Keep calm and read a book

Μήνας: Ιανουάριος 2022

Μητρόπολη – Philip Kerr

Το τελευταίο βιβλίο του κορυφαίου Philip Kerr που ολοκληρώθηκε λίγο πριν πεθάνει απρόοπτα, το 2018. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Πρόκειται για ένα γνήσιο αστυνομικό μυθιστόρημα παλαιάς κοπής που διαδραματίζεται στο Βερολίνο, σε μια εποχή που η πόλη βρίσκεται σε πλήρη παρακμή, αποδιοργάνωση και έντονη διαμάχη μεταξύ ναζί, κομμουνιστών και φιλελεύθερων πολιτών.

Ο αστυνόμος Μπέρνι Γκούντερ παίρνει προαγωγή και γίνεται επιθεωρητής στο τμήμα ανθρωποκτονιών. Καλείται να εξιχνιάσει δύο σειρές φόνων με κοινά χαρακτηριστικά. Στην πρώτη, τα θύματα είναι γυναίκες ιερόδουλες, που δολοφονούνται ακαριαία, χωρίς βασανισμό και τους αφαιρείται ένα κομμάτι από το κρανίο τους μαζί με τα μαλλιά τους. Στη δεύτερη, δολοφονούνται εν ψυχρώ ανάπηροι βετεράνοι του Μεγάλου πολέμου, την ώρα που ζητιανεύουν σε κάποιο σταθμό τρένων.

Όλα δείχνουν πως κάποιος θέλει να καθαρίσει την πόλη από άχρηστα και ανήθικα στοιχεία. Ο επιθεωρητής Γκούντερ με το αλάνθαστο ένστικτο του και τη βοήθεια της ευφυΐας του θα πλησιάσει πολύ κοντά στην αλήθεια.

Θα του επιτραπεί όμως να την αποκαλύψει;

Το βιβλίο με κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος, αν και με δυσκόλεψαν τα πολλά γερμανικά ονόματα! Είναι καθαρά αστυνομικό αλλά με ωραία ψυχογραφήματα χαρακτήρων και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την εποχή.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση η άθλια κατάσταση που επικρατούσε στους δρόμους του Βερολίνου. Συμμορίες, ατιμώρητα εγκλήματα, γυναίκες που αναγκάζονταν να εκπορνευτούν στο τέλος του μήνα γιατί δεν τους έφταναν τα χρήματα, ναρκωτικά, φτώχεια και γενικά μια σκληρότητα που δείχνει πως και γιατί κατάφερε ο Χίτλερ να χειραγωγήσει τον κόσμο τόσο εύκολα.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που διενεργούνταν η αστυνομική ερεύνα με τα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή. Ήταν παρόντες στον τόπο του εγκλήματος δακτυλογράφοι με γραφομηχανές ανά πόδας και φωτογράφοι με τεράστιο και ογκώδη εξοπλισμό.

Και μια πληροφορία που με σόκαρε: Για να μπορούν εύκολα να συλλέγουν στοιχεία από μαρτυρίες  και να αναγνωρίζονται τα πτώματα, που ήταν πραγματικά πολλά λόγω έξαρσης της εγκληματικότητας αλλά και της τιμωρητικής διάθεσης που εμφυσούσε ο ναζισμός…

Το νεκροτομείο του Βερολίνου είχε έκθεση των πτωμάτων, ανοιχτή προς το κοινό!

Θα την επισκεπτόσασταν ποτέ;

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Philip Kerr

Το δέντρο που είχε φτερά

Ένα μοναδικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με θέμα την αγάπη, την αφοσίωση, τη συντροφικότητα, την προσφορά αλλά και τη σοφία της φύσης. Γράφει η μοναδική Αγγελική Δαρλάση και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κάποτε σε ένα κάμπο υπήρχε ένα δέντρο βαθιά ριζωμένο και ολομόναχο. Οι εποχές περνούσαν κι αυτό εκεί, στο δικό του κύκλο ζωής, βάθαινε τις ρίζες του ολοένα και περισσότερο. Πόσο περίεργο φάνηκε σε ένα μικρό πουλί που το δέντρο δεν μπορούσε να μετακινηθεί, να φύγει και να γνωρίσει τον κόσμο. Έγιναν φίλοι και το πουλάκι ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει το δέντρο, γυρνώντας πάντα εκεί και μεταφέροντας του τις εικόνες που έβλεπε στα όμορφα ταξίδια του.

Κάθε χειμώνα έπρεπε να φεύγει, σε πιο ζεστά μέρη και κάθε άνοιξη να επιστρέφει με καινούριες εικόνες. Ήταν τόσο δύσκολο να αφήσει το δέντρο, έτσι ολομόναχο που ήταν! Ξεμάκρυνε από τους δικούς του και κούρνιασε σε ένα από τα κλαδιά για να περάσει το χειμώνα μαζί με τον αγαπημένο του φίλο.

Πως θα προστατευτεί από το κρύο όταν το δέντρο ρίξει τα φύλλα του; Πως θα τραφεί αφού το δέντρο δεν θα έχει καρπούς; Τι θα απογίνει όταν το κρύο και ο άνεμος δυναμώσουν τόσο που δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από το κλαδί του;

Είναι αρκετά ισχυρό το ένστικτο της φύσης και η δύναμη της αγάπης ώστε να ανατρέψουν τον κύκλο της ζωής και να προστατεύσουν το ατίθασο πουλάκι;

Αν είσαι γονιός δε μπορείς παρά συνειρμικά να σκεφτείς τον εαυτό σου και τα παιδιά σου μέσα σε αυτή την ιστορία. Κάπως έτσι, ανιδιοτελώς και με τεράστια αποθέματα αγάπης λειτουργεί αυτή η σχέση.

Προτρέπουμε τα παιδιά μας να φύγουν, να αποκτήσουν εμπειρίες, να σταθούν μόνα στα πόδια τους. Μα πάντα θα είμαστε εδώ για αυτά, σαν δέντρα ριζωμένα, για τα καλά και τα άσχημα…

Με συνεπήρε και με συγκίνησε η ιστορία της Αγγελικής Δαρλάση. Νομίζω ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη πένα με μεγάλη ευαισθησία και μεταδοτικότητα συναισθημάτων. Οι εικόνες του Βασίλη Κουτσογιάννη συνδυάζονται ιδανικά, προσφέροντας μια ηρεμία με τα ομοιόμορφα χρώματα και τις λιτές γραμμές.

Μια τρυφερή ιστορία αγάπης και αφοσίωσης που σας συστήνω να διαβάσετε στα παιδιά σας!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση

Εικονογράφος Βασίλης Κουτσογιαννης

Παιδί 6+

Το μυστικό της κολλητής μου – Το μυστικό του κολλητού μου

Είμαι μεγάλη θαυμάστρια της Μαρίας Ρουσάκη. Θεωρώ ότι ο τρόπος που γράφει είναι πολύ κοντά σε ένα ευαίσθητο κομμάτι της παιδικής ψυχής και όλα της τα βιβλία περνούν μηνύματα που αφορούν αυτό το κομμάτι.

Η σειρά βιβλίων με τους “κολλητούς” έχει να κάνει ακριβώς με αυτό και συγκεκριμένα με το άγχος που προκαλούν στα παιδιά προκαταλήψεις ή πιο απλά κόμπλεξ που κουβαλούν σχετικά με ζητήματα που τελικά δεν είναι και τόσο σοβαρά.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να απενοχοποιηθούν με τη βοήθεια αυτών των ιστοριών.

Πρωταγωνίστρια είναι η Νένη που έχει δύο κολλητούς. Στο πρώτο βιβλίο τη Σωτηρία και στο δεύτερο τον Νεοκλή. Δε ξέρω πως της έτυχε αλλά και στις δύο περιπτώσεις καλείται να κρατήσει κρυφά δύο μεγάλα μυστικά που αφορούν τους φίλους της και αυτό της προκαλεί πραγματικά τεράστιο άγχος!

Μέσα από διάφορα ευτράπελα που συμβαίνουν και ίσως έχει και η ίδια μια μικρή ευθύνη – αλλά τι να κάνει, παιδί είναι κι αυτή – τα φοβερά μυστικά τελικά αποκαλύπτονται και μάλιστα από τους ίδιους τους κολλητούς. Έχουν πλέον αντιληφθεί ότι κακώς ντρεπόταν και κακώς επέλεξαν να κουβαλούν τόσο καιρό ένα μυστικό που μόνο άγχος τους προκαλούσε, τους καταπίεζε και δεν τους άφηνε να περνούν όμορφα και ξένοιαστα! 

Θα εκπλαγείτε αρκετά μετά τις αποκαλύψεις! Είναι πολλά αυτά που προκαλούν ντροπή σε ένα παιδί και είναι τόσο δύσκολο να μπούμε στη σκέψη τους. Μπορούμε όμως με τέτοιου είδους ιστορίες να κατευνάσουμε τους φόβους, να μετριάσουμε το άγχος και να αποβάλλουμε τα κόμπλεξ.

Από την αρχή μέχρι το τέλος της ανάγνωσης, η κόρη μου δεν σταμάτησε να γελάει! Οι ιστορίες έχουν μία ευαίσθητη, παιδική προσέγγιση με πολύ χιούμορ σε ένα τελείως αληθοφανές σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Κοινώς είναι σαν να γράφτηκαν από ένα παιδί για ένα άλλο παιδί και αυτό για μένα είναι μεγάλη επιτυχία!

Δύο υπέροχα βιβλία με σπουδαία μηνύματα που θα διασκεδάσουν τους μικρούς και θα βοηθήσουν τους μεγάλους να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τα παιδικά μυαλουδάκια!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφος Πέτρος Χριστούλιας

Παιδί 8+

Η Σία και η “Oδύσσεια” των αισθήσεων

Είμαι πολύ χαρούμενη που έφτασε στα χέρια μου αυτό το εξαιρετικό, πρωτότυπο και πολύ γλυκό βιβλίο! Το θέμα του, αν και ιδιαίτερα δύσκολο, παρουσιάζεται «όμορφα εύκολο». Είναι η τυφλότητα και συγκεκριμένα οι δυσκολίες μετακίνησης που αντιμετωπίζει ένα παιδί με προβλήματα όρασης.

Είναι το πρώτο βιβλίο της Βασιλικής Ρακοπούλου, η οποία κατάγεται από τη Βέροια, είναι δασκάλα ειδικής αγωγής με εξειδικευμένες σπουδές και κατάρτιση στις αναγνωστικές και μαθησιακές δυσκολίες, στη σχολική ψυχολογία και με πιστοποιητικό γνώσης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille. Της αξίζουν συγχαρητήρια για τη σύλληψη αυτής της ιδέας και για τον τρυφερό τρόπο που προσέγγισε το θέμα.

Κάπου στην Ελλάδα ζει ένα κοριτσάκι με μία σούπερ δύναμη! Είναι η Σία που δεν μπορεί να δει με τα ματάκια της ότι κι εμείς αλλά όλες οι υπόλοιπες αισθήσεις της είναι σούπερ δυνατές! Έτσι, μπορεί να ακούει καλύτερα, να μυρίζει εντονότερα και όταν αγγίζει οτιδήποτε να νιώθει πράγματα στα οποία εμείς μπορεί να μην δίναμε σημασία.

Όπως όλα τα παιδιά, η Σία πηγαίνει σχολείο και συγκεκριμένα στην Τετάρτη δημοτικού. Εκτός από τη δασκάλα της τάξης έχει και μία δασκάλα αποκλειστικά γι’ αυτήν που τη βοηθάει με το ξεχωριστό σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille. Για να μετακινηθεί μέσα στο σχολείο χρησιμοποιεί το ειδικό μπαστουνάκι της και για να πάει στο σχολείο τη συνοδεύουν οι γονείς της με τα πόδια ή το αυτοκίνητο.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Έφτασε όμως η στιγμή που η Σία θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει σχολείο μόνη της, χωρίς τη συνοδεία των γονιών της! Στο άκουσμα και μόνο η Σία παθαίνει πανικό και αρνείται κατηγορηματικά να δοκιμάσει κάτι τέτοιο. Όταν όμως ηρεμήσει, θα σκεφτεί με πολύ θετική διάθεση, θάρρος και φαντασία έναν υπέροχο τρόπο να κάνει τη διαδρομή ευκολότερη για το μυαλουδάκι της με τη βοήθεια φυσικά των σούπερ αισθήσεων της!

Εδώ ξεκινάει η δική της διασκεδαστική Οδύσσεια! Η Σία παραλληλίζει τα σημεία που συναντά στη διαδρομή της προς το σχολείο με τα εμπόδια που συνάντησε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του προς την Ιθάκη για να μπορεί να θυμάται πιο εύκολα από που πρέπει να περάσει. Έτσι παρομοιάζει με τη μάγισσα Κίρκη το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς λόγω της μεθυστικής μυρωδιάς από τα μπισκότα και τα γλυκίσματα. Τους Κύκλωπες με το ένα κεντρικό μάτι με το φανάρι που υπάρχει στο δρόμο της και τα δύο σκυλιά που είναι κλεισμένα σε μια αυλή και γαυγίζουν δυνατά  μοιάζουν με τη Σκύλα και τη Χάρυβδη.

Και πολλά ακόμη «σημάδια» κατάφερε να συνδυάσει η Σία με τη μεγάλη φαντασία με το μύθο και το ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα που από ότι φαίνεται έχει την ίδια θέληση και δύναμη ψυχής με το μεγάλο μυθικό ήρωα.

Δε ξέρω αν θα μπορούσε να περιγραφεί ομορφότερα η καθημερινότητα ενός τυφλού παιδιού. Ξέρω σίγουρα ότι η κυρία Ρακοπουλού μας δίνει μία καταπληκτική ιδέα που εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ας χρησιμοποιήσουμε τη μαγεία των παραμυθιών προς όφελος μας. Ας πάρουμε δύναμη και ας δώσουμε δύναμη με τη βοήθεια της φαντασίας.

Να προσθέσω ότι στο βιβλίο δίνονται πολλές πληροφορίες για τη γραφή Braille, όπως τι ακριβώς είναι και ποιος την ανακάλυψε. Στο τέλος υπάρχει ένας πίνακας με το αλφάβητο της γραφής και ένα ανάγλυφο δείγμα της σε ειδικό χαρτί.

Μια άκρως προσεγμένη και εξαιρετική δουλειά που έγινε με αγάπη και ενσυναίσθηση. Ένα μοναδικό βιβλίο που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσουμε αυτές τις δύσκολες αλήθειες σε παιδιά. Αξίζει μια θέση σε όλες τις βιβλιοθήκες.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Αποστακτήριο

Συγγραφέας Βασιλική Ρακοπούλου

Παιδί 4+

Η Ζωντανή θάλλασσα που ονειρευόταν ξύπνια

Ένα βιβλίο που απόλαυσα όσο λίγα, διαβάζοντας το σε μικρές δόσεις όπως αρμόζει σε τέτοιου είδους βιβλία που είναι τροφή για σκέψη και αναθεώρηση! Υπογράφει ο μοναδικός Ρίτσαρντ Φλάναγκαν και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μέσα από την ιστορία της Άννας αναδύονται όλοι σχεδόν οι προβληματισμοί που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο και σχετίζονται με τις διαπροσωπικές σχέσεις, την καταστροφή της φύσης, το άγχος, τις «άχρηστες» ανάγκες που έχουμε δημιουργήσει και γενικότερα τους εαυτούς μας που έχουμε χάσει. Όλα δοσμένα με έξυπνους παραλληλισμούς και συμβολισμούς και ένα υπέροχο κείμενο που νιώθω πως ότι και να πω θα το αδικήσω.

Η ηλικιωμένη μητέρα της Άννας έχει ανίατα προβλήματα υγείας εξαιτίας των οποίων υποφέρει. Η Άννα και τα αδέλφια της αδυνατούν να το δεχθούν και να αφήσουν τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Την υποβάλλουν, με κάθε μέσο και παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών, σε ολοένα και περισσότερες επώδυνες θεραπείες, χωρίς νόημα για την ηλικία της. Θεραπείες που λύνουν ένα πρόβλημα και δημιουργούν ένα άλλο, χειρότερο. Καταλήγει να φυτοζωεί σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου με μηχανική υποστήριξη, άπειρα φάρμακα και σχεδόν καμία επικοινωνία με το περιβάλλον, παρακαλώντας τους να την αφήσουν να φύγει για να μην πονάει, για να σταματήσουν τα οράματα της.

Παράλληλα με την αφήγηση της ιστορίας εναλλάσσονται εικόνες υπαρκτών φυσικών καταστροφών. Ένιωσα ότι το σώμα αυτής της γυναίκας θα μπορούσε να είναι ο κόσμος μας, το φυσικό περιβάλλον που έχουμε εξαθλιώσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Από την άλλη, η Άννα όντας μπερδεμένη μπροστά στο δίλημμα που αφορά τη μητέρας της, κάνει μια ανασκόπηση της ζωής της, συνειδητοποιώντας πόσο έχασε τον εαυτό της. Ο συμβολισμός εδώ δίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η Άννα παρατηρεί μέλη του σώματος της ένα-ένα να εξαφανίζονται, κάτι που μόνο αυτή βλέπει…

«Κανείς δεν πρόσεξε κάτι. Κανείς δεν σήκωσε το βλέμμα. Όλοι κοίταζαν το κινητό τους λες και χάθηκε ξαφνικά το σήμα και περίμεναν απλώς να βρεθούν κάτω από την κατάλληλη τρύπα στον ουρανό απ’ όπου θα μπορούσαν να έχουν μία έστω μπάρα για να’ ναι πάλι όλα καλά και ωραία..»

Το τέλος της ιστορίας είναι συγκλονιστικό, αναπάντεχο και απρόσμενα λυτρωτικό.

Η γραφή του Φλάναγκαν είναι ιδιαίτερα έξυπνη και ταυτόχρονα τρυφερή αλλά και σκωπτική. Θίγει πολλά κοινωνικά ζητήματα, παρουσιάζοντας τα μέσα από τις ανθρώπινες αδυναμίες αλλά και ανάγκες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποια από τις περιγραφές του. Θα σκεφτείτε, θα αμφισβητήσετε και ίσως αναθεωρήσετε αρκετά σημεία που αφορούν τη ζωή σας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν το διαβάζεις για την πλοκή του αλλά για όλα αυτά που έχει να σου δώσει..και πιστέψτε με είναι πολλά!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

 

Παράξενος

Ένα βιβλίο που μας έρχεται από την Ισπανία και υπογράφει ο χαρισματικός Κανισάλες. Αγαπημένο του θέμα είναι η διαφορετικότητα. Την αποδίδει στις ιστορίες του τόσο όμορφα και φυσιολογικά, που κλείνοντας το βιβλίο νιώθεις ότι απλά δεν υπάρχει ή ότι δεν έχει σημασία ή ότι είσαι και τυχερός που είσαι …παράξενος!

Ο Κλεμέντε έχει ένα μόνιμο άγχος να είναι “φυσιολογικός”, γι αυτό και κάνει μόνο “φυσιολογικά” πράγματα. Κάποια μέρα, πίνοντας “φυσιολογικό” τσάι βλέπει στη “φυσιολογική” του τηλεόραση μία διαφήμιση για δουλειά. Στη βίλα του Ταντέο αναζητούν προσωπικό! Πηγαίνει λοιπόν για συνέντευξη και περιμένει στην ουρά μαζί με όλα τα παράξενα πλάσματα του χωριού. Αναρωτιέται τι κάνουν όλοι αυτοί εκεί και πως είναι δυνατόν να ελπίζουν ότι θα βρουν μια θέση ενώ είναι τόσο μα τόσο διαφορετικοί! Αλλά…

Μόνο ο Χιλ, που είναι καμηλοπάρδαλη, έχει τόσο ψηλό λαιμό ώστε να φτάνει να καθαρίζει καμινάδες. Η Νταλίλα με την προβοσκίδα της είναι η καταλληλότερη για να ποτίζει τα φυτά. Ο Ενέας, που είναι κουκουβάγια και έχει μάτια σας δίσκους-τόσο παράξενα σύμφωνα με τον Κλεμέντε-παίρνει τη θέση του φύλακα. Η Κλόε, η κροκόδειλος έχει ένα τεράστιο στόμα και μεγάλα κοφτερά δόντια που είναι ότι πρέπει για να κλαδεύει τα δέντρα του κήπου.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξη του Κλεμέντε όταν βλέπει όλους αυτούς τους παράξενους τύπους, τον ένα μετά τον άλλο να προσλαμβάνονται!

Ώσπου ήρθε και η σειρά του. Όταν ο Ταντέο τον ρώτησε αν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ο Κλεμέντε του απάντησε πως είναι ένα άτομο απόλυτα φυσιολογικό και καθόλου παράξενο… Δεν πήρε καμία θέση, παραήταν φυσιολογικός. Γυρνώντας σπίτι άρχισε να μετανιώνει. Όχι μόνο για τη συμπεριφορά του αλλά κυρίως γιατί δεν ήταν ειλικρινής…

Η συνέχεια της ιστορίας είναι τελείως αναπάντεχη και φυσικά δεν θα την αποκαλύψω!

Είναι με διαφορά το πιο έξυπνο βιβλίο που έχω διαβάσει με τη συγκεκριμένη θεματική. Τόσο κοντά στο παιδικό μυαλουδάκι που χρειάζεται ελάχιστα πράγματα να εξηγηθούν κατά την ανάγνωση. Η ιστορία μοιράζεται σε κανονικό κείμενο και διαλόγους τύπου κόμικ. Σε συνδυασμό με τη χαρούμενη εικονογράφηση το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!

Είναι πολύ βασικό να απενοχοποιήσουμε τη διαφορετικότητα και στις περιπτώσεις που υπάρχει να προσπαθήσουμε να τη μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα. Είναι επίσης βασικό να μην ντρέπονται τα παιδιά για οποιοδήποτε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους και να μεγαλώνουν χωρίς άγχος για τέτοιου είδους ανούσια ζητήματα.

Κλείνω με το σημαντικότερο μήνυμα:

Είναι ωραίο να είσαι φυσιολογικός αλλά το ίδιο ωραίο να είσαι ένας και μοναδικός!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Διάπλαση

Συγγραφέας Κανισάλες

Παιδί 4+

Αϊνστάιν, Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο χώρο και στο χρόνο

Το πιο πρόσφατο βιβλίο από μία εξαιρετική σειρά των εκδόσεων Ψυχογιός με εξέχουσες προσωπικότητες, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Δημιουργός είναι ο χαρισματικός Torben Kuhlmann και με μεγάλη μου χαρά σας παρουσιάζω “Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο χώρο και στο χρόνο”.

Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία με σπουδαία μηνύματα και πανέμορφες εικόνες, οι οποίες μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης, που κάλλιστα θα μπορούσα να κάνω κολάζ για έναν τοίχο του σπιτιού μου! Σαφώς και δεν είναι ένα βιβλίο φυσικής, μην φανταστείτε κάτι τέτοιο. Αλλά σίγουρα είναι ένα βιβλίο που μας μιλάει για τη μαγεία της φυσικής, για το χώρο και το χρόνο.

Αϊνστάιν: Ίσως ο διασημότερος επιστήμονας όλων των εποχών που διατύπωσε μία από τις γνωστότερες θεωρίες , τη θεωρία της σχετικότητας, η οποία και παρουσιάζεται στην ευφυέστατη ιστορία του βιβλίου με έναν τρόπο ιδιαίτερα απλοποιημένο και κατάλληλο για παιδιά.

Πρωταγωνιστής είναι ένας μικρός ποντικός, που έχει πολύ καλή σχέση με το χρόνο. Αγαπημένη του συνήθεια είναι να παρακολουθεί τους τρεις δείκτες ενός ρολογιού και κάθε βράδυ, μόλις η καμπάνα σημάνει μεσάνυχτα, να σκίζει ένα φύλλο από το ημερολόγιο του.

Έτσι γνωρίζει ακριβώς ποια μέρα πρέπει να ταξιδέψει με το τρένο για να επισκεφθεί την περίφημη γιορτή τυριού που διοργανώνεται σε κάποια κοντινή πόλη, που δεν είναι άλλη από τη Βέρνη, την πόλη που έζησε και εργάστηκε ο Αϊνστάιν. Έλα όμως που όταν φτάνει εκεί διαπιστώνει ότι η γιορτή τυριού ήταν ακριβώς μια μέρα πριν! Την έχασε! Δεν μπορεί να το δεχτεί με τίποτα και αποφασίζει να αλλάξει την κατάσταση γυρίζοντας πίσω το χρόνο.

Από εδώ και πέρα ξεκινά ένα πραγματικά μαγικό ταξίδι στο χωροχρόνο, το οποίο συνοδεύουν απίστευτα μοναδικές εικόνες. Βρήκα πολύ έξυπνο τον τρόπο που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας ώστε να αλληλεπιδράσει ο ήρωας μας με τον Αϊνστάιν, τον οποίο και βοήθησε μάλιστα στην ανάπτυξη της θεωρίας του! Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε ότι στάθηκε ο ίδιος αφορμή προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς και πότε; Είναι μάλλον σχετικό…

Τι απέδειξε η περιπέτεια του μικρού ποντικού;

Πως όλα είναι σχετικά! Το μέλλον συνδέεται με το παρελθόν, το “που” συνδέεται με το “πότε”, μία ασήμαντη πράξη για κάποιον μπορεί να είναι σημαντική για κάποιον άλλο, η προσπάθεια είναι το παν και τελικά ο επιμένων νικά όσο μικρός κι αν είναι!

Είμαι ενθουσιασμένη και ταυτόχρονα περήφανη που υπάρχει αυτό το βιβλίο στη συλλογή μας και ειλικρινά νομίζω πως πρέπει να μπει και στη δική σας!

Καλή Ανάγνωση! 

Εκδόσεις Ψυχογιός

Δημιουργός Torben Kuhlmann

Παιδί 7+

Το τέρας μέσα τους

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Κανής Καραβά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος με θέμα -αγαπημένο για πολλούς και για μένα- το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίκεντρο είναι η Γερμανία και το πώς βίωσαν οι άνθρωποι εκεί τα γεγονότα. Ομολογώ ότι έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα, καθώς το βιβλίο έχει πολλές ιστορικές αναφορές αληθινών περιστατικών και με έβαλε πολύ στο πολιτικό κλίμα της χώρας αλλά και στην ψυχολογία ολόκληρης της Ευρώπης γενικότερα.

Μία Ελληνίδα φοιτήτρια στο Παρίσι ερωτεύεται έναν Γερμανό δημοσιογράφο σε μια εποχή που η Ευρώπη αρχίζει να βράζει κάτω από τη σβάστικα του Χίτλερ. Παρόλο που οι συνθήκες είναι δύσκολες θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο, όπου η Κασσάνδρα θα βρεθεί μπροστά σε αποκαλύψεις αλλά και τρομερό κίνδυνο.

Μία πόλη γεμάτη κατασκόπους από όλη την Ευρώπη. Μία πόλη σε έναν ρατσιστικό αναβρασμό εναντίον Εβραίων αλλά και γενικά οποιουδήποτε διαφέρει, που ένας σχιζοφρενής χειραγωγεί τους πολίτες της να διοργανώνουν συνεχώς πογκρόμ ενάντια σε όποιον «ξεχωρίζει».

Σε μία τέτοια επίθεση, η Κασσάνδρα θα κινδυνέψει και θα διασωθεί από τον Βίγκο, αξιωματικό στην υπηρεσία αντικατασκοπείας και φανατικό αντιναζιστή. Η ιστορία κινείται αρκετά γύρω από την προσωπικότητα του και τη ζωή του. Είναι ένας άνθρωπος που παλεύει συνεχώς με το καλό και το κακό, βρίσκεται σε μία δύσκολη συναισθηματικά φάση και προσπαθεί να βοηθήσει όλους τους «ναζιστικά» αδικημένους γύρω του.

Μου άρεσε η γραφή και το έξυπνο στήσιμο της πλοκής, αν και ένιωσα ότι σε κάποιες ιστορίες ήθελα και κάτι ακόμα. Κοινωνικά και πολιτικά δίνεται το στίγμα της εποχής, ο διχασμός του λαού της Γερμανίας, η αμφισβήτηση που ένιωθαν για τον Χίτλερ αλλά και η κούραση-αδιαφορία να τον αντιμετωπίσουν…

Η συγγραφέας εμπλέκει έξυπνα δευτερεύοντες χαρακτήρες που ενώ νομίζεις ότι η αναφορά σε αυτούς δεν έχει νόημα, τελικά σχετίζονται με έναν τρόπο με τους κύριους πρωταγωνιστές.

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει να κάνει με τον τίτλο του βιβλίου, είναι ότι επικεντρώνεται κυρίως σε αυτό το τέρας που κατάφερε να βγάλει ο πόλεμος μέσα από τον καθένα τους, στη σκληρότητα και στην αλλοίωση του χαρακτήρα τους.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα αξιόλογο και καλογραμμένο βιβλίο, ώστε να μάθει κανείς την ιστορία και το παρασκήνιο του Β’ Π. Π. από την πλευρά των κατακτητών.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Κανή Καραβά

Τα γράμματα της Βιερα Ουλκμαν

Τα φετινά Χριστούγεννα με ταξίδεψε η υπέροχη γραφή της Μάρως Βαμβουνάκη, την οποία είχα χρόνια να διαβάσω και πραγματικά την απόλαυσα. Το νέο της βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για μια ιστορία χωρίς πλοκή, που λαμβάνει χώρα στο Λένινγκραντ της Ρωσίας και μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σε μια εποχή άστατη πολιτικά και κοινωνικά.

Η Βιέρα Ούλκμαν είναι μια νέα γυναίκα, παράφορα ερωτευμένη με έναν άντρα παντρεμένο, πατέρα ενός παιδιού με σοβαρά προβλήματα υγείας και εξόριστο λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Λόγω της υγείας του παιδιού του παίρνει ανά διαστήματα μια μικρή άδεια και επισκέπτεται την πόλη και την αγαπημένη του. Παρά τη μεγάλη του αγάπη, δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει δήλωση μετανοίας για να αποφυλακιστεί.

Γνωρίζουμε την ιστορία και κυρίως τα συναισθήματα τους μέσα από ένα τετράδιο-ημερολόγιο που διατηρούσε η Βιέρα, στο οποίο αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο τον απόλυτο πόνο και τον απόλυτο έρωτα…

“Κουνάς το χέρι από το τζάμι του βαγονιού. Το βαγόνι τρέμει. Η αμαξοστοιχία σου αργά αργά ξεκινάει. Κουνώ το παραπονεμένο μου χέρι άτονα. “Τίποτα δεν έπρεπε να βάζεις πάνω από τον έρωτα μας!” σου ξεφωνίζω άμα ματώνουν τα σπλάχνα μου. Με κοιτάς περίλυπος έως θανάτου.”

“Είναι ευτυχία ή δυστυχία ο μεγάλος έρωτας σε ρωτούσα.
Είναι κάτι άλλο έλεγες, αυτές οι λέξεις δεν φτάνουν.
Είναι οδύνη ή γέλιο; Επέμενα.
Είναι κάτι άλλο, έλεγες, αυτές οι λέξεις δεν φτάνουν.”

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, ωδή στον έρωτα και τον ανεξέλεγκτο πόνο που προκαλεί στους ανθρώπους.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη

 

Το Συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο

Ένα καταπληκτικό, μοναδικό βιβλίο που πραγματικά με ενθουσίασε! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και σας το παρουσιάζω με μεγάλη χαρά!

Το θέμα του είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και θεωρώ ότι πρόκειται για ένα φοβερό εργαλείο που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν, να διαχειρίζονται και κυρίως να αποδέχονται τα συναισθήματα τους.

Ο επιθεωρητής Κροκοντίλο δεν είναι ένας συνηθισμένος επιθεωρητής που λύνει γρίφους και μυστήρια. Είναι ένας ξεχωριστός επιθεωρητής που αναγνωρίζει και μετράει συναισθήματα! Έχει ένα βαλιτσάκι με ειδικά εργαλεία που τον βοηθούν να παρατηρεί τα πλάσματα γύρω του και να κατανοεί τι νιώθουν.

Μας συστήνει αρχικά τα δέκα είδη των συναισθημάτων: χαρά, λύπη, φόβος, ζήλια, ντροπή, φθόνος, έκπληξη, θυμός, αηδία και αγάπη. Έχουν όλα ονόματα(για παράδειγμα χαρά είναι η Γιούπη και θυμός η Τσατίλα) και αποτελούν την οικογένεια Συναισθηματάκη.

Στη συνέχεια μας εξηγεί πως μας κάνει να νιώθουμε το κάθε ένα από αυτά τα συναισθήματα και πως αντιδρά το σώμα και το μυαλό μας. Για παράδειγμα, όταν θυμώνουμε συνοφρυωνόμαστε, μισοκλείνουμε τα μάτια και σφίγγουμε τα δόντια. Ο θυμός μας σπάει τα νεύρα και αν είναι πολύ έντονος χάνουμε τον έλεγχο και συμπεριφερόμαστε με ανάρμοστο τρόπο.

Ανάλογες επεξηγήσεις δίνονται και για τα υπόλοιπα συναισθήματα με μία επιπλέον πληροφορία που αφορά την ένταση τους, η οποία σύμφωνα με το συναισθηματόμετρο έχει τρία επίπεδα. Ένταση 1-λίγο. Ένταση 2-Μέτρια. Ένταση 3-πολύ.

Ακολουθούν δέκα ιστορίες-υποθέσεις τις οποίες καλείται ο επιθεωρητής Κροκοντίλο να εξιχνιάσει «συναισθηματικά» και κυρίως να βρει λύσεις αντιμετώπισης σε κάθε περίπτωση. Οι ιστορίες αυτές μέσα από απλά παραδείγματα καταστάσεων που καθημερινά αντιμετωπίζει ένα παιδί, μας περιγράφουν πλήρως το συναίσθημα, την ένταση του, τις συνέπειες που έχει αυτό στη συμπεριφορά και στο σώμα μας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι αυτό που νιώθουμε στην εκάστοτε περίπτωση είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό. Προτείνονται ακόμη και «συνταγές» που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το συναίσθημα και σιγά-σιγά να το κάνουμε να καταλαγιάσει.

Πολύ σημαντικό για μένα είναι το γεγονός ότι απενοχοποιούνται όλα ανεξαιρέτως τα συναισθήματα. Έτσι ένα παιδί θα καταλάβει ότι και η ντροπή και ο φόβος δεν είναι αρνητικά συναισθήματα αλλά εξίσου χρήσιμα με τη χαρά και την αγάπη. Αν δεν νιώθαμε φόβο ίσως εκθέταμε τον εαυτό μας σε περισσότερους κινδύνους και αν νιώθαμε μόνιμα χαρούμενοι ίσως φτάναμε σε ακραίες συμπεριφορές.

Ένα σπουδαίο βιβλίο, εξαιρετικά γραμμένο από μία έγκριτη ψυχολόγο και μητέρα, που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη! Η εικονογράφηση βοηθάει πολύ στην αντίληψη των συναισθημάτων και προσθέτει μια επιπλέον νότα χαράς κατά την ανάγνωση. Μαζί με το περίφημο συναισθηματόμετρο, που υπάρχει στην τελευταία σελίδα θα αποτελέσει ένα υπέροχο εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Σουσάνα Ισέρν

Εικονογράφος Μόνικα Καρετέρο

Παιδί 5+

 

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén