“Αδρή κινητικότητα σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι”, θα μπορούσε εναλλακτικά να είναι ο τίτλος για αυτό εδώ το άρθρο. Θα σας παρουσιάσω σήμερα βιβλία που μπορούν να συνδυάσουν και τα δύο. Αλλά ας πούμε πρώτα ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες…

Η ενδυνάμωση της αδρής κινητικότητας είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Είναι όμως δύσκολο να επιβάλουμε σε ένα παιδί δύο ή τριών ετών σωματικές δραστηριότητες, καθώς δεν μπορεί ακόμη να πειθαρχήσει εκτελώντας σωστά ασκήσεις γυμναστικής. Εκτός αν το κάνουμε να φαίνεται σαν παιχνίδι… Πως όμως; 

Τα παιδιά λατρεύουν  να μιμούνται. Διασκεδάζουν πολύ κάνοντας ήχους και κινήσεις ζώων ή επαναλαμβάνοντας κουβέντες των μεγάλων. Με λίγα λόγια λατρεύουν το θεατρικό παιχνίδι. Ας εμπλουτίσουμε λοιπόν τις μιμήσεις αυτές με κινητική δραστηριότητα. Για να το πετύχω αυτό με τα δικά μου παιδιά, χρησιμοποιώ συνήθως δύο βιβλία.

«Άουτς!» – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Συγγραφέας Ragnhild Scamel – Εικονογράφος  Michael Terry 

Το μικρό σκαντζοχοιράκι έφτιαξε τη φωλίτσα του κάτω από ένα δέντρο κι ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Ξαφνικά πέφτει στη ράχη του ένα μήλο, κολλώντας στα αγκάθια του.” Άουτς!” Και δυστυχώς…. δεν κόλλησε μόνο αυτό! Το σκαντζοχοιράκι πέρασε από διάφορες περιπέτειες, ακούγοντας τις συμβουλές των φίλων του, ώστε να ξεφορτωθεί τα «περιττά» και να καταφέρει να χωρέσει στη φωλιά του για το χειμερινό του ύπνο.

Βάλτε τα παιδιά σας να μιμηθούν το σκαντζοχοιράκι! Να κάνουν τούμπες στριφογυρνώντας στο πάτωμα, να συρθούν κάνοντας γέφυρα, να προσποιηθούν ότι βουτάνε σε νερό και κολυμπούν και ότι άλλο σας έρθει εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να “ελαφρώσετε” το μικρό σας σκαντζοχοιράκι! Στα θετικά του βιβλίου η εκπαιδευτική χρήση αριθμών και χρωμάτων.

«Απ’ την κορφή ως τα νύχια» του Eric Carle – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ένα ακόμη εξαιρετικό και έξυπνο βιβλίο του Eric Carle που ενισχύει τη νοημοσύνη των παιδιών από πολύ μικρές ηλικίες. Περιέχει εικόνες αγαπημένων ζώων την ώρα που κάνουν κάποια χαρακτηριστική κίνηση και προτρέπουν τα παιδιά να τους μιμηθούν. Για παράδειγμα, «είμαι πιγκουίνος και στρίβω το κεφάλι μου. Εγώ μπορώ! Εσύ μπορείς;». Το παιδί μιμείται τον πιγκουίνο με πολλές επαναλήψεις και στη συνέχεια την κίνηση που θα υποδείξει η μαϊμού, η γάτα και πολλά ακόμα ζωάκια. Εννοείται ότι μπορείτε και πρέπει να εμπλουτίσετε κι εσείς με δικά σας ζωάκια. Στα θετικά του βιβλίου τα χοντρά και ανθεκτικά φύλλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολύ μικρή ηλικία.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των βιβλίων αυτών είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν σαν διαδραστικό παιχνίδι μεταξύ παιδιών που έχουν διαφορά ηλικίας. Στη δική μας περίπτωση για παράδειγμα, παίζουν και διασκεδάζουν μαζί οι κόρες μου, 2 και 6,5 χρονών. Αρκετά μεγάλη ηλικιακή διαφορά, μπορούν να συντονιστούν και να κάνουν λίγα πράγματα μαζί και ένα από αυτά είναι η γυμναστική με βιβλία!

Βάλτε φαντασία και την καλή σας διάθεση. Τα βιβλία είναι το καλύτερο κίνητρο και απλά η αφορμή για να ξεκινήσετε!

Καλή διασκέδαση!