Keep calm and read a book

Μήνας: Μάρτιος 2022 Σελίδα 1 από 2

Οι ειδοί του Μαρτίου

Θα ξεκινήσω αυτή την παρουσίαση εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εξαιρετική μάνατζερ των εκδόσεων Κάκτος κυρία Κουκουβίνου Μαρία, που μου πρότεινε, με προέτρεψε να κάνω αυτό το μοναδικό αναγνωστικό ταξίδι.

Ένα υπέροχα πρωτότυπο διήγημα που περιλαμβάνει δύο ιστορίες, δύο αντρών που είναι τόσο διαφορετικοί και άλλο τόσο ίδιοι.

Ο κύριος Λευτέρης είναι μεσήλικας, πωλητής στο επάγγελμα, με πολλά έτη εμπειρίας στην πλάτη, στην ίδια θέση και εταιρεία. Είναι ευγενικός, πεισματάρης, σοβαρός  και υπερβολικά εργατικός. . Έχει τον τρόπο του με τους πελάτες, μοιράζεται μάλιστα και πολλά μυστικά στην ιστορία του. Του μένουν 10 χρόνια για να βγει στη σύνταξη και ξαφνικά τον καλούν για εκπαιδευτικό σεμινάριο. Ποιον; Αυτόν που θα έπρεπε ο ίδιος να διδάσκει με την εμπειρία που έχει. Του μένουν 10 χρόνια για να βγει στη σύνταξη και ξαφνικά η εταιρεία κλείνει. Χάνει τον κόσμο του, τη σιγουριά, τη ρουτίνα του. Παράλληλα αντιλαμβάνεται ότι δεν έζησε, ότι δεν γνώρισε όσο θα ήθελε το παιδί του, ότι δεν χάρηκε. Αναρωτιέται γιατί; Τι κέρδισε τελικά;

Από την άλλη ο νεαρότερος άνδρας, δάσκαλος του κυρ Λευτέρη στο σεμινάριο, με πτυχία, μεταπτυχιακά και πολλά υποσχόμενη καριέρα και οικογένεια. Πολλή δουλειά, καθόλου χρόνος. Η ζωή του αρχίζει να παίρνει μια περίεργη κατηφόρα και θα το αντιληφθεί μόνο όταν ένα αναπάντεχο θέμα υγείας θα του χτυπήσει την πόρτα. Θα αναρωτηθεί κι αυτός γιατί; Τι έχει να κερδίσει τελικά συνεχίζοντας με αυτούς τους ρυθμούς;

Μια κοινή αποφράδα ημέρα για τους δύο ήρωες που θα εγείρει πολλά γιατί και σε σας…

Γιατί έχουμε αφήσει τη ζωή να έχει τόσες απαιτήσεις από μας; Γιατί φτάσαμε σε τέτοια αποτελμάτωση με οτιδήποτε μας δίνει χαρά, με τους δικούς μας ανθρώπους; Γιατί ζούμε όπως ζούμε;

Ο κάθε πρωταγωνιστής διηγείται την ιστορία του σε εναλλαγή με τις σκέψεις του, που σε κάποια από αυτές θα δείτε σίγουρα τον εαυτό σας. Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο, βαθυστόχαστο κείμενο με μικρές προτάσεις, που μέσα τους κρύβεται μεγάλη αλήθεια. Ένα διήγημα με σαφή μηνύματα αυτοβελτίωσης.

Το βιβλίο έχει δύο εξώφυλλα, εμπρός και πίσω. Γυρνώντας οποιοδήποτε ανάποδα περνάτε στη δεύτερη ιστορία.

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας διαβάζοντας το!

*Η έκφραση “οι ειδοί του Μαρτίου” προέρχεται από τους Ρωμαίους και σημαίνει αποφράδα ημέρα. Ο όρος “ειδοί” προσδιορίζει τη μεσαία ημέρα του μήνα.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κάκτος 

Συγγραφέας Βαγγέλης Παπαδήμας

Σκληρό Καλοκαίρι

Αστυνομικό, Σκανδιναβού συγγραφέα, οπότε μιλάμε με σιγουριά για μια επιτυχημένη συνταγή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!

Τι παραπάνω όμως έχει να μας δώσει αυτό το βιβλίο σε σχέση με άλλα, (πολλά) παρόμοια που κυκλοφορούν; Προσωπικά εντόπισα κάποιες διαφορές , κάποια σημεία που το έκαναν να ξεχωρίσει.

Αρχικά, έχουμε πρωταγωνίστρια γυναίκα αστυνομικό, μέσης ηλικίας και μάλιστα σε φάση που περνάει κλιμακτήριο! Παράλληλα με την αστυνομική ιστορία, εξελίσσεται και η δική της προσωπική, που κρύβει πολλά μυστικά και με έναν παράξενο τρόπο την κάνουν να εμπλέκεται συναισθηματικά στην υπόθεση.

Αλλά ας μιλήσουμε για την υπόθεση. Διαδραματίζεται κυρίως σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Σουηδίας, κοντά στα σύνορα με τη Φιλανδία, που είναι το τέλειο σημείο για διακίνηση λαθραίων και ναρκωτικών. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ακόμη και οι αστυνομικοί με τους μαφιόζους. Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι που ανακαλύπτουν δηλητηριασμένους λύκους που στο στομάχι τους έχουν υπολείμματα ανθρώπινης σάρκας. Και εδώ ξεκινάει μια έρευνα που αποκαλύπτει συνεχώς νέα δεδομένα που καμία σχέση δεν έχουν με λύκους!

Καταιγισμός εξελίξεων και πληροφοριών που εμπλέκουν πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι το συναισθηματικό βάρος που φέρουν τους καθοδηγεί και τους οδηγεί σε λάθη. Αυτό είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που κάνει το βιβλίο διαφορετικό, δηλαδή αρκετά κοινωνικό. Ο συγγραφέας μας εισάγει στα προσωπικά τους βιώματα και στον συναισθηματικό τους κόσμο, μας βοηθά να αντιληφθούμε τις αποφάσεις τους και μας δημιουργεί την αγωνία να μάθουμε τι θα γίνει παρακάτω. Μόνο που πρέπει να περιμένουμε το επόμενο βιβλίο…

Δεν ήθελα να αποκαλύψω πολλά για την υπόθεση, δεν πρέπει σε αυτά τα βιβλία. Είναι καλογραμμένο, έξυπνο και περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενός καλού αστυνομικού. Ναρκωτικά, μαφία, κλεμμένα χρήματα, ένας κατά συρροή δολοφόνος, μια οικογενειακή σχέση γεμάτη μυστήριο και σίγουρα απρόσμενο τέλος.

Πέρασα πολύ καλά διαβάζοντας το και ανυπομονώ για τα επόμενα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Hans Rosenfeldt

Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β

Ένα σπουδαίο βιβλίο γεμάτο αγάπη για τη φύση, τη γη, τη ζωή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορεί να ακούμε γύρω μας συνεχώς για νέες ευκαιρίες, αλλά υπάρχει μια μοναδική περίπτωση, που πολύ εύστοχα αναδεικνύει εδώ η περιβαλλοντολόγος κυρία Ανδρεάδη, όπου δεύτερες ευκαιρίες δεν μπορούν να υπάρξουν. Αυτή δεν είναι άλλη από την ταλαιπωρημένη γη που μας φιλοξενεί.

“Γιατί η αδελφή μου έσβησε το γράμμα Β από την αλφαβήτα που είναι γραμμένη στον μαυροπίνακα; Υπάρχει το Α και όλα τα υπόλοιπα γράμματα αλλά το Β επιμένει ότι δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί! Γιατί;”

Αναρωτιέται ο μικρός πρωταγωνιστής και ακολουθεί παντού τη μεγάλη του αδελφή για να πάρει απαντήσεις σε αυτό το γιατί! Τη βλέπει να φυτεύει λουλούδια στον κήπο και να τον μαλώνει που κυνηγάει τις μέλισσες, γιατί αυτές χρειάζονται περισσότερη προστασία! Τη βλέπει να βουτάει στο βυθό και να καθαρίζει τη θάλασσα από σκουπίδια και πλαστικά για να μην τα φάνε τα ψάρια και πεθάνουν! Του εξηγεί τι κάνουν αυτοί οι παράξενοι καθρέφτες στις στέγες των σπιτιών και πως μας γλιτώνουν από περιττή κατανάλωση ενέργειας. Και μετά από πολλές τέτοιες αποκαλύψεις αρχίζει και καταλαβαίνει.

Ένα είναι το σπίτι μας και είναι το Α. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει Β. Πώς να πάμε παρακάτω αν καταστρέψουμε αυτό το πρώτο Α; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σώσουμε; Φόρεσε την μπέρτα σου και έλα να μάθουμε…

Η ιστορία αυτή με πολύ έξυπνο τρόπο στοχεύει στην οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Καλύπτει πλήρως όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να θίξουμε και να περάσουμε από νωρίς, χωρίς να κουράζει και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον χάρη στην όμορφη και με δόσεις χιούμορ εικονογράφηση.

Η πρωταγωνίστρια είναι ένα κορίτσι πρότυπο που έχει αποφασίσει να σώσει τον πλανήτη! Αγωνίζεται να σώσει το σπίτι της, που είναι το Α γι’ αυτήν, συνειδητοποιώντας ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να πάει παρακάτω.

Ένας πολύ όμορφος τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για τις ανάγκες του πλανήτη και για το σεβασμό στο περιβάλλον.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη 

Εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου 

Παιδί 4+

1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία

Η 25η Μαρτίου αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως επετειακή γιορτή για το ελληνικό έθνος. Με επίκεντρο την ημερομηνία αυτή, υπάρχουν πολλά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα πριν και μετά και σχετίζονται με την ελληνική επανάσταση.

Γεγονότα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη χώρα μας και προσωπικότητες που επηρέασαν τη χώρα μας χωρίς να ανήκουν εδώ.

Μέσα από το βιβλίο αυτό γίνεται μία πλήρης και άρτια ιστορικά ανασκόπηση, ξεκινώντας από τις αυτοκρατορίες που δέσποζαν στον κόσμο εκείνη την εποχή, τη Γαλλική επανάσταση και το κύμα του διαφωτισμού που ήταν ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για την δική μας εξέγερση. Ακολουθεί η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας με όλες τις σημαντικές προσωπικότητες και το ρόλο που έχουν διαδραματίσει. Μάχες καθοριστικής σημασίας και ηρωικές περιοχές με χάρτες και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Ο ρόλος που έπαιξαν οι γυναίκες. Ο ρόλος της σημαίας, το λεγόμενο φλάμπουρο. Τα εμπορικά πλοία που έγιναν η ναυτική μας δύναμη. Και πολλές ακόμη πληροφορίες που είναι δοσμένες με τη σωστή δόση λεπτομέρειας και άκρως επεξηγηματικά ώστε να κατανοήσει κανείς εύκολα το αίτιο και το αιτιατό.

Το απόλαυσα πραγματικά γιατί βρήκα απαντήσεις, εξηγήσεις και όχι στεγνή ιστορική γνώση. Βρήκα ότι διαφέρει στα σημεία από άλλα βιβλία του είδους με επιπλέον ιδιαίτερες αναφορές.

Είναι καλογραμμένο, με εξαιρετική εικονογράφηση και επιμέλεια. Είναι ποιοτικό, είναι θησαυρός για μια βιβλιοθήκη.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου

Επιστημονική Επιμέλεια Ηλίας Κολοβός

Εικόνες Θέντα Μιμηλάκη 

Παιδί 10+

Η Απόδραση του Σέρλοκ Χολμς – Περιπέτεια στο Βρετανικό Μουσείο

Όλοι γνωρίζουμε τον μοναδικό Σέρλοκ Χολμς και τον συνεργάτη του Γουάτσον. Οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει ένα βιβλίο ή έχουμε δει κάποια ταινία με πρωταγωνιστές το θρυλικό αυτό δίδυμο.

Έχετε όμως φανταστεί ποτέ τον εαυτό σας μέσα σε μία δική τους περιπέτεια; Να είστε ενεργό μέλος μιας υπόθεσης, να προσπαθείτε να λύνετε μαζί τους γρίφους και να συλλέγετε στοιχεία;

Αυτό ακριβώς σας προσφέρει το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα! Είναι το δεύτερο που κυκλοφορεί σε αυτή τη σειρά, από τις εκδόσεις Οξύ, με θέμα το Βρετανικό Μουσείο, ενώ το πρώτο είναι η “Περιπέτεια στο Υδραγωγείο του Λονδίνου”.

Είναι ίσως το πιο διαδραστικό βιβλίο που έχω κρατήσει ποτέ στα χέρια μου. Είναι ένα πρωτότυπο escape book ή αλλιώς ένα escape room σε μορφή βιβλίου.

Ο Σέρλοκ και ο Γουάτσον καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο μέσα στο Βρετανικό μουσείο, ο διευθυντής του οποίου μεταφέρεται εσπευσμένα για νοσηλεία και μη μπορώντας να μιλήσει τους αφήνει χαρτιά με μηνύματα στα Ασσυριακά και έναν χάρτη. Η περιπέτεια ξεκινάει και σαφώς δεν πρέπει να αποκαλύψω τίποτα άλλο.

Σε σύγκριση με ένα κλασικό βιβλίο, η μοναδική ομοιότητα είναι ότι ξεκινάς την ανάγνωση από την αρχή… Κατά τα άλλα, θα σας κατευθύνει το ίδιο το βιβλίο σε ποιες σελίδες θα συνεχίσετε, έχοντας και οι ίδιοι μεγάλο μερίδιο ευθύνης! Θα πρέπει να διαβάσετε χάρτες, να λύσετε γρίφους, να αποκρυπτογραφήσετε μοτίβα και κωδικούς και γενικά να πάρετε αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Σύμμαχος σας θα είναι η φοβερή μεταφραστική μηχανή που βρίσκεται στο εξώφυλλο και φυσικά η οξυδέρκεια σας, την οποία αυτό το βιβλίο έχει στόχο να εκτινάξει στα ύψη!

Μεγάλη προσοχή στις παγίδες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστείτε στο Βρετανικό μουσείο για πάντα!

Αρχικά φοβήθηκα ότι δεν θα μου προσφέρει και πολλά αναγνωστικά. Ξεκινώντας το, γρήγορα διαψεύστηκα. Το απόλαυσα πραγματικά! Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα έξυπνη και η πλοκή έχει το απαραίτητο μυστήριο που χαρακτηρίζει τον Σέρλοκ. Το διασκέδασα και ήμουν με ένα χαμόγελο στα χείλη και μια μόνιμη αγωνία για τη συνέχεια.

Ένα διαδραστικό, απολαυστικό και εξαιρετικά ποιοτικό βιβλίο!

Καλή Ανάγνωση! Καλή Διασκέδαση!

Εκδόσεις Οξύ

Δημιουργοί Charles Phillips & Melanie Frances

Μαύρο Νερό

Μία δυνατή νουβέλα με πολλαπλά μηνύματα, βαθυστόχαστη και γραμμένη με τρόπο που σε κάνει να νιώθεις μια παράξενη αρμονία με το περιβάλλον που περιγράφεται, τα δύσκολά θέματα που πραγματεύεται και με τους ανθρώπους.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Ηπείρου, το οποίο έχει σχεδόν ερημώσει εξαιτίας μιας μόλυνσης που έχει προκληθεί στο νερό. Η δολοφονική παρέμβαση ήταν σαφώς ανθρώπινη, κάποιες εξορύξεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, προφανώς με ανύπαρκτες περιβαλλοντικές μελέτες. Οι κάτοικοι άρχισαν ένας ένας να πεθαίνουν από την «αρρώστια», ώσπου τους είπαν ότι πρέπει να φύγουν, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και το χωριό τους γιατί είναι πλέον αργά για να περισωθεί η κατάσταση και γιατί όσο μένουν κινδυνεύουν.

Κάποιοι έφυγαν για τα καινούρια σπίτια που τους ετοίμασε η κυβέρνηση, κάποιοι λίγοι έμειναν και πάλευαν να επιβιώσουν με ένα μικρό επίδομα που τους δόθηκε για να συντηρηθούν. Ανάμεσα τους κι ένας πατέρας με τον ανάπηρο γιο του.

Μέσα από την ιστορία τους βλέπουμε τη δύναμη που τους δίνει η αγάπη του ενός για τον άλλον και την αγάπη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος γι’ αυτό που θεωρεί σπίτι του. Όταν τα πράγματα θα δυσκολέψουν, όταν θα τους πιέσουν ακόμη περισσότερο να εγκαταλείψουν  τον τόπο τους, οι αντιδράσεις είναι ακραίες αλλά και τόσο ανθρώπινες.

Είναι απίστευτο το πόσο μπορεί να αλλοιωθεί ένας χαρακτήρας και σε τι πράξεις μπορεί να οδηγήσει ένα ανθρώπινο ον η απόγνωση και το πείσμα.

Η κατάληξη της ιστορίας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γεννά ελπίδα.

Μου άρεσαν πολύ οι γεμάτες ενσυναίσθηση περιγραφές, που με πολύ λίγα λόγια σε κάνουν να καταλάβεις τα πάντα. Με λόγο μεστό, ρεαλιστικό ο συγγραφέας καταφέρνει να σε κάνει κομμάτι του προβλήματος και να σε βάλει σε πολλές σκέψεις για το σήμερα και τον άνθρωπο.

Ένα βιβλίο από το οποίο πήρα πολλά παρά το μικρό του μέγεθος.

Ένα βιβλίο που αξίζει σίγουρα να διαβάσετε!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κιχλή

Συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος

Η Φωτιά του Χειμώνα

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζω ένα καθηλωτικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Χαρακτηρίζεται αστυνομικό αλλά είναι περισσότερο μυστηρίου για εμένα. Είναι επίσης καλογραμμένο, οπότε μιλάμε για ένα συνδυασμό ιδανικό!

Παρελθόν. Σε μία υπέροχη τοποθεσία, κάπου στη Σουηδία(το μέρος είναι αποκύημα φαντασίας, αλλά μακάρι να υπήρχε!), γύρω από μία λίμνη και μέσα στο δάσος, βρίσκεται ένας οικισμός εξοχικών κατοικιών. Κάτοχος είναι η Χέντα, μία ιδιαίτερη γυναίκα γύρω στα 40 που λατρεύει την ανιψιά της Λάουρα. Η Λάουρα επισκέπτεται τη θεία της σε καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές. Αγαπά πολύ το μέρος αλλά και την παρέα της εκεί, που αποτελείται από 5 παιδιά με πολύ ισχυρούς δεσμούς. 

Οι διακοπές των Χριστουγέννων ήρθαν ξανά, η Λάουρα είναι σχεδόν δεκάξι και με την άφιξη της στον οικισμό διαπιστώνει πως τα πράγματα δε είναι όπως τα άφησε. Προβλήματα με τους ανθρώπους αλλά και ακραία γεγονότα έρχονται να διαταράξουν την ηρεμία όλων. Μυστήριο και κίνδυνος πλανάται στην ατμόσφαιρα…

Τα παιδιά διοργανώνουν ένα πάρτι στην αίθουσα χορού του οικισμού, με αφορμή μια τοπική γιορτή. Άλλο ένα τραγικό γεγονός λαμβάνει χώρα. Μία πυρκαγιά καίει ολοσχερώς το κτίριο, μία κοπέλα ανασύρεται νεκρή και οι υπόλοιποι τραυματίζονται, κάποιοι σωματικά και όλοι ψυχικά. Αυτή θα είναι και η τελευταία μέρα που θα έχουν επαφή μεταξύ τους.

Στο σήμερα. Η Χέντα βρίσκεται νεκρή στη λίμνη. Μοναδική κληρονόμος του οικισμού είναι η Λάουρα, η οποία αναγκάζεται τριάντα χρόνια μετά την ημέρα που έχει σημαδέψει το σώμα και τη ζωή της να επισκεφθεί ξανά το μέρος. Ένα μέρος που τις ξυπνάει μνήμες και απορίες. Αποφασίζει λοιπόν να σκαλίσει τις στάχτες και τότε αρχίζουν πάλι να συμβαίνουν διάφορα…

Ο ρυθμός αφήγησης είναι καταιγιστικός, εναλλάσσεται στο 1987 και στο τώρα. Δίνονται συνεχώς νέα στοιχεία που εμπλουτίζουν την ιστορία και σε κρατούν σε μόνιμη αγωνία. Η ροή είναι εξαιρετική, χωρίς επαναλήψεις και με αρκετούς διαλόγους. Και φυσικά, το τέλος είναι τελείως αναπάντεχο! Δεν θα το φανταζόμουν ποτέ!

Ένα απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Anders de la Motte

Πού είμαστε;

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα εξαιρετικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ανήκει σε μια σύγχρονη κατηγορία βιβλίων, που έχουν δημιουργηθεί ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα και από μικρότερη ηλικία τον κόσμο γύρω τους.

Ένα εκπληκτικό ταξίδι από το μακρινό και αχανές διάστημα μέχρι και τα πιο μικροσκοπικά και αόρατα σωματίδια των ατόμων που κινούνται μέσα μας.

Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι είναι ο ΠΛΟΠ! Ένα γλυκό, περίεργο και πανέξυπνο πλάσμα που θα μας λύσει πολλές απορίες σε μία γλώσσα απλή και κατανοητή για παιδιά.

-Γιατί ο ήχος δεν μεταδίδεται στο διάστημα;

-Πως δημιουργούνται τα πεφταστέρια;

Και η εξερεύνηση συνεχίζεται στη γη. Ο ΠΛΟΠ επισκέπτεται τη θάλασσα, μας μιλά για βουνά και ποταμούς, για τα δέντρα που αποτελούν τα δάση, αλλά και για πόλεις με πολλά σπίτια, που πολλές φορές από κάτω τους περνούν τούνελ!

Και περνάμε στον μικρόκοσμο, που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

-Πόσα πλάσματα ζούνε στο δέρμα μας και τι είναι ;

-Τι είναι το κύτταρο και τι ο πυρήνας του;

-Τι είναι το DNA; Γιατί οι οδηγίες που μεταφέρει μας κάνουν μοναδικούς;

-Τι είναι τα άτομα και πως δημιουργήθηκαν αρχικά;

Κι έτσι κλείνει ο κύκλος μιας μοναδικής εξερεύνησης, που με λιτό κείμενο και όμορφες εικόνες δίνει απαντήσεις σε καίρια και βασικά ερωτήματα που αργά ή γρήγορα θα εκφράσει ένα παιδί.

Ένα βιβλίο για όλους τους περίεργους μικρούς μας φίλους, ώστε να εισαχθούν από νωρίς και με σωστό τρόπο στον κόσμο όλων σχεδόν των επιστημών. Μια πολύτιμη βοήθεια για γονείς και εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να λύνουν απορίες με τρόπο προσιτό και χωρίς να κουράζουν τα παιδιά με περιττές πληροφορίες.

Προσωπικά θεωρώ ότι τέτοιου είδους βιβλία δεν πρέπει να λείπουν από μία σύγχρονη βιβλιοθήκη!

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Συγγραφέας Laura Ertimo

Εικονογράφος Sanna Pelliccioni

Παιδί 5+

Χαρισματική Εκπαίδευση – Πώς οι δυσκολίες γίνονται πλεονέκτημα

Η χαρισματική Ελένη Γαρυφαλάκη, μετά το Smart Babies, επιστρέφει με ένα ακόμη πιο σύγχρονο και φρέσκο βιβλίο που έχει ως στόχο να βάλει ένα λιθαράκι στην «εξυγίανση» και βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών μας προτύπων. Κυκλοφορεί από την Brainfood Εκδοτική.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το ποσοστό παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έχει αυξηθεί. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Ενώ όλα εξελίσσονται, ενώ όλα εκσυγχρονίζονται τεχνολογικά, οι τρόποι μάθησης και διδασκαλίας παραμένουν οι ίδιοι. Είναι λογικό και επόμενο, τα επίσης εκσυγχρονισμένα παιδικά μυαλουδάκια ή τουλάχιστον κάποια από αυτά να μην μπορούν να συμβαδίσουν με τις παλιές μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας.

Ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα που προκύπτουν από αυτό το «σύστημα» και θα κληθεί να βρει λύσεις. Ωστόσο, υιοθετώντας από νωρίς κάποιες εκσυγχρονισμένες τακτικές, ίσως και να προληφθούν πολλών ειδών μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές.

Εάν πιστεύετε κι εσείς ότι τα εκπαιδευτικά μας πρότυπα είναι κάπως παρωχημένα, διαβάστε το βιβλίο αυτό.

-Θα σας δείξει τρόπους και εναλλακτικές περισσότερο διασκεδαστικών τρόπων μάθησης

-Θα σας δώσει ιδέες εποικοδομητικού παιχνιδιού ενίσχυσης νοημοσύνης

-Θα απομυθοποιήσει τις μαθησιακές δυσκολίες

-Θα σας βοηθήσει να βρείτε τις κλίσεις του παιδιού σας και να τις εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

-Θα κατανοήσετε πως μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από έννοιες της νευροεπιστήμης

Το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου, έχει να κάνει με το παιχνίδι που είναι και ο πιο εποικοδομητικός τρόπος μάθησης. Η συγγραφέας προτείνει πολλές ιδέες παιχνιδιών συνδυάζοντας τες με τα είδη νοημοσύνης. Είναι απίστευτα σημαντικό να ξεκινήσουμε από νωρίς να ενισχύουμε τις δεξιότητες των παιδιών με δραστηριότητες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων συνάψεων στον εγκέφαλο.

Ένα βιβλίο – πηγή έμπνευσης και ιδεών!

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί, να κάνουμε τα παιδιά μας να χαίρονται με τη μάθηση και να μετατρέψουμε οποιαδήποτε δυσκολία τους σε πλεονέκτημα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Brainfood – Η Τέχνη της Ζωής

Συγγραφέας Ελένη Γαρυφαλάκη

Η Ανωμαλία

Ένα βιβλίο-φαινόμενο των Εκδόσεων Όπερα, για το οποίο γράφτηκαν μόνο καλές κριτικές, ανέβασαν τις προσδοκίες μου στα ύψη κι έτσι δίσταζα πολύ να το αρχίσω…

Κακώς! Οι προσδοκίες και τα θετικά σχόλια για το βιβλίο επιβεβαιώθηκαν. Διάβασα κάτι πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο, όχι τόσο για τα θέματα που θίγει, όσο για τον τρόπο που είναι δομημένο και για τη μοναδική πλοκή. Για την οποία η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να αποκαλύψω πολλά!

Τι κοινό μπορούν να έχουν 11 τελείως διαφορετικές ζωές ανθρώπων και οικογενειών, που να τους στιγματίσει τόσο πολύ ώστε να ορίσει την ίδια τους τη μοίρα;

Ένα μοναδικό γεγονός-συμβάν θα μπλέξει τις ζωές αυτών των 11 (και αρκετών ακόμη) σε ένα ντόμινο καταιγιστικών εξελίξεων και μη αναστρέψιμων αλλαγών. Μέσα από αυτό το φοβερό συνονθύλευμα θα προκύψουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, ακραίες και μη. Θα βγουν στο φως άγνωστες πτυχές προσωπικοτήτων, θα αρθούν προκαταλήψεις και ταμπού.

Κυβερνήσεις κρατών, FBI, στρατιωτικές βάσεις, επιστήμονες, εκκλησιαστικοί παράγοντες προσθέτουν στην πλοκή ένα τεράστιο ενδιαφέρον, που σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών αλλά και τις ιστορίες που τους πλαισιώνουν προκύπτει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το δυνατότερο βέβαια σημείο δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω…

Η σύλληψη και η σύνθεση αυτού του βιβλίου προϋποθέτουν ένα ευφυές συγγραφικό μυαλό. Το ίδιο το περιεχόμενο στη λεπτομέρεια του, μας δείχνει ακόμη ότι έχουμε έναν δημιουργό με ευαισθησίες και ανησυχίες. Θίγει τα περισσότερα κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν τον κόσμο μας και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με πολύ καυστικό τρόπο. Ομοφυλοφιλία, παιδική κακοποίηση, ανίατες ασθένειες, θρησκευτικός ρατσισμός και γενικότερα, ψυχολογικά τραύματα που δημιουργούν ακόμη και δολοφόνους κατά συρροή.

Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ των 11 βασικών ιστοριών και η γραφή μεταμορφώνεται και κουμπώνει τέλεια στον εκάστοτε χαρακτήρα. Η ροή σε κρατάει συνεχώς σε αγωνία και εγρήγορση.

Ένα καλογραμμένο, εξαιρετικά μεταφρασμένο και άκρως απολαυστικό βιβλίο σε άλλο επίπεδο.

Εκδόσεις Όπερα

Συγγραφέας Herve Le Tellier

Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης

Σελίδα 1 από 2

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén