Είμαι πολύ χαρούμενη που έφτασε στα χέρια μου αυτό το εξαιρετικό, πρωτότυπο και πολύ γλυκό βιβλίο! Το θέμα του, αν και ιδιαίτερα δύσκολο, παρουσιάζεται «όμορφα εύκολο». Είναι η τυφλότητα και συγκεκριμένα οι δυσκολίες μετακίνησης που αντιμετωπίζει ένα παιδί με προβλήματα όρασης.

Είναι το πρώτο βιβλίο της Βασιλικής Ρακοπούλου, η οποία κατάγεται από τη Βέροια, είναι δασκάλα ειδικής αγωγής με εξειδικευμένες σπουδές και κατάρτιση στις αναγνωστικές και μαθησιακές δυσκολίες, στη σχολική ψυχολογία και με πιστοποιητικό γνώσης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille. Της αξίζουν συγχαρητήρια για τη σύλληψη αυτής της ιδέας και για τον τρυφερό τρόπο που προσέγγισε το θέμα.

Κάπου στην Ελλάδα ζει ένα κοριτσάκι με μία σούπερ δύναμη! Είναι η Σία που δεν μπορεί να δει με τα ματάκια της ότι κι εμείς αλλά όλες οι υπόλοιπες αισθήσεις της είναι σούπερ δυνατές! Έτσι, μπορεί να ακούει καλύτερα, να μυρίζει εντονότερα και όταν αγγίζει οτιδήποτε να νιώθει πράγματα στα οποία εμείς μπορεί να μην δίναμε σημασία.

Όπως όλα τα παιδιά, η Σία πηγαίνει σχολείο και συγκεκριμένα στην Τετάρτη δημοτικού. Εκτός από τη δασκάλα της τάξης έχει και μία δασκάλα αποκλειστικά γι’ αυτήν που τη βοηθάει με το ξεχωριστό σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille. Για να μετακινηθεί μέσα στο σχολείο χρησιμοποιεί το ειδικό μπαστουνάκι της και για να πάει στο σχολείο τη συνοδεύουν οι γονείς της με τα πόδια ή το αυτοκίνητο.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Έφτασε όμως η στιγμή που η Σία θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει σχολείο μόνη της, χωρίς τη συνοδεία των γονιών της! Στο άκουσμα και μόνο η Σία παθαίνει πανικό και αρνείται κατηγορηματικά να δοκιμάσει κάτι τέτοιο. Όταν όμως ηρεμήσει, θα σκεφτεί με πολύ θετική διάθεση, θάρρος και φαντασία έναν υπέροχο τρόπο να κάνει τη διαδρομή ευκολότερη για το μυαλουδάκι της με τη βοήθεια φυσικά των σούπερ αισθήσεων της!

Εδώ ξεκινάει η δική της διασκεδαστική Οδύσσεια! Η Σία παραλληλίζει τα σημεία που συναντά στη διαδρομή της προς το σχολείο με τα εμπόδια που συνάντησε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του προς την Ιθάκη για να μπορεί να θυμάται πιο εύκολα από που πρέπει να περάσει. Έτσι παρομοιάζει με τη μάγισσα Κίρκη το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς λόγω της μεθυστικής μυρωδιάς από τα μπισκότα και τα γλυκίσματα. Τους Κύκλωπες με το ένα κεντρικό μάτι με το φανάρι που υπάρχει στο δρόμο της και τα δύο σκυλιά που είναι κλεισμένα σε μια αυλή και γαυγίζουν δυνατά  μοιάζουν με τη Σκύλα και τη Χάρυβδη.

Και πολλά ακόμη «σημάδια» κατάφερε να συνδυάσει η Σία με τη μεγάλη φαντασία με το μύθο και το ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα που από ότι φαίνεται έχει την ίδια θέληση και δύναμη ψυχής με το μεγάλο μυθικό ήρωα.

Δε ξέρω αν θα μπορούσε να περιγραφεί ομορφότερα η καθημερινότητα ενός τυφλού παιδιού. Ξέρω σίγουρα ότι η κυρία Ρακοπουλού μας δίνει μία καταπληκτική ιδέα που εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ας χρησιμοποιήσουμε τη μαγεία των παραμυθιών προς όφελος μας. Ας πάρουμε δύναμη και ας δώσουμε δύναμη με τη βοήθεια της φαντασίας.

Να προσθέσω ότι στο βιβλίο δίνονται πολλές πληροφορίες για τη γραφή Braille, όπως τι ακριβώς είναι και ποιος την ανακάλυψε. Στο τέλος υπάρχει ένας πίνακας με το αλφάβητο της γραφής και ένα ανάγλυφο δείγμα της σε ειδικό χαρτί.

Μια άκρως προσεγμένη και εξαιρετική δουλειά που έγινε με αγάπη και ενσυναίσθηση. Ένα μοναδικό βιβλίο που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσουμε αυτές τις δύσκολες αλήθειες σε παιδιά. Αξίζει μια θέση σε όλες τις βιβλιοθήκες.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Αποστακτήριο

Συγγραφέας Βασιλική Ρακοπούλου

Παιδί 4+