Μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη το 1963 είναι ένα απαράδεκτο για την εποχή γεγονός. Μία έκτρωση τότε, στη Γαλλία, ήταν ένα παράνομο γεγονός. Όλη αυτή η κατάσταση για μια φοιτήτρια 23 ετών, χωρίς κανένα στήριγμα, είναι ένα γεγονός που τσάκισε και σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή της. Ότι το βιβλίο αυτό είναι συγκλονιστικό είναι ένα αδιαμφισβήτητο και αντικειμενικό γεγονός.

Μία νέα κοπέλα, που σπουδάζει για να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα, που προσπαθεί να ξεφύγει από το κατεστημένο μιας φτωχής οικογένειας και να δημιουργήσει κάτι στη ζωή της, ζει, κάνει σχέσεις και έρωτα. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό για τη σημερινή εποχή αλλά σίγουρα μεμπτό και κατακριτέο εξήντα χρόνια πριν.

Όταν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος, από έναν άντρα που δεν αγαπά, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα αφήσει αυτό το γεγονός να αλλάξει την πορεία της ζωής της. Δεν σκέφτεται ούτε στιγμή να υποταχτεί στους νόμους της εποχής, που θεωρούν την έκτρωση παράνομη και εγκληματίες τους γιατρούς και τις μαίες που συνεργάζονται σε τέτοιες πράξεις.

Χωρίς καμία στήριξη από την οικογένεια της, όντας μόνη και άφραγκη, προσπαθεί να βρει ένα αποκούμπι οπουδήποτε. Να βρει κάποιον γιατρό, που παραβαίνοντας το νόμο θα τη βοηθήσει να «ξεφορτωθεί» το πρόβλημα της. Στην αναζήτηση αυτή ακούει και μαθαίνει διάφορα αποτρόπαια που συμβαίνουν σε κοπέλες που βρίσκονται στη θέση της. Όταν δεν βρίσκουν βοήθεια, αναγκάζονται και κάνουν φοβερές πράξεις στο σώμα τους, όπως το να σκαλίζουν τον κόλπο τους με βελόνες πλεξίματος ή να ρίχνουν μέσα χλωρίνη.

Από τις 8 Νοέμβρη του 1963 μέχρι και τις 20 Γενάρη του 1964 η νεαρή φοιτήτρια μας περιγράφει με καθηλωτικό τρόπο όλα όσα βίωσε και κυρίως όλα όσα ένιωσε. Ο ψυχικός πόνος που της προκάλεσε το άγχος να λύσει το πρόβλημα και ο φόβος της αποκάλυψης είναι κάτι που φαντάζει απίστευτα μακρινό στις μέρες μας…

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσετε πως τελικά τα κατάφερε. Οι περιγραφές είναι συγκινητικές και ανατριχιαστικές ταυτόχρονα και η γραφή της Ernaux είναι σίγουρα χαρισματική.

Υπήρξαν σημεία που θύμωσα γιατί μια γυναίκα δεν είχε το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το σώμα και τη ζωή της. Σε κάποια άλλα σημεία, όντας  μητέρα, δεν κατάφερα να καταλάβω πως γίνεται μια γυναίκα να μην μπορεί να αναπτύξει αισθήματα για το έμβρυο που κυοφορεί. Τελικά κατέληξα στο γεγονός ότι τίποτα δεν είναι κατακριτέο και ειδικά η ψυχολογία μιας γυναίκας.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που σας προτείνω με το χέρι στην καρδιά!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Annie Ernaux