Keep calm and read a book

Μήνας: Απρίλιος 2022

Μια φορά κι ένα παιδί – Η Σπείρα

Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών και αυτό το υπέροχο βιβλίο των εκδόσεων Φουρφούρι μίλησε κατευθείαν στην ψυχή μου και με άγγιξε όσο κανένα.Ένα ανάγνωσμα, που κατά τη γνώμη μου, απευθύνεται σε παιδιά αλλά και γονείς.

Με το χέρι στην καρδιά παραδέχομαι ότι σαν μητέρα δεν έχω συγκινηθεί ποτέ περισσότερο με βιβλίο…

Μόνο λίγα λόγια θα σας πω για να περιγράψω την ιστορία αυτή και πάλι θα είναι φτωχά μπροστά της και πάλι νιώθω πως θα την αδικήσω.

Ήταν κάποτε μια κόρη που αγαπούσε πολύ τη μητέρα της. Ήταν κι η μητέρα που ήθελε μόνο το καλό της κόρης και νόμιζε ότι ήξερε ποιο ήταν αυτό.

Η κόρη έπλαθε όνειρα τα θέλω της με τα χέρια, τα πόδια ή τη φωνή της και πήγαινε χαρούμενη στη μητέρα να της τα δείξει. Κι αυτή που ήθελε μόνο το καλό του κοριτσιού, της διέλυε αυτά τα όνειρα γιατί δεν ήταν γι’ αυτήν. Και η κόρη απογοητευόταν αλλά άκουγε τη μητέρα γιατί την αγαπούσε πολύ.

Κάποτε η κόρη κατέληξε χωρίς χέρια, χωρίς πόδια, χωρίς φωνή… Άρχισε να μοιάζει πολύ στη μητέρα…

Η συνέχεια είναι απλά συγκλονιστική, πέρα για πέρα αληθινή αλλά και όσο χρειάζεται σκληρή. Ένα αλληγορικό παραμύθι για τα θέλω, τα πρέπει, τις επιθυμίες, τις καταπιεσμένες ανάγκες, την κατανόηση.

Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους, είτε έχουν κόρες, είτε γιους.

Η αμεσότητα του μηνύματος που περνάει το υπέροχο, λιτό κείμενο της κυρίας Βουτσινά αλλά και η μοναδική εικονογράφηση της κυρίας Γεωργανά είναι ανατριχιαστική, συναρπαστική και απόλυτα συγκινητική για έναν γονιό και ειδικά για μια μητέρα.

Είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας. Μετά τη Σπείρα, θα ακολουθήσουν το Βέλος και ο Κύκλος. Ειλικρινά αδημονώ να τα συναντήσω!

Γονείς, έχετε το θάρρος να το διαβάσετε;

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Brainfood

Συγγραφέας Αντιγόνη Βουτσινά

Εικονογράφος Φιλάνθη Γεωργανά

Παιδί και Γονείς

Ο Μεγάλος Λύκος και ο Μικρός Λύκος

Ένα ακόμη εκπληκτικό βιβλίο από τις εκδόσεις Ηλίβατον σε εξαιρετική μετάφραση, απόλυτα προσαρμοσμένη στα παιδικά μυαλουδάκια από τη Γεωργία Τσάκωνα.

Ζούσε κάποτε ένας Μεγάλος Λύκος πάνω σε ένα λόφο, ολομόναχος και ήσυχος. Κάποια μέρα πλησίασε το λόφο ένας ακόμη λύκος. Στην αρχή φαινόταν μεγάλος, αλλά γρήγορα ο Μεγάλος Λύκος κατάλαβε πως τελικά ήταν μικρός. Δεν μιλούσαν μεταξύ τους, αλλά κρατούσαν μια παγερή απόσταση. Ο Μικρός Λύκος έκανε ότι ακριβώς και ο Μεγάλος. Σκαρφάλωνε στο δέντρο του, μιμούνταν τις κινήσεις του, κοιμόταν στο ίδιο μέρος. Αυτό εκνεύριζε τον Μεγάλο Λύκο αλλά παρ’ όλα αυτά του έδωσε από το φαγητό του και μοιράστηκε ακόμη και την κουβέρτα του.

Κάποια μέρα ο Μεγάλος Λύκος έφυγε για να κάνει έναν περίπατο, έχοντας όμως το μυαλό του συνεχώς στο Μικρό Λύκο που είχε αφήσει πίσω στο δέντρο. Όταν επέστρεψε ο Μικρός Λύκος δεν ήταν εκεί και αυτό του προκάλεσε μια μεγάλη θλίψη. Οι μέρες περνούσαν και του έλειπε πολύ. Αναρωτιόταν αν θα επέστρεφε ποτέ και σκεφτόταν τι θα άλλαζε στη συμπεριφορά του όταν θα τον ξανάβλεπε. Και απλά περίμενε… Και ο καιρός περνούσε…

Άραγε επέστρεψε ο Μικρός Λύκος στο λόφο;

Μια υπέροχη ιστορία με πολλαπλά μηνύματα για τη φιλία, την αγάπη, τον ανταγωνισμό -που είναι φυσιολογικό να νιώθει κανείς- και τις υποχωρήσεις που είναι απαραίτητο να γίνονται για να διατηρηθεί μια σχέση υγιής. Μία πολύ καλή επιλογή για να προετοιμάσετε το παιδί σας για τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια, αλλά και να του δείξετε ότι κατανοείται απόλυτα τους φόβους του.

Με την ίδια έμφαση σε θετικά και αρνητικά συναισθήματα, δείχνουμε σε ένα παιδί πόσο φυσιολογικά είναι όλα αυτά και πως μπορεί να διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις ζήλιας, ανταγωνισμού αλλά και πως μπορεί να φερθεί σε άτομα διαφορετικά από το ίδιο. Άτομα που μπορεί στην αρχή να μας ξενίζουν αλλά δίνοντας μια ευκαιρία ακόμη καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητα μας είναι τελικά.

Ένα σπουδαίο βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ηλίβατον

Συγγραφέας Nadine Brun-Cosme

Εικονογράφος Olivier Tallec

Παιδί 3+

Ο Επισκέπτης

Ο Επισκέπτης είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με φόντο την ελληνική επαρχία κατά τη δεκαετία του 70. Η πλοκή του βασίζεται στα ανεξέλεγκτα ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες που τιθασεύουν τις επιθυμίες και αλλάζουν άρδην τις ζωές. Έχει μεγάλες δόσεις μυστηρίου και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γραφή του κυρίου Πολίτη, αποτελεί ιδανική παρέα.

Βρισκόμαστε στο 1984, όπου η “κυρά” αφηγείται μια ιστορία στη δούλα της, ενώ περιμένουν με στρωμένο το τραπέζι έναν επισκέπτη…

Η ιστορία αφορά μια γυναίκα, τη Μαριγώ, παντρεμένη με το Νικήτα, που ποτέ δεν αγάπησε αληθινά αλλά απέκτησε μαζί του δύο κόρες που ίσως κι αυτές ποτέ δεν αγαπήθηκαν αληθινά μεταξύ τους. Η γυναίκα αυτή ζει απίστευτα καταπιεσμένη με την αυταρχική πεθερά της, έναν μεσήλικα σύζυγο, που ερωτεύεται μια άλλη γυναίκα και μια τράπουλα και τα δύο κορίτσια τους που είναι πλέον σε ηλικία γάμου και ερωτεύονται τον ίδιο λάθος άντρα.

Πάθη, έρωτες, μυστικά, λάθη, ανεξήγητα μυστήρια και συμπτώσεις, μίσος, κακία αλλά και αγάπη. Πλέκονται όλα αυτά στον υπερθετικό τους βαθμό σε μια ιστορία που οι πρωταγωνιστές δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική αλλά τους καθοδηγεί μόνο το συναίσθημα. Γνωρίζουμε τον καθένα από αυτούς πολύ καλά μέσα από τις σκέψεις τους, που ο συγγραφέας περιγράφει μοναδικά και με τη γλώσσα που ταιριάζει στον καθένα.

Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι δόθηκε ξεχωριστή βαρύτητα στον κάθε χαρακτήρα. Η ωμότητα με την οποία δρουν και σκέφτονται θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την απόλυτη πραγματικότητα. Η μειονεκτική θέση της γυναίκας στην τότε εποχή περιγράφεται επίσης ρεαλιστικά, με τη μόνη διαφορά ότι μια γυναικά τελικά μπορεί να πάρει εύκολα τον έλεγχο στα χέρια της χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους και το βλέπουμε αυτό μέσα από την ιστορία.

Το βιβλίο σε κρατάει σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος, το οποίο είναι αναπάντεχο και ολοκληρωμένο, μια που όλοι οι ήρωες παίρνουν τελικά αυτό που δικαιωματικά και μοιραία τους ανήκει.

Είναι το πρώτο βιβλίο του κυρίου Πολίτη που διαβάζω, εντυπωσιάστηκα από τη γραφή του περισσότερο από την πλοκή της ιστορίας. Ο λόγος του είναι στοχαστικός, ρεαλιστικός και ιδιαίτερος. Όταν απολαμβάνεις τόσο τη γραφή κάποιου αξίζει σίγουρα να αναζητήσεις κι άλλα βιβλία του!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Γιώργος Σ. Πολίτης

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να είναι χαρούμενο

Ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο για γονείς που περιέχει 101 χειροπιαστές, απλές και απόλυτα εφαρμόσιμες συμβουλές για τη διαχείριση της κακής διάθεσης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είτε ένα παιδί είναι μόνιμα σε κακή διάθεση, είτε υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές μέσα στη μέρα, θα πρέπει για αρχή να αναζητήσετε την αιτία. Το βιβλίο θα σας δώσει κάποιες κατευθύνσεις για να τη βρείτε και στη συνέχεια πολλές εναλλακτικές για να αλλάξετε τα αρνητικά δεδομένα.

  • Θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να μιλάτε και να ακούτε ένα παιδί που είναι το άλφα και το ωμέγα στη μεταξύ σας σχέση. Από τη στάση του σώματος, τον τόνο της φωνής μέχρι και κάποιες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιείται για καλύτερη προσέγγιση.
  • Θα μάθετε μέσα από απλά παραδείγματα να ανατρέπετε ένα αρνητικό κλίμα ή συναίσθημα με απλούς τρόπους και κατά κάποιο τρόπο τεχνικές διαχείρισης θυμού.
  • Θα σας δοθούν ιδέες για να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας, που θα σας προσφέρουν περισσότερες χαλαρές στιγμές, κάτι που έτσι κι αλλιώς από μόνο του βοηθάει στην βελτίωση της γενικότερης διάθεσης στην οικογένεια.
  • Θα σας θυμίσει ότι κι εσείς χρειάζεστε φροντίδα και επιβράβευση για όλα όσα έχετε καταφέρει. Γιατί για να είναι ένα παιδί καλά θα πρέπει πρώτα να είναι καλά ο γονέας!

Αναπόφευκτα, μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της διάθεσης σας θα έρθει και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας! Θα έχει διάθεση και ενέργεια να προσπαθεί περισσότερο, θα γίνει πιο δημιουργικό.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και απλότητα στο λόγο. Οι συμβουλές είναι στοχευμένες και σύντομες, δεν πλατειάζει  και δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Είναι ότι χρειάζεται ένας πελαγωμένος γονιός για να χαλαρώσει και να νιώσει ότι κάνει μια νέα αρχή. Δεν είναι από τα βιβλία γονεϊκής που θα σας βαρύνουν με τύψεις και θα τονίσουν τα λάθη σας. Το αντίθετο, είναι ένας οδηγός αυτοβελτίωσης και αισιοδοξίας!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Caroline Roope

Πίκο και Λόλα – Ένα αξέχαστο Πάσχα

Όλοι γνωρίζουμε το υπέροχο δίδυμο Πίκο και Λόλα των εκδόσεων Μεταίχμιο, που δημιουργήθηκε από το επίσης υπέροχο δίδυμο Λίνα Σωτηροπούλου και Ναταλία Καπατσούλια, που μας κρατούν χρόνια τώρα συντροφιά στις αναγνώσεις μας.

Το τελευταίο τους βιβλίο έχει θέμα το Πάσχα και νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα τους!

Η αυθόρμητη, πάντα χαρούμενη και δραστήρια Λόλα αποφασίζει να διοργανώσει μια γιορτή για το Πάσχα! Αναθέτει στον Πίκο τα ψώνια, τις προσκλήσεις και δική της δουλειά είναι η διακόσμηση και φυσικά τα πασχαλινά αυγά.

Επισκέπτεται το κοτέτσι αλλά βρίσκει την κότα να κοιμάται! Έτσι, εντελώς παρορμητικά και αυθόρμητα-Λόλα είναι αυτή(!)-παίρνει όλα τα αυγά και φεύγει! Τα έβαψε, τα ζωγράφισε, έκανε πραγματικά καταπληκτική διακόσμηση για την πασχαλινή γιορτή και ο Πίκο έφερε όλων των λογιών τις λιχουδιές, όπως ακριβώς του είχε ζητήσει. Οι φίλοι τους άρχισαν να καταφθάνουν και ήταν ενθουσιασμένοι. Όλα έδειχναν πως θα ήταν η καλύτερη γιορτή!

Όμως ένας απρόσμενος επισκέπτης θα ανατρέψει τα πάντα! Ναι… σωστά μαντέψατε! Η κότα ήρθε να ζητήσει το λόγο και τα αυγά της πίσω!

Η συνέχεια είναι άκρως απρόσμενη και διασκεδαστική!

Η σειρά βιβλίων Πίκο και Λόλα με τον έμμετρο στοίχο και την υπέροχη εικονογράφηση έχει δικαιολογημένα αγαπηθεί πολύ από όλους μας και αποτελεί πλέον διαχρονική αξία στις βιβλιοθήκες μας. Στα θετικά να προσθέσω το γεγονός ότι είναι απόλυτα ελληνικής «κατασκευής»!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια

Παιδί 3+

Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα των εκδόσεων Κάκτος, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση και επίκεντρο τη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και την εικοσαετή σχέση του με τη Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου.

Η Μαργαρίτα μας αφηγείται με μοναδικό τρόπο όλα όσα έζησε τα κρίσιμα χρόνια της επανάστασης μέχρι και το τέλος της ζωής της, σε ηλικία 77 ετών. Γεννήθηκε στη Νωνάκριδα Καλαβρύτων σε μια πολυμελή, φτωχή οικογένεια που αναγκάστηκε να την παραδώσει σε ηλικία μόλις 7 ετών στη μονή της περιοχής για να μεγαλώσει εκεί. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη απόρριψη που δέχτηκε στη ζωή της.

Αρκετά χρόνια μετά και όσο ο πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη, γνώρισε τυχαία τον Θεόδωρο και μη ξέροντας τότε ποιος ήταν, τον ερωτεύτηκε. Της υποσχέθηκε ότι θα την έπαιρνε μαζί του με την πρώτη ευκαιρία. Η ηγουμένη την τιμώρησε γι’ αυτή της τη σχέση στέλνοντας τη για μήνες ολόκληρους να ζήσει σαν ασκητής σε μια σπηλιά που άνθρωπος δεν χωρούσε όρθιος να σταθεί. Στη συνέχεια την έδιωξε, την απέλασε σχεδόν, σε μια μονή στην Ύδρα. Αυτή ήταν η δεύτερη απόρριψη που δέχτηκε.

Η μοίρα της όμως ήταν φαίνεται προδιαγεγραμμένη, γιατί σύντομα συνάντησε ξανά τον μεγάλο καπετάνιο. Παράτησε για χάρη του το ράσο και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στη σκιά του, ούσα απλά συμβία του και δακτυλοδεικτούμενη, ακόμη και από τα ίδια τα παιδιά του Κολοκοτρώνη. Ποτέ της δεν του ζήτησε να την παντρευτεί και ποτέ δεν σταμάτησαν τα σχόλια για την αστεφάνωτη καλογραία του Γέρου του Μοριά. Αυτή ήταν μια διαρκής απόρριψη, που συνήθισε και συμβιβάστηκε μαζί της γιατί η αγάπη της για τον Θεόδωρο γιάτρευε όλες αυτές τις πληγές και τις έκανε να φαίνονται απλά αμυχές.

Ο Κολοκοτρώνης αγάπησε και τίμησε τη Μαργαρίτα. Ήταν το στήριγμα του στα δύσκολα χρόνια του αγώνα και της αδικίας που βίωσε όταν φυλακίστηκε. Απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Πάνο. Προσπαθούσαν πάντα να βοηθούν όσους είχαν ανάγκη και τους πολλούς που αδικήθηκαν από το ανύπαρκτο πολιτικό σύστημα και τα μίση του εμφυλίου.

Μία αξιοσέβαστη γυναίκα, δυνατή που αν και βασανίστηκε, ήρθε η ώρα που λυτρώθηκε. Πήρε απαντήσεις και εκτίμησε τη ζωή δείχνοντας ευγνωμοσύνη και κρατώντας τα καλά όλων αυτών που πέρασε.

Η ιστορική μελέτη που έγινε για τη συγγραφή του βιβλίου αξίζει συγχαρητήρια. Γίνεται μνεία των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων και μαχών με λεπτομέρειες που άλλοτε εντυπωσιάζουν και άλλοτε σοκάρουν. Τα δεινά που προκάλεσε ο διαρκής εμφύλιος και οι προσωπικές διαφορές των Ελλήνων άφησαν ανεξίτηλα σημάδια και κατέστρεψαν ζωές πολλών σημαντικών ηγετών της επανάστασης. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τον θρυλικό Νικηταρά, που πέθανε παραγκωνισμένος, άρρωστος και επαίτης.

Η δομή του βιβλίου, χωρισμένο σε οκτώ μεγάλα κεφάλαια με υποκεφάλαια τα οποία διαθέτουν τίτλους και ημερομηνίες, βοηθούν πολύ στην ανάγνωση και στην παρακολούθηση της ιστορικής ροής.

Η κυρία Ευσταθίου έχει καταφέρει, παρ’ όλη την ωμότητα των γεγονότων που περιγράφει, να μας δώσει την ανθρώπινη πλευρά των πρωταγωνιστών της Επανάστασης. Πρόκειται για μια μορφή βιογραφίας με στοιχεία μυθοπλασίας σαφώς, που μας επιτρέπει με έναν τρόπο να μπούμε στο σπίτι του μεγάλου Κολοκοτρώνη και να γνωρίσουμε κοντά σε αυτόν τις ζωές κι άλλων μεγάλων ηρώων. Παράλληλα είναι πολύ έντονο και ιδιαίτερα καυστικό το πολιτικό στίγμα που περνάει στον αναγνώστη με πολλές αναφορές σε ιστορικά λάθη που έχουν αποσιωπηθεί ή στοχευμένα ξεχαστεί.

Ένα σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα, που έχει σαν βάση τις ζωές υπαρκτών προσώπων και αυτό το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και ανενδοίαστα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κάκτος

Συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου

Η Κυριαρχία της Σιωπής

Ένα μυθιστόρημα φαντασίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη και υπογράφει η Αλεξία Κέπελη, νέα και πολλά υποσχόμενη συγγραφέας. Είναι η πρώτη μου επαφή με το είδος και σίγουρα όχι η τελευταία.

Με άγγιξε πολύ το θέμα του βιβλίου και βρήκα βαθύτερα νοήματα, συμβολισμούς και παραλληλισμούς με τον μελλοντικό μας κόσμο.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο μέλλον. Δεν υπάρχουν χώρες και ήπειροι, ο κόσμος είναι χωρισμένος σε Τομείς, τους οποίους ελέγχει ένα κεντρικό σύστημα, το Άργος. Οι άνθρωποι φέρονται κυριολεκτικά σαν ρομπότ και κρίνονται σύμφωνα με τους ακόλουθους που έχουν. Δεν μιλούν αλλά επικοινωνούν μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων, χωρίς να κοιτάζονται ποτέ στα μάτια. Ουσιαστικά, απαγορεύεται να μιλούν, να κοιτούν γύρω τους με περιέργεια και να αισθάνονται, γι΄ αυτό και τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Όποιος παρεκκλίνει σε μια πιο φυσιολογική, δηλαδή ανθρώπινη συμπεριφορά, εντοπίζεται από το σύστημα και εισάγεται για θεραπεία. Ακόμη, είναι υποχρεωμένοι να ποστάρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα μέσα φωτογραφίες τους, ώστε να διαπιστώνεται ότι η συμπεριφορά τους συνάδει με το σύστημα. Στο Άργος απαγορεύονται επίσης τα βιβλία!!!

Εδώ ζει η Άμπερ, μια νέα και όμορφη κοπέλα, προνομιούχος του συστήματος, καθώς οι γονείς της είναι σημαντικά πρόσωπα. Υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να τη δολοφονήσει και ο πατέρας της αναγκάζεται να προσλάβει σωματοφύλακες που ζουν εκτός συστήματος. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν μπόρεσαν ποτέ να προσαρμοστούν στο Άργος και βρέθηκαν να ζουν στην παρανομία και να ασχολούνται με επικίνδυνα επαγγέλματα.

Ο τρόπος ζωής τους θα επηρεάσει πολύ την Άμπερ και όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν…

Δεν θέλησα να σταθώ πολύ στην ιστορία του βιβλίου όσο στο όλο σκηνικό που έχει στήσει η συγγραφέας. Με συγκλόνισε η σκέψη της γιατί υπάρχουν τόσες πολλές ομοιότητες με την πορεία που ακολουθούν οι δικές μας αληθινές ζωές. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει να το διαβάσετε.

Η πλοκή έχει ενδιαφέρον, μυστήριο και είναι δομημένη πολύ έξυπνα. Μου άρεσε ο τρόπος που αναδεικνύονται τα ανθρώπινα συναισθήματα σε έναν κόσμο όχι τόσο ανθρώπινο. Είναι καλογραμμένο και δεν κουράζει παρά τον όγκο του. Θα ήθελα να δω κι άλλη συγγραφική απόπειρα από την Αλεξία Κέπελη, ίσως σε κάποιο άλλο είδος, γιατί διακρίνω ταλέντο και ικανότητες.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Συγγραφέας Αλεξία Κέπελη

Το Χρυσόψαρο μου

Οι εκδόσεις Ηλίβατον έχουν για μένα μια ξεχωριστή θέση στην κατηγορία παιδικό βιβλίο για ηλικίες 3 έως 7 ετών. Ότι βιβλίο τους έχει έρθει στα χέρια μου δεν είναι απλά μια ακόμη ιστορία. Πρόκειται για ιστορίες πολυσύνθετες, πολυδιάστατες με πάντα προσεγμένη εικονογράφηση και ποιότητα. Όπου και αν τις συναντήσετε, ειλικρινά εμπιστευτείτε τις!

Το Χρυσόψαρο μου, που σας παρουσιάζω σήμερα είναι μια σπουδαία ιστορία που με λίγα λόγια περνάει πολλά μηνύματα. Ο αφανής πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί που μας μιλάει για τον καλύτερο του φίλο, το χρυσόψαρο του. Είναι ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτό, αναγνωρίζει πολλές από τις αρετές του, αλλά βλέπει με κατανόηση και τα αρνητικά του σημεία.

Μας μιλάει λοιπόν για ένα φίλο πολύ δυνατό, που ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αν και δεν του αρέσει να μπλέκει σε καυγάδες. Του αρέσει να μεταμφιέζεται κι έχει πολύ ωραία φωνή. Κάποια βράδια φοβάται γιατί βλέπει εφιάλτες και του μιλάει τρυφερά για να το βοηθήσει να κοιμηθεί. Ακόμη, υπάρχουν φορές που είναι ανυπάκουο και τότε κινδυνεύει πραγματικά σοβαρά! Επίσης, ξεχνάει συχνά που είναι το σπίτι του!

Αυτά και πολλά ακόμη μας αφηγείται ο αφανής πρωταγωνιστής μας για το φίλο του, καταλήγοντας σε ένα γεγονός που είναι προετοιμασμένος ότι θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή. Όπως όλα τα χρυσόψαρα, έτσι κι αυτό θα φύγει για τη χώρα των μεγάλων άσπρων ψαριών…

Μία συμβολική ιστορία για τη φιλία. Για τον αγνό τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα παιδιά αγαπημένους τους, είτε ανθρώπους, είτε ζώα, είτε τον ίδιο τους τον εαυτό.

Διάβασα φράσεις και αλήθειες σαν να είναι γραμμένες από ένα παιδί για να διαβαστούν από ένα παιδί. Ένα βιβλίο που μπορεί ακόμη να διδάξει πειθαρχεία, αλλά και να βοηθήσει ένα παιδί να βλέπει λιγότερο ανταγωνιστικά τους άλλους και να αναγνωρίζει περισσότερα θετικά στοιχεία. Η μικρή αναφορά στην απώλεια, γίνεται με τρόπο ψύχραιμο, φυσιολογικό και απλά λογικό, κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

Η εικονογράφηση είναι τόσο γλαφυρή και περιγραφική που θα μπορούσε να σταθεί και από μόνη της, χωρίς καθόλου λόγια.

Ένα υπέροχο βιβλίο που αδιαμφισβήτητα θα σας αγγίξει.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ηλίβατον

Δημιουργός Barroux

Παιδί 3+

Ο Κύκλος των Κυκλάδων

Ένα αξιόλογο και καλοδουλεμένο βιβλίο έφτασε πρόσφατα στα χέρια μου από τις εκδόσεις Κέδρος και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που προστέθηκε στη συλλογή μας. Πρόκειται για μια μίνι εγκυκλοπαίδεια με θέμα τις αγαπημένες Κυκλάδες. Απευθύνεται σε παιδιά αλλά και στους λάτρεις των νησιών.

Μέσα από το ταξίδι του Φερδινάνδου και της Κονσολίνας, ενός ερημίτη κάβουρα και μιας φώκιας, θα μάθουμε τα πάντα για τις Κυκλάδες. Ξεκινούν από τη Σαντορίνη και επισκέπτονται όλα τα νησιά σε κυκλική πορεία καταλήγοντας στην Πάρο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν έχουν να κάνουν πραγματικά με τα πάντα. Από τα σπάνια είδη ζώων που ζουν στις Κυκλάδες, όπως ο κροκόδειλος της Μυκόνου ή η φώκια μοναχός, μέχρι τους σπουδαίους καλλιτέχνες που κατάγονται από εκεί, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιαννούλης Χαλεπάς.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ιστορικές πληροφορίες που δίνονται, από τις ναυμαχίες επί τουρκοκρατίας μέχρι τις φυλακές της Γυάρου. Μεγάλο μέρος καταλαμβάνει ο αρχαϊκός πολιτισμός με πολλές αναφορές στα μνημεία που έχουν βρεθεί ανά νήσο και στα μουσεία που λειτουργούν και τα εκθέματα τους.

Μου έκανε εντύπωση το πόσο πλήρεις και κατατοπιστικοί είναι οι χάρτες των νησιών. Έχει γίνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά και αυτό απορρέει από την όλη εικονογράφηση και στοιχειοθεσία του βιβλίου.

Ένα αξιόλογο βιβλίο που προσωπικά μου έμαθε πολλά που δεν γνώριζα και σίγουρα θα ανατρέξω πολλές φορές στο μέλλον προς αναζήτηση πληροφοριών. Ειδικά το καλοκαίρι που πλησιάζει!

Να σας πω και μια πληροφορία που εγώ προσωπικά δεν γνώριζα; Το όνομα Κυκλάδες προέρχεται από τον νοητό κύκλο που σχηματίζουν τα νησιά γύρω από την ιερή Δήλο!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Δημιουργός Βάσια Εξαρχου

Παιδί 8+

10 Ιδέες για να αλλάξουμε τον κόσμο με Καλοσύνη

Ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, που σκοπό έχει να εισάγει τα παιδιά σε έννοιες όπως η καλοσύνη, η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η ενσυναίσθηση. Όχι μόνο στη θεωρεία, αλλά κυρίως στην πράξη, με πολλά και ρεαλιστικά παραδείγματα που οι μικροί αναγνώστες θα θελήσουν σίγουρα να μιμηθούν.

Έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλά βιβλία με θέμα τους καλούς τρόπους και τη σωστή συμπεριφορά. Το συγκεκριμένο όμως εμβαθύνει περισσότερο στο γιατί πρέπει να φερόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τι αισθάνεται ο διπλανός μας αλλά και πως θα αισθανθούμε εμείς αν φερθούμε όμορφα.

Τα 10 μέρη στα οποία χωρίζεται το βιβλίο, αγγίζουν δέκα διαφορετικές περιπτώσεις ένδειξης καλοσύνης. Μαθαίνουμε:

-Πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μας.

-Τις λέξεις Ευχαριστώ, Παρακαλώ, Συγνώμη που έχουν μαγικές ιδιότητες, γι’ αυτό και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα όταν τις χρησιμοποιούμε.

-Να δείχνουμε καλοσύνη με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, βοηθώντας όποιον έχει ανάγκη ή μιλώντας σε κάποιο παιδί στο σχολείο που είναι πάντα μόνο του.

-Να συγχωρούμε, γιατί το να κρατάμε κακία δεν μας ωφελεί τελικά.

-Να δείχνουμε αγάπη στα φυτά και στα ζώα γιατί κι αυτά το έχουν ανάγκη.

-Να μοιραζόμαστε!

-Να κάνουμε χαρούμενους τους αγαπημένους μας με μικρά, αναπάντεχα δωράκια αλλά και κάνοντας τους κομπλιμέντα.

Μαθαίνουμε ότι η ευτυχία είναι πραγματική μόνο όταν τη μοιράζεσαι!

Ένα εκπληκτικό βιβλίο που με πολύ γλυκό τρόπο και απλή γλώσσα, αδιαμφισβήτητα πείθει τα παιδιά να φέρονται όμορφα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά εξηγεί το γιατί πρέπει να φέρονται έτσι. Σας το συστήνω 100%.

“Όταν μοιράζεσαι με κάποιον ή δείχνεις ανιδιοτέλεια, το μυαλό σου εκλύει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, που είναι οι ορμόνες της ευτυχίας!” Το γνωρίζατε;

*Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και το “10 Ιδέες για να Σώσουμε τον Πλανήτη”.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Συγγραφέας Eleonora Fornasari

Εικονογράφος Clarissa Corradin

Παιδί 7+

Υποστηριζόμενο από WordPress & Θέμα από Anders Norén