Στις σελίδες αυτού του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε για την ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, από το πώς δημιουργήθηκε και άνθισε μέχρι το πώς ξεριζώθηκε με τον πιο άσπλαχνο τρόπο. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο ότι μαθαίνουμε τα γεγονότα μέσα από τα μάτια και τις ψυχές απλών ανθρώπων, που μας αφηγούνται τα βιώματα τους με πόνο αλλά και αγάπη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η Ελένη μας μιλά για την ιστορία της οικογένειας της. Μια οικογένεια μεγάλη, περήφανη και ευτυχισμένη. Έζησαν έτσι μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη του 1922. Τις μέρες εκείνες οι άντρες του σπιτιού κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και οι γυναίκες αναγκάστηκαν να κάνουν μια νέα αρχή, ολομόναχες μετά το «πέρασμα».

Πέντε γυναίκες κι ένα μωρό πέρασαν από το Αϊβαλί, απέναντι στη Μυτιλήνη. Φοβισμένες, απελπισμένες αλλά και δυνατές προσπάθησαν να ορθοποδήσουν νιώθοντας στα ρουθούνια τους τη μυρωδιά της φωτιάς που κατέκαιγε τη Σμύρνη και βλέποντας μπροστά τους τα αποκαΐδια της ίδιας τους της ζωής.

Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Μέσα από αφηγήσεις που αφορούν τους προγόνους της οικογένειας ταξιδεύουμε χρόνια πριν στο πως δημιουργήθηκαν οι πρώτες αποικίες Ελλήνων στα παράλια και πόσο άκμασε το ελληνικό στοιχείο σε πόλεις όπως η Κυδωνία και το Αϊβαλί.

Όμως μετά ήρθε το μίσος…

«Τίποτα πιο αβάσταχτο για την ψυχή από το μίσος. Μετά, η απληστία κι ύστερα η απάθεια. Οι πιο σπουδαίοι άνθρωποι στη ζωή δεν είν’ αυτοί που μπορούν να αποφασίζουν αν θα ζήσουμε ή αν θα πεθάνουμε. Ειν’ εκείνοι που αγαπάμε και μας αγαπούν. Ν’ αγαπηθείς πολύ είναι μεγάλη ευλογία. Είναι το νόημα της ζωής.»

Η συγγραφέας δίνει μια πολύ προσεκτική εκδοχή της κατάστασης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε παιδιά, με περιγραφές ναι μεν ρεαλιστικές αλλά όχι σκληρές. Η γραφή της είναι υπέροχη, έχει λυρισμό και διανθίζεται από την τοπική διάλεκτο.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά από περίπου 10 ετών και πάνω, αλλά και ένα διδακτικό διήγημα, γεμάτο νοσταλγία για ενήλικες.

Είναι απλά συγκλονιστικό! Διαβάστε το!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Λιλή Λαμπρέλλη

Εικόνες Κατερίνα Βερούτσου

Νεανική Λογοτεχνία