Ένα σπουδαίο βιβλίο γεμάτο αγάπη για τη φύση, τη γη, τη ζωή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορεί να ακούμε γύρω μας συνεχώς για νέες ευκαιρίες, αλλά υπάρχει μια μοναδική περίπτωση, που πολύ εύστοχα αναδεικνύει εδώ η περιβαλλοντολόγος κυρία Ανδρεάδη, όπου δεύτερες ευκαιρίες δεν μπορούν να υπάρξουν. Αυτή δεν είναι άλλη από την ταλαιπωρημένη γη που μας φιλοξενεί.

“Γιατί η αδελφή μου έσβησε το γράμμα Β από την αλφαβήτα που είναι γραμμένη στον μαυροπίνακα; Υπάρχει το Α και όλα τα υπόλοιπα γράμματα αλλά το Β επιμένει ότι δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί! Γιατί;”

Αναρωτιέται ο μικρός πρωταγωνιστής και ακολουθεί παντού τη μεγάλη του αδελφή για να πάρει απαντήσεις σε αυτό το γιατί! Τη βλέπει να φυτεύει λουλούδια στον κήπο και να τον μαλώνει που κυνηγάει τις μέλισσες, γιατί αυτές χρειάζονται περισσότερη προστασία! Τη βλέπει να βουτάει στο βυθό και να καθαρίζει τη θάλασσα από σκουπίδια και πλαστικά για να μην τα φάνε τα ψάρια και πεθάνουν! Του εξηγεί τι κάνουν αυτοί οι παράξενοι καθρέφτες στις στέγες των σπιτιών και πως μας γλιτώνουν από περιττή κατανάλωση ενέργειας. Και μετά από πολλές τέτοιες αποκαλύψεις αρχίζει και καταλαβαίνει.

Ένα είναι το σπίτι μας και είναι το Α. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει Β. Πώς να πάμε παρακάτω αν καταστρέψουμε αυτό το πρώτο Α; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σώσουμε; Φόρεσε την μπέρτα σου και έλα να μάθουμε…

Η ιστορία αυτή με πολύ έξυπνο τρόπο στοχεύει στην οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Καλύπτει πλήρως όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να θίξουμε και να περάσουμε από νωρίς, χωρίς να κουράζει και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον χάρη στην όμορφη και με δόσεις χιούμορ εικονογράφηση.

Η πρωταγωνίστρια είναι ένα κορίτσι πρότυπο που έχει αποφασίσει να σώσει τον πλανήτη! Αγωνίζεται να σώσει το σπίτι της, που είναι το Α γι’ αυτήν, συνειδητοποιώντας ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να πάει παρακάτω.

Ένας πολύ όμορφος τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για τις ανάγκες του πλανήτη και για το σεβασμό στο περιβάλλον.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη 

Εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου 

Παιδί 4+