Ένα αξιόλογο και καλοδουλεμένο βιβλίο έφτασε πρόσφατα στα χέρια μου από τις εκδόσεις Κέδρος και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που προστέθηκε στη συλλογή μας. Πρόκειται για μια μίνι εγκυκλοπαίδεια με θέμα τις αγαπημένες Κυκλάδες. Απευθύνεται σε παιδιά αλλά και στους λάτρεις των νησιών.

Μέσα από το ταξίδι του Φερδινάνδου και της Κονσολίνας, ενός ερημίτη κάβουρα και μιας φώκιας, θα μάθουμε τα πάντα για τις Κυκλάδες. Ξεκινούν από τη Σαντορίνη και επισκέπτονται όλα τα νησιά σε κυκλική πορεία καταλήγοντας στην Πάρο. Οι πληροφορίες που συλλέγουν έχουν να κάνουν πραγματικά με τα πάντα. Από τα σπάνια είδη ζώων που ζουν στις Κυκλάδες, όπως ο κροκόδειλος της Μυκόνου ή η φώκια μοναχός, μέχρι τους σπουδαίους καλλιτέχνες που κατάγονται από εκεί, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιαννούλης Χαλεπάς.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ιστορικές πληροφορίες που δίνονται, από τις ναυμαχίες επί τουρκοκρατίας μέχρι τις φυλακές της Γυάρου. Μεγάλο μέρος καταλαμβάνει ο αρχαϊκός πολιτισμός με πολλές αναφορές στα μνημεία που έχουν βρεθεί ανά νήσο και στα μουσεία που λειτουργούν και τα εκθέματα τους.

Μου έκανε εντύπωση το πόσο πλήρεις και κατατοπιστικοί είναι οι χάρτες των νησιών. Έχει γίνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά και αυτό απορρέει από την όλη εικονογράφηση και στοιχειοθεσία του βιβλίου.

Ένα αξιόλογο βιβλίο που προσωπικά μου έμαθε πολλά που δεν γνώριζα και σίγουρα θα ανατρέξω πολλές φορές στο μέλλον προς αναζήτηση πληροφοριών. Ειδικά το καλοκαίρι που πλησιάζει!

Να σας πω και μια πληροφορία που εγώ προσωπικά δεν γνώριζα; Το όνομα Κυκλάδες προέρχεται από τον νοητό κύκλο που σχηματίζουν τα νησιά γύρω από την ιερή Δήλο!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Δημιουργός Βάσια Εξαρχου

Παιδί 8+