Ένα μοναδικό μυθιστόρημα με την ιδιαίτερη γραφή του Fredrik Backman που αναδύει συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς.

Γιατί αυτό είναι τελικά το ωραίο με τα βιβλία του, ότι σε κάνουν να δεις πράγματα που δεν έβλεπες. Να ταρακουνηθείς και να συνειδητοποιήσεις γεγονότα και αξίες που η τρελή πορεία της ζωής σου σε έκανε να ξεχάσεις!

Δεν θα αναφέρω τίποτα για την πλοκή γιατί οτιδήποτε και να πω θα είναι “σπόιλερ”! Θα σας πω μόνο για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Ο πενηνταεννιάχρονος Ούβε ήταν πάντα σωστός στη ζωή του. Δούλεψε πολύ, δεν αρρώστησε, δεν έχει χρέη και πληρώνει όλους του τους φόρους. Κρίνει τους ανθρώπους από τη μάρκα του αυτοκινήτου που επιλέγουν και θεωρεί κοροϊδία και απαράδεκτο να αναγκάζεσαι να πληρώνεις ακόμα και στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεν είναι τσιγκούνης, απλά υπερασπίζεται το δίκαιο κι έτσι προτιμάει να τσακωθεί και να πληρώσει κλήση για παράνομο παρκάρισμα παρά να συμμορφωθεί με έναν παράλογο κανόνα.

Από την άλλη, στον ίδιο αρέσει πολύ να φτιάχνει και να ακολουθεί λογικούς κανόνες. Στον οικισμό που βρίσκεται το σπίτι του, υπήρξε διαχειριστής του συλλόγου ιδιοκτητών και θέσπισε κανόνες που διατηρεί ακόμη και μετά από σαράντα χρόνια με το ίδιο πάθος. Όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων μέσα στον οικισμό.

Αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε και δεν του αρέσουν οι συναναστροφές με άλλους ανθρώπους.

Αυτός είναι ο Ούβε και αυτός είναι πάνω κάτω ο χαρακτήρας του. Τι γίνεται όμως με την καρδιά του; Φυσικά δεν θα σας πω …αλλά πραγματικά, πρέπει να το διαπιστώσετε!

Ο Backman έχει ένα δικό του χαρακτηριστικό τρόπο να συνθέτει τις ιστορίες του και να χτίζει σιγά-σιγά την πλοκή γυρνώντας πίσω στο χρόνο και αιτιολογώντας αντιδράσεις του σήμερα σαν δράσεις του χθες. Έτσι πολύ έξυπνα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και παράλληλα ψυχαναλύει τους ήρωες του βοηθώντας κι εσένα να ψυχαναλύσεις τον εαυτό σου.

Λατρεύω τους τίτλους που βάζει στα κεφάλαια του, τα οποία είναι μικρά σε έκταση και όλα έχουν κάτι να σου πουν!

Ένα μυθιστόρημα με στοιχεία αυτοβελτίωσης που παρά το βαρύ του θέμα έχει αρκετές δόσεις χιούμορ. Γέλασα, έκλαψα και γενικά πέρασα όμορφα διαβάζοντας το. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Καλή Ανάγνωση

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Fredrik Backman