Ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα του Motte που απόλαυσα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη τόσο η πλοκή όσο και η γραφή του μοναδικού Σκανδιναβού συγγραφέα που ανήκει πλέον στους αγαπημένους μου. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του που έχω ξεχωρίσει είναι οι εκπληκτικές περιγραφές φυσικών τοπίων, τα οποία ο ίδιος επινοεί στα βιβλία του και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ταιριάζουν απόλυτα με τις μυστηριώδης ιστορίες του και πραγματικά σε ταξιδεύουν σε πολύ όμορφα μέρη που εύχεσαι να υπήρχαν όντως.

Η συγκεκριμένη ιστορία διαδραματίζεται στο Ντέντανος. Ένα πανέμορφο, δασικό χωριό της Σουηδίας που λίγο πολύ είναι όλοι γνωστοί μεταξύ τους και ακόμη προσπαθούν να ξεχάσουν την τραγωδία που συνέβη πριν τριάντα χρόνια περίπου σε μια επικίνδυνη λίμνη της περιοχής. Πέντε φίλοι κατασκηνώνουν σε ένα όμορφο πλάτωμα με θέα τη λίμνη, με σκοπό να διανυκτερεύσουν εκεί γιορτάζοντας την αποφοίτηση τους. Το πρωί ο ένας από αυτούς βρέθηκε να επιπλέει νεκρός και χτυπημένος στο παγωμένο νερό. Η υπόθεση θεωρήθηκε δυστύχημα και σύντομα έκλεισε. Για να ξανανοίξει 27 χρόνια αργότερα με την έλευση της νέας αρχηγού της τοπικής αστυνομίας, η οποία γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι δεν βρέθηκε καθόλου τυχαία στη θέση αυτή και ότι είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν.

Λάτρεψα αυτή την πανέξυπνη πρωταγωνίστρια, τόσο τη δυναμική όσο και την ευαίσθητη πλευρά της. Οι χειρισμοί της στην υπόθεση και ο τρόπος σκέψης της κάνουν την ιστορία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Με πείσμα και παρά τις αντίξοες συνθήκες που συναντάει θέλει να δώσει απαντήσεις.

Άκρως απολαυστική και ευφυής η πλοκή του βιβλίου, δομημένη σωστά με πληροφορίες να δίνονται σε καίρια σημεία και με τρόπο που διατηρούν την απαραίτητη ένταση σε όλη τη διάρκεια. Μου αρέσει που ο συγγραφέας εναλλάσσει την αφήγηση ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν, εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία και σε κάνει να μην θες να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.

Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στο φοβερό τέλος, για το οποίο σε προϊδεάζει η αφήγηση σε κάποια σημεία αλλά με τίποτα δεν μπορείς να οδηγηθείς στην πλήρη εκδοχή του.

Ευφυές, απολαυστικό, αγωνιώδες! Διαβάστε το!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Anders de la Motte