Ένα ιστορικό μυθιστόρημα των εκδόσεων Κάκτος, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση και επίκεντρο τη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και την εικοσαετή σχέση του με τη Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου.

Η Μαργαρίτα μας αφηγείται με μοναδικό τρόπο όλα όσα έζησε τα κρίσιμα χρόνια της επανάστασης μέχρι και το τέλος της ζωής της, σε ηλικία 77 ετών. Γεννήθηκε στη Νωνάκριδα Καλαβρύτων σε μια πολυμελή, φτωχή οικογένεια που αναγκάστηκε να την παραδώσει σε ηλικία μόλις 7 ετών στη μονή της περιοχής για να μεγαλώσει εκεί. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη απόρριψη που δέχτηκε στη ζωή της.

Αρκετά χρόνια μετά και όσο ο πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη, γνώρισε τυχαία τον Θεόδωρο και μη ξέροντας τότε ποιος ήταν, τον ερωτεύτηκε. Της υποσχέθηκε ότι θα την έπαιρνε μαζί του με την πρώτη ευκαιρία. Η ηγουμένη την τιμώρησε γι’ αυτή της τη σχέση στέλνοντας τη για μήνες ολόκληρους να ζήσει σαν ασκητής σε μια σπηλιά που άνθρωπος δεν χωρούσε όρθιος να σταθεί. Στη συνέχεια την έδιωξε, την απέλασε σχεδόν, σε μια μονή στην Ύδρα. Αυτή ήταν η δεύτερη απόρριψη που δέχτηκε.

Η μοίρα της όμως ήταν φαίνεται προδιαγεγραμμένη, γιατί σύντομα συνάντησε ξανά τον μεγάλο καπετάνιο. Παράτησε για χάρη του το ράσο και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στη σκιά του, ούσα απλά συμβία του και δακτυλοδεικτούμενη, ακόμη και από τα ίδια τα παιδιά του Κολοκοτρώνη. Ποτέ της δεν του ζήτησε να την παντρευτεί και ποτέ δεν σταμάτησαν τα σχόλια για την αστεφάνωτη καλογραία του Γέρου του Μοριά. Αυτή ήταν μια διαρκής απόρριψη, που συνήθισε και συμβιβάστηκε μαζί της γιατί η αγάπη της για τον Θεόδωρο γιάτρευε όλες αυτές τις πληγές και τις έκανε να φαίνονται απλά αμυχές.

Ο Κολοκοτρώνης αγάπησε και τίμησε τη Μαργαρίτα. Ήταν το στήριγμα του στα δύσκολα χρόνια του αγώνα και της αδικίας που βίωσε όταν φυλακίστηκε. Απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Πάνο. Προσπαθούσαν πάντα να βοηθούν όσους είχαν ανάγκη και τους πολλούς που αδικήθηκαν από το ανύπαρκτο πολιτικό σύστημα και τα μίση του εμφυλίου.

Μία αξιοσέβαστη γυναίκα, δυνατή που αν και βασανίστηκε, ήρθε η ώρα που λυτρώθηκε. Πήρε απαντήσεις και εκτίμησε τη ζωή δείχνοντας ευγνωμοσύνη και κρατώντας τα καλά όλων αυτών που πέρασε.

Η ιστορική μελέτη που έγινε για τη συγγραφή του βιβλίου αξίζει συγχαρητήρια. Γίνεται μνεία των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων και μαχών με λεπτομέρειες που άλλοτε εντυπωσιάζουν και άλλοτε σοκάρουν. Τα δεινά που προκάλεσε ο διαρκής εμφύλιος και οι προσωπικές διαφορές των Ελλήνων άφησαν ανεξίτηλα σημάδια και κατέστρεψαν ζωές πολλών σημαντικών ηγετών της επανάστασης. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τον θρυλικό Νικηταρά, που πέθανε παραγκωνισμένος, άρρωστος και επαίτης.

Η δομή του βιβλίου, χωρισμένο σε οκτώ μεγάλα κεφάλαια με υποκεφάλαια τα οποία διαθέτουν τίτλους και ημερομηνίες, βοηθούν πολύ στην ανάγνωση και στην παρακολούθηση της ιστορικής ροής.

Η κυρία Ευσταθίου έχει καταφέρει, παρ’ όλη την ωμότητα των γεγονότων που περιγράφει, να μας δώσει την ανθρώπινη πλευρά των πρωταγωνιστών της Επανάστασης. Πρόκειται για μια μορφή βιογραφίας με στοιχεία μυθοπλασίας σαφώς, που μας επιτρέπει με έναν τρόπο να μπούμε στο σπίτι του μεγάλου Κολοκοτρώνη και να γνωρίσουμε κοντά σε αυτόν τις ζωές κι άλλων μεγάλων ηρώων. Παράλληλα είναι πολύ έντονο και ιδιαίτερα καυστικό το πολιτικό στίγμα που περνάει στον αναγνώστη με πολλές αναφορές σε ιστορικά λάθη που έχουν αποσιωπηθεί ή στοχευμένα ξεχαστεί.

Ένα σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα, που έχει σαν βάση τις ζωές υπαρκτών προσώπων και αυτό το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και ανενδοίαστα!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κάκτος

Συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου