Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης του Richard Osman, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε εξαιρετική μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ. Πρόκειται για ένα βιβλίο φαινόμενο που έχει ξεπεράσει σε αντίτυπα τα 2.000.000 παγκοσμίως και με μεγάλη χαρά θα σας πω την άποψη μου.

Ένα από τα πιο έξυπνα και πρωτότυπα αστυνομικά μυθιστορήματα που διάβασα τελευταία και πραγματικά ήταν σκέτη απόλαυση. Η πρωτοτυπία του έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι διαβάζοντας το είσαι μόνιμα με ένα μειδίαμα ευχαρίστησης στα χείλη και όχι τόσο στους ασυνήθιστους πρωταγωνιστές που είναι μέλη ενός οίκου ευγηρίας!

Μια ομάδα ηλικιωμένων λοιπόν, δύο άντρες και δύο γυναίκες, που αντί να κεντούν ή να βλέπουν τηλεόραση ή έστω να παίζουν παιχνίδια ενίσχυσης μνήμης περιμένοντας να πεθάνουν, αποφασίζουν να ασχοληθούν με παλιές ανεξιχνίαστες υποθέσεις δολοφονίας. Συναντιούνται κάθε Πέμπτη απόγευμα, τη μοναδική μέρα και ώρα που είναι κενή η αίθουσα παζλ του πολυτελούς οίκου ευγηρίας που διαμένουν και η ζωή τους έχει αποκτήσει πραγματικά ενδιαφέρον!

Και το ενδιαφέρον αυτό απογειώνεται όταν ένας άντρας που σχετίζεται επαγγελματικά με το συγκρότημα κατοικιών τους δολοφονείται. Θεωρούν αδιανόητο να αφήσουν την αστυνομία να εξιχνιάσει το έγκλημα, ή μάλλον είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Όχι χωρίς τη βοήθεια της Λέσχης τους!

Η συνέχεια είναι απλά φοβερή. Πολλές ακόμα ανακαλύψεις, πολλοί ύποπτοι, ίσως και νέες δολοφονίες, διαφωνίες με τους επιθεωρητές της αστυνομίας και αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ένα απίστευτα καλογραμμένο βιβλίο, με πολύ χιούμορ και ευαισθησία αλλά με πανέξυπνη αστυνομική πλοκή. Ο συγγραφέας διεισδύει στους χαρακτήρες, πρωταγωνιστές και μη, σε κάνει να τους αγαπήσεις και να αγωνιάς για την κάθε τους ατάκα.

Αγάπησα πολύ τα στιγμιότυπα που οι γλυκούληδες ηλικιωμένοι ήρωες πετούσαν την πιο κρίσιμη στιγμή την πιο άσχετη ερώτηση και μεμιάς ξαναγύριζαν στο κυρίως θέμα βγάζοντας κι ένα πανέξυπνο συμπέρασμα!

Στα θετικά του βιβλίου ότι δεν αποκαλύπτεται ο δολοφόνος μέχρι το τέλος. Δεν τον προδίδει κανένα στοιχείο, δεν το υποψιάζεσαι με τίποτα κι αυτό σε κάνει να μην μπορείς να σταματήσεις την ανάγνωση, κάτι που θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω επίσης θετικό ή και πολύ αρνητικό!

Είτε είστε λάτρεις του είδους, είτε όχι, αξίζει να το διαβάσετε!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Richard Osman