Ένα καταπληκτικό, μοναδικό βιβλίο που πραγματικά με ενθουσίασε! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και σας το παρουσιάζω με μεγάλη χαρά!

Το θέμα του είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και θεωρώ ότι πρόκειται για ένα φοβερό εργαλείο που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν, να διαχειρίζονται και κυρίως να αποδέχονται τα συναισθήματα τους.

Ο επιθεωρητής Κροκοντίλο δεν είναι ένας συνηθισμένος επιθεωρητής που λύνει γρίφους και μυστήρια. Είναι ένας ξεχωριστός επιθεωρητής που αναγνωρίζει και μετράει συναισθήματα! Έχει ένα βαλιτσάκι με ειδικά εργαλεία που τον βοηθούν να παρατηρεί τα πλάσματα γύρω του και να κατανοεί τι νιώθουν.

Μας συστήνει αρχικά τα δέκα είδη των συναισθημάτων: χαρά, λύπη, φόβος, ζήλια, ντροπή, φθόνος, έκπληξη, θυμός, αηδία και αγάπη. Έχουν όλα ονόματα(για παράδειγμα χαρά είναι η Γιούπη και θυμός η Τσατίλα) και αποτελούν την οικογένεια Συναισθηματάκη.

Στη συνέχεια μας εξηγεί πως μας κάνει να νιώθουμε το κάθε ένα από αυτά τα συναισθήματα και πως αντιδρά το σώμα και το μυαλό μας. Για παράδειγμα, όταν θυμώνουμε συνοφρυωνόμαστε, μισοκλείνουμε τα μάτια και σφίγγουμε τα δόντια. Ο θυμός μας σπάει τα νεύρα και αν είναι πολύ έντονος χάνουμε τον έλεγχο και συμπεριφερόμαστε με ανάρμοστο τρόπο.

Ανάλογες επεξηγήσεις δίνονται και για τα υπόλοιπα συναισθήματα με μία επιπλέον πληροφορία που αφορά την ένταση τους, η οποία σύμφωνα με το συναισθηματόμετρο έχει τρία επίπεδα. Ένταση 1-λίγο. Ένταση 2-Μέτρια. Ένταση 3-πολύ.

Ακολουθούν δέκα ιστορίες-υποθέσεις τις οποίες καλείται ο επιθεωρητής Κροκοντίλο να εξιχνιάσει «συναισθηματικά» και κυρίως να βρει λύσεις αντιμετώπισης σε κάθε περίπτωση. Οι ιστορίες αυτές μέσα από απλά παραδείγματα καταστάσεων που καθημερινά αντιμετωπίζει ένα παιδί, μας περιγράφουν πλήρως το συναίσθημα, την ένταση του, τις συνέπειες που έχει αυτό στη συμπεριφορά και στο σώμα μας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι αυτό που νιώθουμε στην εκάστοτε περίπτωση είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό. Προτείνονται ακόμη και «συνταγές» που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το συναίσθημα και σιγά-σιγά να το κάνουμε να καταλαγιάσει.

Πολύ σημαντικό για μένα είναι το γεγονός ότι απενοχοποιούνται όλα ανεξαιρέτως τα συναισθήματα. Έτσι ένα παιδί θα καταλάβει ότι και η ντροπή και ο φόβος δεν είναι αρνητικά συναισθήματα αλλά εξίσου χρήσιμα με τη χαρά και την αγάπη. Αν δεν νιώθαμε φόβο ίσως εκθέταμε τον εαυτό μας σε περισσότερους κινδύνους και αν νιώθαμε μόνιμα χαρούμενοι ίσως φτάναμε σε ακραίες συμπεριφορές.

Ένα σπουδαίο βιβλίο, εξαιρετικά γραμμένο από μία έγκριτη ψυχολόγο και μητέρα, που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη! Η εικονογράφηση βοηθάει πολύ στην αντίληψη των συναισθημάτων και προσθέτει μια επιπλέον νότα χαράς κατά την ανάγνωση. Μαζί με το περίφημο συναισθηματόμετρο, που υπάρχει στην τελευταία σελίδα θα αποτελέσει ένα υπέροχο εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Σουσάνα Ισέρν

Εικονογράφος Μόνικα Καρετέρο

Παιδί 5+