Keep calm and read a book

Μήνας: Δεκέμβριος 2021

Άνθρωποι με άγχος

Είναι το πρώτο βιβλίο του Fredrik Backman που διαβάζω και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο! Όλα τα βιβλία του συγγραφέα στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

Μία υπόθεση ληστείας τράπεζας που εξελίχθηκε σε ομηρία. Η ληστής είναι γυναίκα και τα θύματα είναι όλα πολύ ιδιαίτερες και κατά κάποιο τρόπο “προβληματικές” προσωπικότητες. Είναι οκτώ στον αριθμό και τους γνωρίζουμε μέσα από την ανακριτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο αστυνομικό τμήμα της μικρής πόλης, αφού έχει λήξει η ομηρία τους. Οι επικεφαλείς αστυνομικοί είναι ένας πατέρας με το γιο του, οι οποίοι βιάζονται να εξιχνιάσουν την πρωτοφανή υπόθεση για τα δεδομένα τους!

Ο χώρος ομηρίας ήταν ένα διαμέρισμα προς πώληση και ο χρόνος η προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ένα ζευγάρι συνταξιούχων που έχουν ως χόμπι την αγορά-ανακαίνιση και μεταπώληση σπιτιών, ένα ζευγάρι γυναικών που περιμένουν το πρώτο τους παιδί, ένας ηθοποιός που βρέθηκε στο χώρο με σκοπό να «χαλάσει» την πώληση, μία πλούσια και απαιτητική διευθύντρια τράπεζας , μία παράξενη γριά και η αλλοπρόσαλλη μεσίτρια, βρίσκονται τυχαία στο δρόμο του θύτη και ζουν μοναδικές στιγμές όχι αγωνίας αλλά αυτογνωσίας.

Σύντομα ανακαλύπτουν πως έχουν κάτι κοινό, είναι όλοι τους άνθρωποι με άγχος. Άλλα ο αναγνώστης ξέρει και κάτι ακόμα που τους συνδέει: μία γέφυρα… και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα ή μήπως όχι;

Η εξέλιξη της ομηρίας δίνεται σε παράλληλη αφήγηση με τις ανακρίσεις αλλά και με παρελθοντικές ιστορίες που αφορούν τους ήρωες. Ο συγγραφέας τα δένει όλα μεταξύ τους με μεγάλη επιτυχία, βγάζοντας ταυτόχρονα φοβερά φιλοσοφικά συμπεράσματα για την ανθρώπινη φύση, τις ατέλειες της και τα προβλήματα που είναι πάντα εκεί και όταν δεν είναι τα δημιουργούμε!

Όταν ξεκίνησα την ανάγνωση ένιωσα γύρω μου ένα κλίμα βαρύ, χειμωνιάτικο. Μέσα από εναλλαγές συναισθημάτων και μονοπάτια αυτογνωσίας, μέχρι το τέλος όλα ανατράπηκαν και ένιωσα την άνοιξη.

Θεωρώ τον Fredrik Backman ένα μοναδικό, σύγχρονο συγγραφικό ταλέντο που έχει την ικανότητα να ψυχογραφεί ανθρώπους και συναισθήματα με έναν τρόπο απίστευτα στοχευμένο και ανεπιτήδευτο.

Σας συστήνω το βιβλίο του ανεπιφύλακτα και κάτι μου λέει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρουσιάσεις…

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Fredrik Backman

Η Αργοναυτική Εκστρατεία

Ένα υπέροχο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου με μαγευτικές εικόνες από τον Βασίλη Κουτσογιάννη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία με ιστορίες από την ελληνική μυθολογία και έχω διαβάσει με τα παιδιά μου αρκετά από αυτά, βρίσκοντας ανάμεσα τους ουκ ολίγες περιπτώσεις με περιεχόμενο ακατάλληλο για μικρά αυτάκια, με τρομακτικές περιγραφές και σκληρό λεξιλόγιο.

Το βιβλίο της κυρίας Σβορώνου με θέμα την αργοναυτική εκστρατεία, το ξεχώρισα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αφηγείται πολύ απλά και όμορφα τα γεγονότα, χωρίς να δίνει βαρύτητα στις «βάναυσες» πράξεις, που κακά τα ψέματα, η μυθολογία μας βρίθει από αυτές. Η ροή της ιστορίας είναι τόσο φυσική, τονίζοντας περισσότερο σημεία που θα αφήσουν διδαχές στα παιδιά και όχι φοβίες ή τάσεις εκδίκησης. Και αυτός είναι ο δεύτερος και ιδιαίτερα σημαντικός λόγος που λάτρεψα την Αργοναυτική Εκστρατεία. Μέσα από τις αδυναμίες και τα πάθη των ηρώων φροντίζει η συγγραφέας να μας κάνει να δούμε τα γεγονότα με μία πιο σκωπτική και κριτική ματιά.

Επί παραδείγματι, η θεά Ήρα, προστάτιδα του Ιάσονα, χάρηκε με τα κατορθώματα των ανδρών του στη χώρα των Δολιόνων, που κατάφεραν να νικήσουν τους γίγαντες και να ελευθερώσουν τον τόπο. Δεν ένιωσε όμως καθόλου περήφανη για τις πράξεις τους στη Λήμνο, όπου παρασύρθηκαν από τις όμορφες γυναίκες και προς στιγμήν ξέχασαν τον προορισμό τους.

Ο Ιάσονας πέτυχε αδιαμφισβήτητα το στόχο του, παίρνοντας το χρυσόμαλλο δέρας και κερδίζοντας το θρόνο της Ιωλκού. Πώς όμως; Η έξυπνη αφήγηση μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι χρησιμοποίησε θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα, γι’ αυτό άλλωστε και στο τέλος δεν θέλησε να παραμείνει στην Ιωλκό.

Ένα βιβλίο γεμάτο με τέτοιου είδους συμβολικές παρομοιώσεις.

Διαβάζοντας την ιδιαίτερα ευφάνταστη και λατρεμένη μυθολογία παίρνουμε τόσο μα τόσο σημαντικά μηνύματα για τα εμπόδια και τις συμπληγάδες που πιθανόν να συναντήσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και για το πώς να τα αντιμετωπίσουμε σωστά και με ήθος.

Έχει μεγάλη σημασία ο προορισμός αλλά ακόμη μεγαλύτερη το ταξίδι.

Αξίζει να αναφέρω λίγα λόγια για την εικονογράφηση. Ο Βασίλης Κουτσόγιαννης, που επιμελήθηκε τις εικόνες του βιβλίου είναι ένας νέος και πολλά υποσχόμενος εικονογράφος. Η δουλειά του είναι απόλυτα ταιριαστή με το κείμενο, ατμοσφαιρική και με φοβερή αρμονία στα χρώματα. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και είμαι σίγουρη ότι θα δούμε κι άλλες ωραίες δουλειές του στο μέλλον.

Καλή Ανάγνωση

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Ελένη Σβορώνου

Εικονογράφος Βασίλης Κουτσογιάννης

Παιδί 5+

Η Συμφιλίωση

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ομολογουμένως μου κράτησε πολύ όμορφη συντροφιά και θα ήθελα να σας το συστήσω.

Θα το χαρακτήριζα πολυδιάστατο, καθώς καταπιάνεται με μια ποικιλία θεμάτων, παντρεύοντας ταυτόχρονα το χθες με το σήμερα. Από τη μία ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και από την άλλη η σημερινή οικονομική κρίση και τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησαν στις ζωές όλων. Από τη μία οι ανθρώπινες εσωτερικές συγκρούσεις με το παρελθόν και τις ρίζες που έχει ο καθένας και από την άλλη το παρόν που μας καλεί να συμφιλιωθούμε και να προχωρήσουμε.

Βασικοί ήρωες είναι ο Ορέστης, Έλληνας γιατρός που αναζητά εργασία σε μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του Μονάχου και ο Κλάους, διευθυντής αυτής της κλινικής. Σύντομα αντιλαμβάνονται ότι πέρα από την ιατρική έχουν κι άλλα κοινά σημεία, όπως το αγαπημένο τους χόμπι που είναι η φωτογραφία. Μέσα από τα αρχεία των εικόνων τους θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στο παρελθόν, που θα τους αποκαλύψει αρχικά τη σχέση των προγόνων τους. Ο παππούς του Ορέστη φοίτησε κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος στο ίδιο πανεπιστήμιο που φοιτούσε τότε και ο πατέρας του Κλάους. Ανακαλύπτουν ότι υπήρξαν φίλοι και μέλη μιας μυστικής αντιστασιακής, αντιναζιστικής οργάνωσης και πολλά ακόμη μυστικά που θα συνταράξουν το σήμερα. Είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ένα παρελθόν που κάποιοι άλλοι έχουν ορίσει και που γι’ αυτούς τους άλλους το όρισε η ίδια η ιστορία; Είναι έτοιμοι να συμφιλιωθούν με την αλήθεια;

Αξίζει να αναφερθώ στην ιστορία ενός δευτερεύοντα ήρωα του βιβλίου, του Μανόλη Παπαδάκη με καταγωγή από την Κρήτη, που είδε ολόκληρη την οικογένεια του να δολοφονείται από τους Ναζί και το χωριό του να καίγεται από τα χέρια τους. Αναγκάστηκε ωστόσο να φύγει για εργασία στη Γερμανία, όπου έκανε φίλους Γερμανούς και ερωτεύτηκε ζώντας σε ένα διαρκή εσωτερικό πόλεμο ενοχών, προσπαθώντας να απαγκιστρωθεί από τις εικόνες του παρελθόντος και να συμφιλιωθεί με το σήμερα. Η ιστορία αυτή με έκανε να δακρύσω.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις αναφορές στις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου από την πλευρά των Γερμανών πολιτών και το πώς αυτοί νιώθουν απέναντι στα δεινά που προκάλεσε η χώρα τους στον κόσμο.

Μου άρεσε ο λεπτομερής τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας συνθέτει τα ψυχολογικά προφίλ και τους χαρακτήρες των ηρώων, ενώνοντας παράλληλα αυτά τους τα κομμάτια πολύ έξυπνα με το παρελθόν.

Ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο που ρέει εύκολα, σε αφήνει με όμορφες σκέψεις αλλά και με πολλά ερωτηματικά..

Είμαστε ικανοί να συμφιλιωθούμε με τα πάντα;

Καλή Ανάγνωση

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου

 

www.dialogos.gr – Κώστας Λίχνος

Το βιβλίο www.dialogos.gr του Κώστα Λίχνου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέφαλος και είναι ένα μυθιστόρημα με έντονο στίγμα φιλοσοφίας και σύγχρονων αναζητήσεων.

Από το οπισθόφυλλο:

Ένα μυθιστόρημα για την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου και την απελπισμένη του προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον εαυτό του και τους άλλους. Ένας σπαραχτικός διάλογος πέντε χαρακτήρων, μέσα από τον οποίο αναπλάθεται η τοιχογραφία της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Μια ιστορία γνωριμίας, ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή μέσω του διαδικτύου και που η δια ζώσης συνάντηση τους θα αλλάξει άρδην την εικόνα που είχαν σχηματίσει ο ένας για τον άλλο, καταλήγοντας σε μία συγκλονιστική ανατροπή.

Από τις λίγες περιπτώσεις που στο οπισθόφυλλο περιγράφεται με ακρίβεια αυτό που συναντάμε στο εσωτερικό. Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει άρθρα και διαλόγους με έντονα φιλοσοφικό και στοχαστικό περιεχόμενο, πολιτική χροιά, σύγχρονους προβληματισμούς και εσωτερικές αναζητήσεις μεταξύ νέων ανθρώπων που αναντίρρητα διαθέτουν μόρφωση και παιδεία.

Η πλοκή του βιβλίου δεν είναι ιδιαίτερη ή πολύπλοκη. Κατάφερε ωστόσο να με κρατήσει σε αγωνία γιατί ήθελα πολύ να διαπιστώσω πως θα καταλήξει η δια ζώσης γνωριμία των πέντε διαδικτυακών φίλων. Πόσο διαφέρει τελικά η εκ του ασφαλούς, εξ αποστάσεως επαφή από τη φυσική συναναστροφή;

Προκύπτουν συμπεράσματα που πραγματικά κλονίζουν. Προσωπικά συνειδητοποίησα το μέγεθος της αλλοίωσης που έχουμε επιφέρει στην ανθρώπινη φύση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την κοινωνική μας οντότητα και τις επικοινωνιακές μας ανάγκες. Μία αλλαγή που ήρθε για να μείνει και που πρέπει να διαχειριστούμε ανάλογα…

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά που πραγματεύεται το βιβλίο. Σας προτείνω να το διαβάσετε για να στοχαστείτε και να προβληματιστείτε, αλλά κυρίως σας το προτείνω για να απολαύσετε τη μοναδική γραφή του Κώστα Λίχνου. Πρόκειται για δεινό χειριστή του λόγου και είναι από τις ελάχιστες φορές που χαρακτηρίζω έτσι συγγραφέα. Φοβερή ροή, μη επιτηδευμένη παρά το ιδιαζόντως πλούσιο λεξιλόγιο. Από τις αναφορές του στο βιβλίο αντιλαμβάνεται κανείς το μορφωτικό του υπόβαθρο σε ότι αφορά τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τον πολιτισμό. Έχει πάρει ουκ ολίγα βραβεία σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας.

Ένας εξαίρετος συγγραφέας που παραδίδει μαθήματα αρτιότητας και αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας. Εύχομαι να δοκιμαστεί και σε άλλα είδη και να διαβάσω σύντομα κι άλλο δικό του πόνημα.

Καλή Ανάγνωση

Εκδόσεις Κέφαλος

Συγγραφέας Κώστας Λίχνος

Ο Αϊ-Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο

Βρήκα εξαιρετική την ιδέα της κυρίας Ζαΐρη να παντρέψει σε μια ιστορία τον πιο αγαπημένο ήρωα με το πιο αγαπημένο φαγητό των παιδιών! Ένα ιδιαίτερα “νόστιμο”, ευχάριστο και διδακτικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και εικονογράφησε η μοναδική Ναταλία Καπατσούλια.

Η μάγισσα Κουκού Κικιριρί Νυχτεριδολιλί, ζει στο Βόρειο Πόλο και είναι μάλιστα γειτόνισσα του Αϊ-Βασίλη! Είναι μονίμως θυμωμένη και στεναχωρημένη γιατί δεν έχει φίλους. Είναι και διαφορετική, γιατί μιλάει προφέροντας τις λέξεις ανάποδα. Μήπως γι’ αυτό δεν τη θέλει κανείς για παρέα; Εντάξει, κάνει και αρκετές φάρσες τρομάζοντας τους πάντες με κατσαρίδες, νυχτερίδες και παχουλούς αρουραίους! Μήπως φταίει αυτό που δεν τη θέλουν;

Έχει προσπαθήσει πολύ να προσεγγίσει ανθρώπους και κυρίως παιδιά μα δεν τα έχει καταφέρει ότι κι αν έχει σκαρφιστεί…έως και σήμερα! Μετά από σκέψη, κατέληξε σε ένα συμπέρασμα. Υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση και τη μοναξιά της είναι ποιος άλλος; Αυτός που όλοι προτιμούν και αποζητούν, αυτός που τα παιδιά λατρεύουν: ο Αϊ-Βασίλης!

Αποφασίζει λοιπόν να τον βγάλει από τη μέση και να πάρει τη θέση του! Η μαγική σκόνη από φταρνίσματα σαλιγκαριών θα τη βοηθήσει να τον μεταμορφώσει σε πάπια-Βασίλη και να ησυχάσει μια για πάντα! Πως όμως θα τον καταφέρει να φάει αυτή τη σκόνη; Ποιο να είναι άραγε αυτό το φαγητό που ο Αϊ-Βασίλης δεν μπορεί με τίποτα να του αντισταθεί;

Την απάντηση θα δώσει ένα καλοκάγαθο ξωτικό! Είναι το παστίτσιο! Ένα φαγητό από την Ελλάδα, που από τη στιγμή που ο Αϊ-Βασίλης το δοκίμασε δεν μπορεί να ξεχάσει τη γεύση του!

Η συνέχεια της ιστορίας άκρως ενδιαφέρουσα, χιουμοριστική και με πολλά παθήματα που περνούν μηνύματα!

Ο Αϊ-Βασίλης με την ανωτερότητα και την καλοσύνη που τον χαρακτηρίζουν θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους, περνώντας μας το σημαντικότερο μήνυμα. Με συγχώρεση και ειλικρίνεια βελτιώνουμε τις σχέσεις μας. Με καλή διάθεση και αλληλεγγύη κάνουμε φίλους.

Μια ιστορία που μου θύμισε κάτι που λέω στα παιδιά μου με κάθε ευκαιρία: Δεν υπάρχουν κακά παιδιά, υπάρχουν όμως παιδιά που κάνουν άσχημα πράγματα και πάντα έχουν -δυστυχώς- κάποιο λόγο γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Η κυρία Ζαΐρη με τον πιο όμορφο τρόπο μας το αποδεικνύει και συνάμα μας δείχνει πως με ενσυναίσθηση και αποδοχή στη διαφορετικότητα τα πράγματα πάντα μπορούν να γίνουν καλύτερα!

Ένα πολύ ολοκληρωμένο βιβλίο, με όμορφη πλοκή, ηθικά διδάγματα, πολύ χιούμορ και φαντασία. Με υπέροχη εικονογράφηση που δίνει έμφαση σε ωραίες λεπτομέρειες και…. μία λίστα με υλικά για παστίτσιο!

Μπορεί το θέμα του να είναι χριστουγεννιάτικο αλλά πρόκειται για ένα βιβλίο που θα το διαβάζετε όλο το χρόνο!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Ρένα Ρώσση Ζαΐρη

Εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια

Παιδί 5+

 

 

Τσάι από μέντα

Το “Τσάι από μέντα”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Χριστίνας Μανιά και σαν γυναίκα οφείλω να πω ότι της αξίζουν συγχαρητήρια!

Ένα βιβλίο που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας και τη σημασία της ανεξαρτησίας της. Έρχεται σε μια εποχή που η γυναικεία φύση δείχνει σημάδια κόπωσης και αδιαμφισβήτητα χρειάζεται τονωτικές ενέσεις αυτοπεποίθησης με τέτοιου είδους αναγνώσματα..

Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία, που ξεκινάει από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου και φτάνει ως το σήμερα, θα γνωρίσουμε γυναίκες μιας οικογένειας που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και έχουν κοινά σημεία αναφοράς την αγάπη της μιας για την άλλη, τον προοδευτικό τρόπο σκέψης, τον ακομπλεξάριστο χαρακτήρα και…το τσάι από μέντα!

Ελλάδα, Τυνησία, Γαλλία. Αναρίθμητες εικόνες και εμπειρίες, έντονα συναισθήματα, πολλά προβλήματα και προβληματισμοί που οι ηρωίδες μας αντιμετωπίζουν πάντα σε κοινό μέτωπο, γύρω από ένα τσαγερό με τη μυστική συνταγή του αρωματικού τσαγιού, που είναι σαν να τους δίνει δύναμη και που πολύ θα ήθελα να είχα δοκιμάσει!

Μία κόρη που αποχωρίζεται την οικογένεια της σε ηλικία μόλις τριών ετών. Μία κόρη που η μητέρα της την απορρίπτει πριν καλά καλά γεννηθεί. Μία κόρη που χάνει τον πατέρα της στον πόλεμο πριν προλάβει να τον γνωρίσει.

Διαφορετικές ζωές σε διαφορετικά μέρη και χρονικά σημεία που μπλέκονται όμορφα σε ένα καλογραμμένο βιβλίο με πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές. Ιδιαίτερα ευχάριστο στην ανάγνωση(αρκεί να σας πω ότι το τελείωσα σε ένα 24ωρο) με πολύ σημαντικά και αισιόδοξα μηνύματα.

Κι ένα μικρό απόσπασμα της όμορφης γραφής, γεμάτο νόημα:

“Όταν έχεις πολλούς δρόμους να επιλέξεις, κάτι παίρνεις κάτι αφήνεις. Είναι όμως δική σου απόφαση. Σκέψου να ήταν η ζωή σου μόνο ένας δρόμος. Κι ακόμα χειρότερα να κατέληγε σε αδιέξοδο…”

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Χριστίνα Μανιά

 

 

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén