Ένα ιστορικό και ταυτόχρονα κοινωνικό μυθιστόρημα με τη μοναδική γραφή της κυρίας Θεοδωρίδου και θέμα τους Έλληνες πρόσφυγες, τον πόλεμο του ’40 και τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια τα χρόνια εκείνα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Αιμιλία είναι μία νέα γυναίκα, Πόντια στην καταγωγή που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της χάνοντας βιαία την οικογένεια της. Στο δρόμο της βρίσκεται μια καλή και άκληρη γυναίκα και τη μεγαλώνει σαν δικό της παιδί δεχόμενη αναντίρρητα για χάρη της την άθλια συμπεριφορά ενός σκληρού συζύγου. Όταν η γυναίκα αυτή πεθαίνει, η Αιμιλία παντρεύεται κάτω από πιεστικές συνθήκες και μετακομίζει στο χωριό του άντρα της, κάπου στην Μακεδονία. Ένα χωριό προσφύγων, που ζουν μαζί ντόπιοι, μικρασιάτες και πόντιοι. Άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους που έχουν ένα και μοναδικό κοινό. Θεωρούν τη γυναίκα κτήμα τους. Δεν έχει δικαιώματα, δεν έχει επιλογές και ζει υπηρετώντας την υπόλοιπη οικογένεια κάτω από τις διαταγές της πεθεράς, που συνήθως βγάζει πάνω στη νεότερη νύφη τα σπασμένα της δικής της καταπιεσμένης ζωής.

Σκληρή δουλειά, υποτίμηση και απρόσμενα γεγονότα διαλύουν σιγά-σιγά τη νέα γυναίκα. Μοναδικό της στήριγμα μια φίλη που δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην τοπική κοινωνία, καθώς είναι μια γυναίκα που ζει ανεξάρτητη και μόνη. Γεγονός απαράδεκτο για την εποχή.

Μέσα από την τραγική ιστορία της Αιμιλίας, βλέπουμε καταστάσεις που στη σημερινή εποχή φαντάζουν αστείες και διαβάζοντας τες πραγματικά θα θυμώσετε! Μπορώ να πω ότι οι γυναίκες είχαν περίπου ίδια δικαιώματα με τα ζώα του σπιτιού αλλά περισσότερες υποχρεώσεις.

Μαθαίνουμε ακόμη με πολλές λεπτομέρειες την ιστορία του πολέμου, της γερμανικής κατοχής, του εμφυλίου και γενικότερα των πολιτικών εξελίξεων της εποχής. Οι πληροφορίες που δίνονται έχουν μεγάλη ιστορική αξία και φαίνεται ότι έχει γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα.

Ένα καλογραμμένο βιβλίο που συνδυάζει πολλά. Εξαιρετική υπόθεση, ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά δεδομένα που συγκλονίζουν.

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου