Τα τελευταία χρόνια, εξέχουσα θέση στην ανατροφή των παιδιών μας έχουν οι έννοιες συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική ευφυΐα και η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών  μπορούν να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό  τις υπόλοιπες δεξιότητες τους και φυσικά τον ίδιο τους το χαρακτήρα.

Από την πρώτη στιγμή που έγινα μητέρα άρχισα να διαβάζω, να ψάχνω, να αναρωτιέμαι για όλα αυτά και φυσικά να αγχώνομαι! Το συγκεκριμένο βιβλίο του John Gottman μπορώ να πω με σιγουριά ότι μου έδωσε πολλές απαντήσεις.

 Αρχικά κατάλαβα τι είδους γονείς είμαστε, σε σχέση πάντα με τη συναισθηματική αγωγή που προσφέρουμε στο παιδί μας. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό βήμα. Να αντιληφθείτε αν είστε υπερβολικά επικριτικοί ή παραχωρητικοί , αν είστε αποστασιοποιημένοι ή συναισθηματικοί. Κι αν όντως αντιστοιχούν σε σας κάποιοι από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, να βρείτε σε ποιους «τομείς» ανατροφής του παιδιού σας είστε έτσι και γιατί. Οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνει το βιβλίο θα σας βοηθήσουν πολύ να βρείτε τα υπέρ και τα κατά της συμπεριφοράς σας και να θέσετε μια νέα βάση στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τον κόσμο του και να κατανοήσετε συμπεριφορές και αντιδράσεις. Η κατανόηση, η ενσυναίσθηση στην ουσία, είναι για μένα το δεύτερο βήμα.

Και τέλος, εφαρμόζοντας κάποιες από τις στρατηγικές που προτείνει ο συγγραφέας, σιγά-σιγά θα δείτε αποτελέσματα. Ακόμη και μία σχέση μεταξύ γονέα-παιδιού που δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα μπορεί να  βελτιωθεί. Άσχημες αντιδράσεις και συμπεριφορές του παιδιού σας μπορεί να μετριαστούν(για να εξαλειφθούν τελείως λίγο απίθανο …για παιδιά μιλάμε!). Και φυσικά το ίδιο το παιδί θα αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του, θα κατανοεί περισσότερο, θα φοβάται λιγότερο. Αδιαμφισβήτητα όλα αυτά θα βελτιώσουν την κοινωνική και συναισθηματική του συμπεριφορά. Αξίζει να το διαβάσετε και να προσπαθήσετε.

Εκδόσεις Πεδίο

Συγγραφέας John Gottman