Η Νίκη του κυρίου Χωμενίδη είναι ένα από τα πιο σωστά και όμορφα δομημένα ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει και ένα από τα λίγα που έχω ξαναδιαβάσει.

Το  βιβλίο μας μεταφέρει με έναν αφοπλιστικά αντικειμενικό τρόπο στις πιο δύσκολες πολιτικά εποχές για την Ελλάδα. Εποχές με έντονο πολιτικό προσκήνιο και ακόμη εντονότερο παρασκήνιο.

Η Νίκη γεννήθηκε το 1938, επί δικτατορίας Μεταξά, από γονείς κομμουνιστές και μάλιστα υψηλά στελέχη του αγώνα. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της εξόριστη σε διάφορα ξερονήσια με τη μάνα της. Στην προσχολική ηλικία την ανέλαβε η γιαγιά της στην Αθήνα, όπου και πέρασε κάποια χρόνια πιο κοντά στον φυσιολογικό τρόπο ζωής των παιδιών της ηλικίας της, χωρίς ωστόσο να βλέπει τους γονείς της ή να γνωρίζει που βρίσκονται.

Ταυτόχρονα με την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, επέστρεψαν και οι ονειροπόλοι γεννήτορες της, από διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας. Δεν ήξερε αν έπρεπε να χαρεί, να λυπηθεί ή να αδιαφορήσει. Τελικά επέλεξε να χαρεί. Και άρχισε ο εμφύλιος. Είδε και έζησε τρομερά πράγματα. Είδε ακόμη και το σπίτι της να γίνεται συντρίμμια μπροστά στα μάτια της, μετά από εντολή του ίδιου του πατέρα της, για να στήσει ο ΕΛΑΣ οδοφράγματα με τα μπάζα… στο βωμό του αγώνα!

Στα δέκα της χρόνια πέρασε στη βαθιά παρανομία. Γιατί; Ο πατέρας της που κάποτε ήταν ο «αρχηγός των εργατών», χαρακτηρίστηκε ξαφνικά ως ένας «προδότης της εργατικής τάξης». Μετά από όλα τα αδιέξοδα στα οποία την έχουν οδηγήσει οι γονείς της, θα έρθει ποτέ η στιγμή να ζήσει φυσιολογικά; Να είναι ελεύθερη; Να ερωτευτεί;

Για μένα είναι αφοπλιστικός ο τρόπος που ο συγγραφέας διηγείται τη ζωή της Νίκης. Δίνει πολλές λεπτομέρειες που στο βάθος κρύβουν μηνύματα και εικόνες. Είναι ωμός εκεί που πρέπει και γλαφυρός εκεί που χρειάζεται. Παρουσιάζει πολιτικά λάθη, που η νεότερη ιστορία έχει ως ένα σημείο υποβαθμίσει, με αντικειμενική και όχι επικριτική διάθεση.

Εν κατακλείδι, πρωτότυπη ιστορία με άκρως ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία σε συνδυασμό με σπουδαία γραφή. Το συστήνω ανεπιφύλακτα και ανενδοίαστα!

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας Χ. Α. Χωμενίδης