Το τελευταίο βιβλίο του κορυφαίου Philip Kerr που ολοκληρώθηκε λίγο πριν πεθάνει απρόοπτα, το 2018. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Πρόκειται για ένα γνήσιο αστυνομικό μυθιστόρημα παλαιάς κοπής που διαδραματίζεται στο Βερολίνο, σε μια εποχή που η πόλη βρίσκεται σε πλήρη παρακμή, αποδιοργάνωση και έντονη διαμάχη μεταξύ ναζί, κομμουνιστών και φιλελεύθερων πολιτών.

Ο αστυνόμος Μπέρνι Γκούντερ παίρνει προαγωγή και γίνεται επιθεωρητής στο τμήμα ανθρωποκτονιών. Καλείται να εξιχνιάσει δύο σειρές φόνων με κοινά χαρακτηριστικά. Στην πρώτη, τα θύματα είναι γυναίκες ιερόδουλες, που δολοφονούνται ακαριαία, χωρίς βασανισμό και τους αφαιρείται ένα κομμάτι από το κρανίο τους μαζί με τα μαλλιά τους. Στη δεύτερη, δολοφονούνται εν ψυχρώ ανάπηροι βετεράνοι του Μεγάλου πολέμου, την ώρα που ζητιανεύουν σε κάποιο σταθμό τρένων.

Όλα δείχνουν πως κάποιος θέλει να καθαρίσει την πόλη από άχρηστα και ανήθικα στοιχεία. Ο επιθεωρητής Γκούντερ με το αλάνθαστο ένστικτο του και τη βοήθεια της ευφυΐας του θα πλησιάσει πολύ κοντά στην αλήθεια.

Θα του επιτραπεί όμως να την αποκαλύψει;

Το βιβλίο με κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος, αν και με δυσκόλεψαν τα πολλά γερμανικά ονόματα! Είναι καθαρά αστυνομικό αλλά με ωραία ψυχογραφήματα χαρακτήρων και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την εποχή.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση η άθλια κατάσταση που επικρατούσε στους δρόμους του Βερολίνου. Συμμορίες, ατιμώρητα εγκλήματα, γυναίκες που αναγκάζονταν να εκπορνευτούν στο τέλος του μήνα γιατί δεν τους έφταναν τα χρήματα, ναρκωτικά, φτώχεια και γενικά μια σκληρότητα που δείχνει πως και γιατί κατάφερε ο Χίτλερ να χειραγωγήσει τον κόσμο τόσο εύκολα.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που διενεργούνταν η αστυνομική ερεύνα με τα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή. Ήταν παρόντες στον τόπο του εγκλήματος δακτυλογράφοι με γραφομηχανές ανά πόδας και φωτογράφοι με τεράστιο και ογκώδη εξοπλισμό.

Και μια πληροφορία που με σόκαρε: Για να μπορούν εύκολα να συλλέγουν στοιχεία από μαρτυρίες  και να αναγνωρίζονται τα πτώματα, που ήταν πραγματικά πολλά λόγω έξαρσης της εγκληματικότητας αλλά και της τιμωρητικής διάθεσης που εμφυσούσε ο ναζισμός…

Το νεκροτομείο του Βερολίνου είχε έκθεση των πτωμάτων, ανοιχτή προς το κοινό!

Θα την επισκεπτόσασταν ποτέ;

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Philip Kerr