Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Κανής Καραβά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος με θέμα -αγαπημένο για πολλούς και για μένα- το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίκεντρο είναι η Γερμανία και το πώς βίωσαν οι άνθρωποι εκεί τα γεγονότα. Ομολογώ ότι έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα, καθώς το βιβλίο έχει πολλές ιστορικές αναφορές αληθινών περιστατικών και με έβαλε πολύ στο πολιτικό κλίμα της χώρας αλλά και στην ψυχολογία ολόκληρης της Ευρώπης γενικότερα.

Μία Ελληνίδα φοιτήτρια στο Παρίσι ερωτεύεται έναν Γερμανό δημοσιογράφο σε μια εποχή που η Ευρώπη αρχίζει να βράζει κάτω από τη σβάστικα του Χίτλερ. Παρόλο που οι συνθήκες είναι δύσκολες θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο, όπου η Κασσάνδρα θα βρεθεί μπροστά σε αποκαλύψεις αλλά και τρομερό κίνδυνο.

Μία πόλη γεμάτη κατασκόπους από όλη την Ευρώπη. Μία πόλη σε έναν ρατσιστικό αναβρασμό εναντίον Εβραίων αλλά και γενικά οποιουδήποτε διαφέρει, που ένας σχιζοφρενής χειραγωγεί τους πολίτες της να διοργανώνουν συνεχώς πογκρόμ ενάντια σε όποιον «ξεχωρίζει».

Σε μία τέτοια επίθεση, η Κασσάνδρα θα κινδυνέψει και θα διασωθεί από τον Βίγκο, αξιωματικό στην υπηρεσία αντικατασκοπείας και φανατικό αντιναζιστή. Η ιστορία κινείται αρκετά γύρω από την προσωπικότητα του και τη ζωή του. Είναι ένας άνθρωπος που παλεύει συνεχώς με το καλό και το κακό, βρίσκεται σε μία δύσκολη συναισθηματικά φάση και προσπαθεί να βοηθήσει όλους τους «ναζιστικά» αδικημένους γύρω του.

Μου άρεσε η γραφή και το έξυπνο στήσιμο της πλοκής, αν και ένιωσα ότι σε κάποιες ιστορίες ήθελα και κάτι ακόμα. Κοινωνικά και πολιτικά δίνεται το στίγμα της εποχής, ο διχασμός του λαού της Γερμανίας, η αμφισβήτηση που ένιωθαν για τον Χίτλερ αλλά και η κούραση-αδιαφορία να τον αντιμετωπίσουν…

Η συγγραφέας εμπλέκει έξυπνα δευτερεύοντες χαρακτήρες που ενώ νομίζεις ότι η αναφορά σε αυτούς δεν έχει νόημα, τελικά σχετίζονται με έναν τρόπο με τους κύριους πρωταγωνιστές.

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει να κάνει με τον τίτλο του βιβλίου, είναι ότι επικεντρώνεται κυρίως σε αυτό το τέρας που κατάφερε να βγάλει ο πόλεμος μέσα από τον καθένα τους, στη σκληρότητα και στην αλλοίωση του χαρακτήρα τους.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα αξιόλογο και καλογραμμένο βιβλίο, ώστε να μάθει κανείς την ιστορία και το παρασκήνιο του Β’ Π. Π. από την πλευρά των κατακτητών.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Κανή Καραβά