος με πιθανά συμπεράσματα που προκύπτουν. Όπως καταλαβαίνετε ανοίγονται εξαιρετικές ευκαιρίες για όμορφες συζητήσεις πάνω σε θέματα σημαντικά που αφορούν αξίες, συμπεριφορές, συναισθήματα.

Ο οδηγός για γονείς που υπάρχει στην αρχή, βοηθάει πολύ στο να αξιοποιηθεί το βιβλίο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δίνει κατευθύνσεις για ένα σωστό τρόπο διαβάσματος και προετοιμασίας της χαλάρωσης. Κατευθύνσεις για το πως θα “μπείτε” μέσα στην ιστορία και θα ταξιδέψετε με τη φαντασία σας!
Περιέχει ακόμη ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές γονεϊκής που εστιάζουν στο μεγάλωμα παιδιών χωρίς άγχος, με αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα!

Ένα βιβλίο διαμαντάκι που στόχο έχει να κοιμίσει ένα παιδί…ξυπνώντας το μυαλό του!

Καλή Ανάγνωση! Καλή Χαλάρωση!

Εκδόσεις Άγκυρα

Δημιουργοί Anne Civardi, Kate Petty, Joyce Dunbar, Louisa Somerville, David Fontana

Παιδί 4+

ΓΟΥΙΝΣΤΟΝ, Ο ταχυδρόμος των Χριστουγέννων

Αγαπώ πολύ τα Χριστουγεννιάτικα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης, πόσο μάλλον όταν τα βρίσκω με τη μορφή βιβλίου! Μία νέα κυκλοφορία που με έχει ενθουσιάσει είναι ο “Γουίνστον, ο ταχυδρόμος των Χριστουγέννων”, των εκδόσεων Ψυχογιός που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω.

Είναι παραμονή Χριστουγέννων! Ο Γουίστον, ένα “άστεγο” και γενναίο ποντικάκι, βρίσκει πεταμένο ένα γράμμα με τον πιο περιζήτητο παραλήπτη των ημερών: τον Άγιο Βασίλη. Προφανώς παράπεσε από κάποιο ταχυδρομικό κουτί και τώρα κάποιο παιδάκι θα μείνει χωρίς δώρο… Ο Γουίνστον αποφασίζει, χωρίς δεύτερη σκέψη, να παραδώσει ο ίδιος το γράμμα στον Άγιο Βασίλη! Μόνο που πρέπει να βιαστεί γιατί ξημερώνουν Χριστούγεννα!

Σε κάθε μέρα του Δεκέμβρη αντιστοιχεί και μία από τις περιπέτειες στις οποίες θα εμπλακεί ο Γουίστον κατά την προσπάθεια του να φτάσει γρήγορα στο σπίτι του Άη Βασίλη. Εικοσιτέσσερα κεφάλαια που θα σας κρατήσουν όμορφη συντροφιά μέχρι τα Χριστούγεννα και ένα εικοστόπέμπτο για να διαβάσετε ανήμερα της μεγάλης γιορτής.

Το σημαντικότερο! Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει πρόταση για κατασκευές, συνταγές και γενικά χριστουγεννιάτικες δημιουργίες. Είναι όλες υπέροχες, απλές και με αναλυτικές οδηγίες. Θα φτιάξετε χιονονιφάδες, ετικέτες δώρων, αρωματικά χώρου, ταρτάκια, κάρτες και πολλά ακόμη όμορφα πράγματα.

Στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσετε χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο και θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα ελληνικά γιορτινά τραγούδια.

Ένα απόλυτα χριστουγεννιάτικο και διαδραστικό βιβλίο που θα είναι η καλύτερη παρέα μικρών και -γιατί όχι- μεγάλων παιδιών κατά την αναμονή της ομορφότερης γιορτής του χρόνου!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Δημιουργός Alex. T. Smith

Παιδί 5+

Ο εγκέφαλος μας και πως λειτουργεί

Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, που μας εξηγεί με απλά λόγια και όμορφα παραδείγματα πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ήρθε για να συμπληρώσει ένα κενό στις βιβλιοθήκες μας.

Η σοφή κουκουβάγια αναλαμβάνει αρχικά να μας λύσει μια πολύ σημαντική απορία: από που προέρχονται οι σκέψεις; Μας ξεναγεί στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου και μας αναλύει τις λειτουργίες του. Κατά την ξενάγηση προκύπτουν ολοένα και περισσότερες απορίες, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύπλοκος, μοναδικός, φοβερά εργατικός και φυσικά ελέγχει τα πάντα.

Μας μιλά για τα βασικά εγκεφαλικά κύτταρα, τα μεγαλύτερα εκ των οποίων ονομάζονται νευρώνες και μέσα από έναν περίπλοκο μηχανισμό, που γίνεται εύκολα αντιληπτός με τη βοήθεια της εικονογράφησης, επικοινωνούν αμφίδρομα με όλα τα μέρη του σώματος και όλες τις αισθήσεις μας. Πως; στέλνοντας γράμματα!

Με παρόμοιο τρόπο επικοινωνίας λειτουργούν και τα μάτια μας. Ηλεκτρικά μηνύματα ταξιδεύουν από το εσωτερικό του βολβού στον εγκέφαλο και αποκωδικοποιούνται από διαφορετική ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων κάθε φορά. Άλλη ομάδα αναγνωρίζει τα χρώματα, άλλη τα σχήματα, άλλη τις γραμμές και πολλά ακόμη στοιχεία. Οι ομάδες αυτές συνεργάζονται και οπτικοποιούν την τελική εικόνα, η οποία μπορεί να αποθηκευτεί στη βραχυπρόθεσμή ή στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Στη συνέχεια μας μιλά για το ρόλο του ύπνου και της ξεκούρασης στη λειτουργία του εγκεφάλου. Γνωρίζατε ότι όσο κοιμόμαστε μαθαίνουμε; Ο εγκέφαλος μας κάνει κάτι σαν επανάληψη και θυμάται τις σημαντικές πληροφορίες της ημέρας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος μας βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι ικανός να αναγνωρίσει εξωτερικούς κινδύνους και να σημάνει συναγερμό.

Τι διαδικασία ακολουθεί ο εγκέφαλος κατά τη λήψη αποφάσεων; Πως μπορούμε να τον φροντίσουμε; Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε λάθη για να μάθουμε; Μπορεί να νοσήσει ένας εγκέφαλος όπως νοσούν και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος μας; Ποιοι επιστήμονες είναι αρμόδιοι για τη θεραπεία του;

Αυτές και πολλές ακόμη απορίες θα σας λυθούν διαβάζοντας το εξαιρετικό αυτό βιβλίο που είναι γραμμένο από την Δρ. Μπετίνα Άιπ και βασισμένο σε έγκυρες πληροφορίες της καθηγήτριας Χόλι Μπριτζ, ειδικό εγκεφάλου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το σημαντικότερο κομμάτι της φοβερής αυτής ξενάγησης, το έχει για μένα η λεπτομερής και τόσο προσιτή εικονογράφηση της Μία Νίλσον. Βοηθά ένα παιδί να αντιληφθεί πολύ εύκολα τη δομή του εγκεφάλου και τις βασικές αρχές λειτουργίας του. Αν όλα αυτά που διαβάσατε μόλις είναι όντως ενδιαφέροντα, φανταστείτε πόσο περισσότερο ενδιαφέροντα μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό με εικόνες.

Ένα βιβλίο – για μικρούς και μεγάλους – που αξίζει μία περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη σας, όπου και θα μείνει σίγουρα για χρόνια!

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους δημιουργούς του και στις εκδόσεις Μεταίχμιο που το έφεραν κοντά μας!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Dr. Betina Ip

Εικονογράφος Mia Nilsson

Παιδί 6+

 

 

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén