Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα για νέους και εφήβους με θέμα την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από το μέρος που θεωρούσαν πατρίδα τους, από τα σπίτια τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Βρισκόμαστε στο 1922, είναι καλοκαίρι και ο Οδυσσέας κάνει όπως κάθε χρόνο διακοπές με την οικογένεια του στις αγαπημένες του Σπέτσες. Η απογοήτευση του θα είναι τεράστια όταν μάθει ότι πρέπει επειγόντως να γυρίσουν πίσω στην Αθηνά για να υποδεχθούν την οικογένεια ενός επαγγελματικού συνεργάτη του πατέρα του που καταφθάνουν εκτάκτως από τη Σμύρνη. Γιατί πρέπει να χαλάσει τις διακοπές του και να μοιραστεί το σπίτι του; Γιατί καταφθάνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι με βάρκες σαν εισβολείς στη χώρα του;

Ο συνομήλικος του, εκπατρισμένος, Γεράσιμος, που έχει μόνιμα μια θλίψη στο βλέμμα, θα τον βοηθήσει να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί και πως νιώθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Αντίστοιχα, ο Οδυσσέας θα βοηθήσει το φίλο του να δει τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα, έστω και πολύ μακριά από αυτό που μέχρι πρότινος ήταν σπίτι του…

Γιατί όσο υπάρχουν παιδιά, υπάρχει ελπίδα!!!

Ο συγγραφέας με ειλικρίνεια και αμεσότητα, προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά των προσφύγων αλλά και από την πλευρά των ανθρώπων που δέχτηκαν τους πρόσφυγες στη χώρα τους, στα σπίτια τους. Αρχικά, με δισταγμό, με απορίες και στη συνέχεια με περισσότερη κατανόηση και διάθεση για αλληλεγγύη και βοήθεια.

Πρόκειται για ένα βιβλίο-ψυχογράφημα των παιδικών ψυχών που βίωσαν όλα αυτά τα γεγονότα στην πρώτη γραμμή. Ένα βιβλίο που με πολύ μεγάλη ευαισθησία θίγει κοινωνικά ζητήματα και περνά μηνύματα αγάπης, φιλίας και αλληλεγγύης.

Με άφησε με μία αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας, παρ’ όλο το δύσκολο θέμα του.

Αξίζει να το διαβάσετε!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Αντώνης Σέργης

Εικόνες Έφη Λαδά

Παιδί 11+