Keep calm and read a book

Μήνας: Φεβρουάριος 2022

Το τετράδιο των συνταγών

Ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει στην όμορφη Γαλλία και κυρίως στις γεύσεις και στον πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό της. Είναι το πρώτο βιβλίο του Ζακυ Ντυράν, πετυχημένου αρθρογράφου γαστρονομίας, που σίγουρα θα λατρέψουν όσοι αγαπούν τη μαγειρική και το καλό κρασί. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και σας το παρουσιάζω με μεγάλη χαρά!

Η ιστορία διαδραματίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε ένα γραφικό παραδοσιακό εστιατόριο που ανήκει στον Ανρί. Λατρεύει τη μαγειρική και έχει μεταδώσει αυτό το πάθος, άθελα του, στο γιο του Ζυλιέν. Η κοινή τους ενασχόληση με ζύμες, παρασκευές φαγητών και προσεκτικές επιλογές τυριών ήταν ίσως ο μόνος δρόμος μέσα από τον οποίο ο Ανρί μπορούσε να δείξει την αγάπη του προς το παιδί του. Ιδιαίτερα κλειστός άνθρωπος, από αυτούς που κάνουν φίλους μία φορά στη ζωή τους και τους κρατούν για πάντα. Από αυτούς που δεν θα σου δώσουν και πολλές εξηγήσεις, αλλά μιλούν κυρίως με πράξεις ή στην προκειμένη περίπτωση με συνταγές. Ακόμα κι όταν η αγαπημένη τους Ελέν τους εγκατέλειψε, το μόνο που είπε στο γιο του ήταν «η μαμά έφυγε, τώρα θα σε φροντίζει η Νικόλ».

Ένας πληγωμένος άνθρωπος με πολλά μυστικά που έχουν επηρεάσει τη ζωή τους. Ένας αμετανόητος εγωιστής που δεν δέχτηκε ποτέ την απόφαση του γιου του να γίνει μάγειρας. Η σχέση τους περνάει από πολλά σκαμπανεβάσματα, ώσπου αρρωσταίνει. Κι όταν ο χρόνος αρχίζει και μετράει αντίστροφα όλα αλλάζουν.

Την ιστορία αφηγείται ο γιος, σε πρώτο και δεύτερο πρόσωπο, κάτι που προσδίδει έντονο συναισθηματισμό στην ιστορία. Ένα πληγωμένο παιδί με πολλά γιατί που μας διηγείται τη ζωή του, την οποία έχει καθορίσει εξ ολοκλήρου ένας πατέρας. Σε βαθύτερη ανάλυση συμπεραίνει κανείς πόσο τρομερά και ανεπανόρθωτα μπορούμε οι γονείς να στιγματίσουμε τις ζωές των παιδιών μας.

Μου άρεσε η υπόθεση και η γεμάτη λεπτομέρειες γραφή, εξαιτίας της οποίας τείνω να πιστέψω ότι υπάρχουν αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Οι αναφορές σε γαλλικές συνταγές με την εκτέλεση τους ή σε παραδοσιακά τυριά και κρασιά είναι απολαυστικές και δείχνουν ότι όντως υπάρχει γνώση του αντικειμένου.

Με δύο λόγια θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευχάριστο γαστρονομικό και συναισθηματικό ταξίδι που αδιαμφισβήτητα θεωρώ ότι θα σας κρατήσει πολύ καλή παρέα.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Ζακυ Ντυραν

Είσαι Αστέρι!

Με μεγάλη χαρά θα σας παρουσιάσω ένα βιβλίο που ο ίδιος ο τίτλος του το περιγράφει καταπληκτικά. Ένα βιβλίο-αστέρι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και δημιουργός του είναι η ταλαντούχα Σάντρα Ελευθερίου.

Η αναφορά και μόνο στο όνομα της κυρίας Ελευθερίου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα συναντήσουμε υπέροχες εικόνες. Και μάλιστα πρόκειται για εικόνες, οι οποίες θα μπορούσαν να σταθούν από μόνες τους και να συνθέσουν ένα βιβλίο που ακόμη και χωρίς καθόλου κείμενο θα περνούσε τα ίδια μηνύματα. Μηνύματα που κατά τη δική μου αντίληψη, είναι διττής σημασίας, απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και στους κηδεμόνες και είναι εξαιρετικά σημαντικά. Αλλά ας πούμε δύο λόγια πρώτα για την υπόθεση.

Ο μικρός μας πρωταγωνιστής είναι καταπληκτικός σε ότι κι αν κάνει ή τουλάχιστον έτσι του λένε όσοι τον αγαπούν, γι’ αυτό και τον αποκαλούν αστέρι. Η γιαγιά του τον θεωρεί αστέρι στο τραγούδι αλλά ο δάσκαλος μουσικής τον διώχνει από τη χορωδία. Η μαμά του τον θεωρεί αστέρι στη ζαχαροπλαστική αλλά σε κανέναν δεν αρέσει η τούρτα που έχει φτιάξει για τα γενέθλια της! Η δασκάλα τον θεωρεί αστέρι στη ζωγραφική αλλά μάλλον είναι η μόνη…

Τι συμβαίνει τελικά; Ο μικρός έχει μπερδευτεί! Θα βρει άραγε κάτι στο οποίο να είναι πραγματικά καλός; Θα βρει το δικό του αστέρι;

Κι έρχομαι τώρα να εξηγήσω τη διττή σημασία αυτής της ιστορίας. Έχουμε ένα τυχερό παιδί, που μεγαλώνει με ανθρώπους που το λατρεύουν και επιδοκιμάζουν συνεχώς ότι κι αν κάνει, κάποιες φορές σε υπερβολικό βαθμό, αυξάνοντας έτσι τις προσδοκίες που έχει από τον εαυτό του. Όταν το παιδί συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη του στεναχώρια και απογοήτευση. Μήπως τελικά τα πολλά “μπράβο” δεν είναι και τόσο σωστή αντιμετώπιση;

Συμπέρασμα για ενήλικες: Όσο κι αν γίνεται για καλό, θα πρέπει να περιορίσουμε την επιβράβευση σε λογικά πλαίσια ώστε να μην δημιουργούμε στα παιδιά μας πρόσθετο βάρος και άγχος ότι πρέπει να τα καταφέρνουν πάντα και στα πάντα.

Από την άλλη έχουμε ένα παιδί που απογοητεύεται με τις αποτυχίες του μα τουλάχιστον δεν τα παρατάει. Προσπαθεί μέχρι να βρει κάτι στο οποίο να είναι πραγματικά και αντικειμενικά καλός και στο τέλος τα καταφέρνει.

Συμπέρασμα για παιδιά: Δεν γίνεται να είμαστε όλοι καλοί σε όλα αλλά αν ψάξουμε σίγουρα θα βρούμε κάτι να μας αρέσει και αν προσπαθήσουμε θα καταφέρουμε να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Ένα υπέροχο βιβλίο, που με τη βοήθεια του μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά και να αντιληφθούμε κι εμείς οι ενήλικες, ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικές δυνατότητες και ταλέντα και ότι σύμφωνα με αυτά που έχουμε διαμορφώνουμε τις προσδοκίες μας και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Δημιουργός Σάντρα Ελευθερίου

Παιδί 4+

Τα Ναι και τα Όχι, Το Θαυμαστό Σώμα μας

Μία εξαιρετική σειρά βιβλίων με τίτλο “Το Θαυμαστό Σώμα μας”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και ήρθε να μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις των παιδιών που μας φέρνουν συχνά σε αμηχανία ή που δεν ξέρουμε ακριβώς το σωστό τρόπο να το κάνουμε. Αποτελείται από τρία βιβλία:

  • Από την κορυφή ως τα νύχια
  • Πώς γίνονται τα μωρά
  • Τα Ναι και τα Όχι, που σας παρουσιάζω σήμερα

Ειλικρινά δεν έχω δει μέχρι τώρα ένα βιβλίο τόσο πλήρες όσο αυτό σε ότι αφορά τη συναίνεση, τα όρια και τον τρόπο συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης ενός παιδιού. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του σκοπού του βιβλίου είναι πολλά, άπτονται της πραγματικότητας και είναι απόλυτα κατανοητά και προσιτά για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας.

-Πότε πρέπει να λέμε ναι και πότε όχι; Πολλές φορές δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι αλλά πρέπει, όπως το να κάνουμε ένα εμβόλιο. Άλλες φορές θέλουμε να κάνουμε κάτι αλλά δεν πρέπει, όπως το να φάμε κι άλλο ένα γλυκό.

-Πως αντιμετωπίζουμε τους ενήλικες. Υπάρχουν φορές που ερχόμαστε σε δύσκολη θέση κι ενώ θέλουμε να πούμε όχι δυσκολευόμαστε ή ντρεπόμαστε τους μεγάλους. Ποιος επιτρέπεται να μας αγγίζει και να μας αγκαλιάζει;

-Η σχέση μας με τους φίλους μας. Δεχόμαστε μόνο ότι μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και λέμε όχι σε ότι μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Αντίστοιχα, θα πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να σεβόμαστε και να δεχόμαστε το όχι όταν κάποιος άλλος μας το λέει.

-Υπάρχουν ευχάριστα και δυσάρεστα μυστικά. Ας τα διαχωρίσουμε και ας επιλέξουμε ποιον θα εμπιστευόμαστε.

-Υπάρχουν πράγματα που μας αρέσει να κάνουμε αλλά δεν πρέπει όταν φέρνουμε τους άλλους σε δύσκολη θέση.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα αναλύονται στο βιβλίο σε όλες τις εκδοχές που μπορείτε να φανταστείτε αλλά και σε μερικές που δεν έχετε φανταστεί ποτέ! Οι ιστορίες που παρατίθενται είναι βγαλμένες από την καθημερινή ζωή και σίγουρα ένα παιδί θα αναγνωρίσει δικά του διλήμματα και θα λύσει πολλές απορίες.

Η όμορφη εικονογράφηση βοηθάει πολύ στην αντίληψη των θετικών και αρνητικών αντιδράσεων και συνεπειών μιας πράξης. Στο τέλος κάθε θέματος υπάρχει μία ερώτηση, που βάζει το παιδί σε σκέψεις και του δίνει αφορμή να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί ή δεν έχει κατανοήσει.

Μία όμορφη σειρά βιβλίων με ξεχωριστή χρησιμότητα που είναι ότι καλύτερο για τη συλλογή σας!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Δημιουργός Παουλίνε Αουντ

Παιδί 4+

 

Οι Ελέφαντες πηγαίνουν επίσκεψη

Ένα πολύ αγαπημένο μας βιβλίο από τις επίσης αγαπημένες εκδόσεις Ηλίβατον, των οποίων η συλλογή αποτελείται από βιβλία διαλεγμένα ένα-ένα και προορισμένα για κάποιο σκοπό.

Οι Ελέφαντες που πηγαίνουν επίσκεψη είναι καταρχάς μία έκδοση με πανέμορφες εικόνες, προσεγμένες και γεμάτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την παρατηρητικότητα και κάνουν την ανάγνωση ακόμη πιο διασκεδαστική. Βοηθούν το παιδί να εξασκηθεί στο να μάθει να μετράει με την ορθή φορά αλλά και αντίστροφα.

Η ιστορία είναι πρωτότυπη και ιδιαίτερη. Μία οικογένεια ελεφάντων, αποτελούμενη από 10 μέλη ξεκινούν να πάνε μια επίσκεψη. Μπαίνουν σε μια γραμμή, της οποίας ηγείται η μαμά, ακολουθεί ο μπαμπάς, τα 6 ελεφαντάκια με ηλικιακή σειρά και τέλος ο παππούς και η γιαγιά.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η γιαγιά συναντά κάτι φίλες της και σταματά να τους μιλήσει, οπότε φεύγει από τη γραμμή και οι ελέφαντες που πηγαίνουν επίσκεψη είναι πλέον 9. Στη συνέχεια κάπου σκαλώνει και ο παππούς, με αποτέλεσμα οι ελέφαντες στη γραμμή να είναι τώρα 8 και πάει λέγοντας, γιατί όλοι βρήκαν κάτι διασκεδαστικό να κάνουν ξεχνώντας τον αρχικό σκοπό τους.

Όλοι εκτός από τη μαμά ελεφαντίνα, που αντιλαμβάνεται ότι έχει μείνει μόνη αφού έχει φτάσει στον προορισμό της! Αναγκάζεται λοιπόν να γυρίσει πίσω, περισυλλέγοντας ένα-ένα όλα τα μέλη της οικογένειας, χαρίζοντας τους κάθε φορά και την απαραίτητη παρατήρηση που άφησαν έτσι απροειδοποίητα τη γραμμή τους. Από το 1 λοιπόν ξαναμετράμε μέχρι το 10, ώσπου να μαζευτεί και πάλι ολόκληρη η οικογένεια.

Θα καταφέρουν τελικά να πάνε αυτή την επίσκεψη;

Ένα πολύ όμορφο και καλογραμμένο βιβλίο που τα παιδιά μου απολαμβάνουν σε κάθε ανάγνωση. Μας αρέσει πολύ η μικρογραφία με τη γραμμή των ελεφάντων που υπάρχει ανά σελίδα, στην οποία απεικονίζεται κάθε φορά ο αριθμός αυτών που έχουν μείνει ή αυτών που έχουν προστεθεί κατά την επιστροφή. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά ξέρουν από πολύ μικρά να μετράνε αλλά εδώ τους δίνεται η δυνατότητα να αντιληφθούν τη μέτρηση ποσοτικά και όχι σαν «παπαγαλία».

Σημαντικό κομμάτι είναι και οι συμβουλές που δίνει η μαμά στα παιδιά της που έχουν παραστρατήσει. Τους μαθαίνει ότι δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από τους γονείς μας, ότι δεν κολυμπάμε χωρίς αυτούς και γενικά ότι δεν είναι καλό να ξεχνάμε το στόχο μας!

Ευχάριστο, διδακτικό, όμορφο, επιμορφωτικό και γενικά απολαυστικό! Αξίζει να το αποκτήσετε!

Εκδόσεις Ηλίβατον

Συγγραφέας Evelina Daciute

Εικονογράφος Inga Dagile

Παιδί 3+

Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης

Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης του Richard Osman, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε εξαιρετική μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ. Πρόκειται για ένα βιβλίο φαινόμενο που έχει ξεπεράσει σε αντίτυπα τα 2.000.000 παγκοσμίως και με μεγάλη χαρά θα σας πω την άποψη μου.

Ένα από τα πιο έξυπνα και πρωτότυπα αστυνομικά μυθιστορήματα που διάβασα τελευταία και πραγματικά ήταν σκέτη απόλαυση. Η πρωτοτυπία του έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι διαβάζοντας το είσαι μόνιμα με ένα μειδίαμα ευχαρίστησης στα χείλη και όχι τόσο στους ασυνήθιστους πρωταγωνιστές που είναι μέλη ενός οίκου ευγηρίας!

Μια ομάδα ηλικιωμένων λοιπόν, δύο άντρες και δύο γυναίκες, που αντί να κεντούν ή να βλέπουν τηλεόραση ή έστω να παίζουν παιχνίδια ενίσχυσης μνήμης περιμένοντας να πεθάνουν, αποφασίζουν να ασχοληθούν με παλιές ανεξιχνίαστες υποθέσεις δολοφονίας. Συναντιούνται κάθε Πέμπτη απόγευμα, τη μοναδική μέρα και ώρα που είναι κενή η αίθουσα παζλ του πολυτελούς οίκου ευγηρίας που διαμένουν και η ζωή τους έχει αποκτήσει πραγματικά ενδιαφέρον!

Και το ενδιαφέρον αυτό απογειώνεται όταν ένας άντρας που σχετίζεται επαγγελματικά με το συγκρότημα κατοικιών τους δολοφονείται. Θεωρούν αδιανόητο να αφήσουν την αστυνομία να εξιχνιάσει το έγκλημα, ή μάλλον είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Όχι χωρίς τη βοήθεια της Λέσχης τους!

Η συνέχεια είναι απλά φοβερή. Πολλές ακόμα ανακαλύψεις, πολλοί ύποπτοι, ίσως και νέες δολοφονίες, διαφωνίες με τους επιθεωρητές της αστυνομίας και αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ένα απίστευτα καλογραμμένο βιβλίο, με πολύ χιούμορ και ευαισθησία αλλά με πανέξυπνη αστυνομική πλοκή. Ο συγγραφέας διεισδύει στους χαρακτήρες, πρωταγωνιστές και μη, σε κάνει να τους αγαπήσεις και να αγωνιάς για την κάθε τους ατάκα.

Αγάπησα πολύ τα στιγμιότυπα που οι γλυκούληδες ηλικιωμένοι ήρωες πετούσαν την πιο κρίσιμη στιγμή την πιο άσχετη ερώτηση και μεμιάς ξαναγύριζαν στο κυρίως θέμα βγάζοντας κι ένα πανέξυπνο συμπέρασμα!

Στα θετικά του βιβλίου ότι δεν αποκαλύπτεται ο δολοφόνος μέχρι το τέλος. Δεν τον προδίδει κανένα στοιχείο, δεν το υποψιάζεσαι με τίποτα κι αυτό σε κάνει να μην μπορείς να σταματήσεις την ανάγνωση, κάτι που θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω επίσης θετικό ή και πολύ αρνητικό!

Είτε είστε λάτρεις του είδους, είτε όχι, αξίζει να το διαβάσετε!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Richard Osman

Νεραϊδούλες… γύρω μου!

Ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, που μου έκανε κλικ από την πρώτη στιγμή που το είδα, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διάπλαση. Είναι το πρώτο βιβλίο της Χανιώτισσας Δώρας Ανδρεαδάκη με υπέροχη εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια.

Το θέμα του είναι πολύ γλυκό και πολύ αληθινό. Έχει να κάνει με αυτή τη μόνιμη αμφιβολία που ταλανίζει τα παιδικά μυαλουδάκια, ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος; Γιατί κάτι που μας αρέσει και μας ευχαριστεί πολύ, όπως το να τρώμε παγωτό, δεν είναι και τόσο σωστό τελικά όταν ξεπερνάμε τα όρια; Πώς να διαχωρίσουμε τα πρέπει και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα θέλω και τις παρορμήσεις της τρυφερής αυτής ηλικίας;

Όλα αυτά τα διλήμματα είχε και ο μικρός Απόλλωνας. Βλέπετε τον επηρέαζαν πολύ στις αποφάσεις του δύο μικρές νεραϊδούλες που γυρνούσαν μόνιμα γύρω από το κεφάλι του και τον ζάλιζαν με την πολυλογία τους. Μεταξύ τους πάντα διαφωνούσαν! Όταν η μία έλεγε μαύρο ή άλλη έλεγε άσπρο, όταν η μία έλεγε όχι ή άλλη έλεγε ναι!

Ο μικρός Απόλλωνας στην αρχή, για να λέμε και την αλήθεια, ακολουθούσε πάντα τις συμβουλές της νεράιδας που τον συνέφερε. Έτσι όταν η μία του έλεγε μάζεψε τα παιχνίδια όπως σου ζήτησε η μαμά σου, η άλλη του έλεγε παίξε πρώτα με τις πλαστελίνες σου και τα μαζεύεις άλλη στιγμή. Και ο Απόλλωνας άκουγε τη δεύτερη νεραϊδούλα. Αυτό έκανε και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις και στο τέλος πάντα έβρισκε τον μπελά του!

Ώσπου κατάλαβε ότι έπρεπε να είχε μιλήσει στους γονείς του για τις νεραϊδούλες του για να τον βοηθήσουν να αποφασίσει ποια νεράιδα τον συμβουλεύει σωστά και ποια όχι, ώστε να σταματήσει να βρίσκει τον μπελά του και να πληγώνει, άθελα του, τους άλλους.

Αλήθεια, μήπως και τα υπόλοιπα παιδιά έχουν νεραϊδούλες γύρω τους; Τι λέτε να ανακάλυψε ο μικρός Απόλλωνας;

Ένα βιβλίο άκρως βοηθητικό και χρήσιμο για γονείς και εκπαιδευτικούς. Η συγγραφέας προσεγγίζει τρυφερά και με ιδιαίτερη μεταδοτικότητα το θέμα γι’ αυτό και θεωρώ ότι μπορεί να διαβαστεί και σε μικρότερα παιδιά από την ηλικία που προτείνεται. Η μικρή μου είναι τριών, έχει αντιληφθεί πλήρως το νόημα και δεν το αφήνει από τα χέρια της! Αυτό για μένα είναι η επιτυχία ενός βιβλίου!

Μια ιστορία που πραγματικά μου άρεσε πολύ και πιστεύω ότι αξίζει μια θέση στη συλλογή σας!

Θα κλείσω λέγοντας ότι θα ήθελα να δω κι άλλη συγγραφική απόπειρα από την κυρία Ανδρεαδάκη. Διακρίνω μία φρέσκια πένα με μία κλασική ματιά γεμάτη ενσυναίσθηση. Συγχαρητήρια!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Διάπλαση

Συγγραφέας Δώρα Ανδρεαδάκη

Εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια

Παιδί 6+

Το σπίτι στα βράχια

Είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο Μια ιστορία μόνο και πρώτο βιβλίο της κυρίας Δοξιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που περιέχει επιπλέον πολλές πληροφορίες που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα ήθη, τις οικογενειακές συνήθειες, την ιεραρχία, τα πρωτόκολλα συμπεριφοράς αλλά και τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

Η Ανθή είναι δημοσιογράφος, γεννήθηκε στην Ελλάδα, έζησε στην Αγγλία και στην Αμερική και επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, όπου βρίσκεται και το σπίτι στα βράχια. Ένα σπίτι πολύ παλιό, όσο και η ιστορία της οικογένειας της, η οποία απαρτίζεται από ιδιάζουσες προσωπικότητες και μορφές, που κρύβουν πολλά μυστικά και σε κάποιες περιπτώσεις έως και σκάνδαλα.

Η ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω, γύρω στο 1869 για να καταλήξει στην εποχή της δικτατορίας, κάπου στο 1967. Τα πολυάριθμα μέλη της οικογένειας έχουν καταγωγή από την Κέρκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Χίο, την Αλεξάνδρεια, έχουν ζήσει στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα έχουν σαφώς επηρεάσει τη μοίρα τους και την κατάληξη τους, με κέντρο αναφοράς το σπίτι στα βράχια.

Η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα σε εποχές και πρόσωπα, κάτι που βοηθάει να μην κουράζεται ο αναγνώστης, καθώς το γενεαλογικό δέντρο που απαρτίζει την οικογένεια της Ανθής είναι μεγάλο.

Είναι ένα βιβλίο με πάρα πολλές και εξειδικευμένες ανά σημεία περιγραφές. Πέρα από τις κλασικές περιγραφές σπιτιών και τοπίων, που κι αυτές ακόμα είναι διανθισμένες με γνώσεις αρχιτεκτονικής κήπου, διαβάζει κανείς λεπτομέρειες για το πώς επισκευαζόταν μια παλιά βάρκα ή για ραπτική και υφάσματα. Μου έκανε φοβερή εντύπωση το εύρος γνώσεων της συγγραφέως, της οποίας η γραφή είναι εξαιρετική.

Από τη μέση και μετά με κράτησε περισσότερο, καθώς άρχισα να καταλαβαίνω και να συνδυάζω τα πολυάριθμα πρόσωπα και τις σχέσεις τους. Προς το τέλος η αγωνία κορυφώθηκε με ορισμένες ακραίες αποκαλύψεις και αυτό με κάνει να θέλω να διαβάσω και τη συνέχεια!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Καλή Δοξιάδη

Καλή

Επιστρέφω με έναν αγαπημένο μου πλέον δημιουργό, τον μοναδικό Κανισάλες και το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Τον έχω ξεχωρίσει γιατί έχει βάλει στόχο να πατάξει τη διαφορετικότητα, να απενοχοποιήσει βαρύγδουπες λέξεις με τις οποίες χαρακτηρίζουμε συχνά ανθρώπους και πιθανόν να έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις στις παιδικές ψυχές και γενικά να βάλει τα πράγματα σε μία πιο σωστή θέση και διάσταση μέσα στο μυαλουδάκι ενός παιδιού.

Το καλό κορίτσι αποφασίζει να κάνει μια καλή γιορτή και προσκαλεί με μία αφίσα όλα τα καλά πλάσματα του δάσους. Η μάγισσα, ο σκίουρος, ο λαγός, ο ποντικός, ο λύκος αλλά και το τέρας βλέπουν την ανοιχτή πρόσκληση και ετοιμάζονται να πάνε στη γιορτή.

Πρώτη καταφθάνει η μάγισσα που ετοίμασε και δώρο στο καλό κορίτσι, ουρίτσες ποντικών με επικάλυψη καραμέλα! Η υποδοχή που της επιφυλάσσει όμως η οικοδέσποινα, μόνο καλή δεν είναι! Τη διώχνει προσβάλλοντας την άσχημα γι αυτό που …είναι!

Κάπως έτσι, όχι καλά, φέρθηκε και στα υπόλοιπα πλάσματα του δάσους που θέλησαν να τιμήσουν τη γιορτή της. Δεν τα θεωρούσε καλά για το σπίτι της, είτε γιατί δεν συμφωνούσε με τις σκέψεις τους, είτε γιατί δεν της άρεσε η εμφάνιση τους, είτε γιατί δεν συμφωνούσε με τις επιλογές τους. Όπως για παράδειγμα με το λύκο, που τον έδιωξε γιατί του αρέσει να ντύνεται σαν ηλικιωμένη κυρία.

Αποφασίζουν λοιπόν, με αρχηγό τη μάγισσα να της δώσουν ένα καλό μάθημα, να μην ανεχτούν άλλο την κακή συμπεριφορά της και να μην αφήσουν αυτό το ωραίο δείπνο να πάει χαμένο!

Τι λέτε να έγινε;

Ο συγγραφέας καταφέρνει με διαλόγους τύπου κόμικ, που λατρεύουν τα παιδιά, να συμπυκνώσει την ουσία των πραγμάτων και να περάσει μηνύματα με σπουδαίο περιεχόμενο και με πολύ απλά λόγια. Αυτό για μένα είναι ένα μοναδικό ταλέντο.

Οι εικόνες του είναι πανέμορφες και μου αρέσει πολύ ότι στην ιστορία του αυτή συμπεριλαμβάνει ήρωες άλλων του βιβλίων και κάπως έτσι είναι σαν να βλέπουμε την εξέλιξη τους.

Ένα βιβλίο που έβαλε τα παιδιά μου σε σκέψεις! Μας έδωσε αφορμή για συζητήσεις, διαφωνίες και τελικά εξηγήσεις. Υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο από αυτό;

Όλα τα βιβλία του Κανισάλες είναι εξαιρετικά και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση. Αξίζουν αδιαμφισβήτητα μια θέση στη βιβλιοθήκη σας. Αναζητήστε τα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Διάπλαση

Δημιουργός Κανισάλες

Παιδί 4+

Ένας άντρας που τον λένε Ούβε

Ένα μοναδικό μυθιστόρημα με την ιδιαίτερη γραφή του Fredrik Backman που αναδύει συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς.

Γιατί αυτό είναι τελικά το ωραίο με τα βιβλία του, ότι σε κάνουν να δεις πράγματα που δεν έβλεπες. Να ταρακουνηθείς και να συνειδητοποιήσεις γεγονότα και αξίες που η τρελή πορεία της ζωής σου σε έκανε να ξεχάσεις!

Δεν θα αναφέρω τίποτα για την πλοκή γιατί οτιδήποτε και να πω θα είναι “σπόιλερ”! Θα σας πω μόνο για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Ο πενηνταεννιάχρονος Ούβε ήταν πάντα σωστός στη ζωή του. Δούλεψε πολύ, δεν αρρώστησε, δεν έχει χρέη και πληρώνει όλους του τους φόρους. Κρίνει τους ανθρώπους από τη μάρκα του αυτοκινήτου που επιλέγουν και θεωρεί κοροϊδία και απαράδεκτο να αναγκάζεσαι να πληρώνεις ακόμα και στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεν είναι τσιγκούνης, απλά υπερασπίζεται το δίκαιο κι έτσι προτιμάει να τσακωθεί και να πληρώσει κλήση για παράνομο παρκάρισμα παρά να συμμορφωθεί με έναν παράλογο κανόνα.

Από την άλλη, στον ίδιο αρέσει πολύ να φτιάχνει και να ακολουθεί λογικούς κανόνες. Στον οικισμό που βρίσκεται το σπίτι του, υπήρξε διαχειριστής του συλλόγου ιδιοκτητών και θέσπισε κανόνες που διατηρεί ακόμη και μετά από σαράντα χρόνια με το ίδιο πάθος. Όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων μέσα στον οικισμό.

Αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε και δεν του αρέσουν οι συναναστροφές με άλλους ανθρώπους.

Αυτός είναι ο Ούβε και αυτός είναι πάνω κάτω ο χαρακτήρας του. Τι γίνεται όμως με την καρδιά του; Φυσικά δεν θα σας πω …αλλά πραγματικά, πρέπει να το διαπιστώσετε!

Ο Backman έχει ένα δικό του χαρακτηριστικό τρόπο να συνθέτει τις ιστορίες του και να χτίζει σιγά-σιγά την πλοκή γυρνώντας πίσω στο χρόνο και αιτιολογώντας αντιδράσεις του σήμερα σαν δράσεις του χθες. Έτσι πολύ έξυπνα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και παράλληλα ψυχαναλύει τους ήρωες του βοηθώντας κι εσένα να ψυχαναλύσεις τον εαυτό σου.

Λατρεύω τους τίτλους που βάζει στα κεφάλαια του, τα οποία είναι μικρά σε έκταση και όλα έχουν κάτι να σου πουν!

Ένα μυθιστόρημα με στοιχεία αυτοβελτίωσης που παρά το βαρύ του θέμα έχει αρκετές δόσεις χιούμορ. Γέλασα, έκλαψα και γενικά πέρασα όμορφα διαβάζοντας το. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Καλή Ανάγνωση

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Fredrik Backman

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén