Ένα όμορφο και συγκινητικό βιβλίο με πολλά μηνύματα, που αποτελούν εφόδια για τη ζωή ενός παιδιού… «Ένα βιβλίο με μεγάλες αλήθειες που κρύβονται σε μικρά πράγματα.»

Ο Δον Φουλχένσιο ήταν ο πιο φημισμένος κατασκευαστής πινιάτας σε ολόκληρο το Μεξικό. Η Πεπίτα, κάθε χρόνο λίγο πριν τα γενέθλια της τον επισκεπτόταν για να παραγγείλει τη δική της πινιάτα. Και κάθε χρόνο το περιεχόμενο της αποτελούσε μια τεράστια έκπληξη, που συνήθως δεν ήταν ευχάριστη! Βλέπετε, ο Δον Φουλχένσιο έπαιρνε περίεργες πρωτοβουλίες μεταφράζοντας κατά το δοκούν αυτά που του ζητούσε η μικρή Πεπίτα. Έτσι, όταν για παράδειγμα του ζήτησε κάτι πολύ γλυκό, αυτός έβαλε μέσα μέλι! Όταν του ζήτησε να βάλει κάτι με το οποίο παίζουν παιδιά, αυτός έβαλε μέσα άμμο! Όπως καταλαβαίνετε η Πεπίτα αλλά και η μαμά της περνούσαν δύσκολα… η κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο, επέμενε να της φτιάχνει την πινιάτα της ο Δον Φουλχένσιο. Κάθε χρόνο, μέχρι την τελευταία πινιάτα….

Λίγο πριν τα δεκαοκτώ της χρόνια, ο Δον Φουλχένσιο είχε «φύγει». Δεν ξέχασε όμως να αφήσει πίσω μία πινιάτα για τα γενέθλια της αγαπημένης και πιστής του πελάτισσας. Η πινιάτα αυτή είχε το πιο σημαντικό και συγκινητικό περιεχόμενο: ένα γράμμα. Ένα γράμμα μόνο για εκείνη, γεμάτο αγάπη, συμβουλές αλλά και εξηγήσεις. Της εξηγούσε το λόγο που η κάθε πινιάτα είχε το περιεχόμενο που είχε και τι προσπαθούσε να της διδάξει μέσα από αυτό…. «Τα πράγματα πρέπει να τα γεύεσαι και να τα ζεις στη σωστή τους στιγμή». Αυτό το μήνυμα ήθελε να περάσει ο Δον Φουλχένσιο τη χρονιά που, σπάζοντας η πινιάτα, τους περιέλουσε με λιωμένο παγωτό φράουλα! Δεκαεπτά συμβουλές, για κάθε ένα από τα χρόνια της.

Ένα βιβλίο με πάρα πολύ χιούμορ και ευχάριστη διάθεση, παρ’ όλη την απώλεια που πραγματεύεται, η οποία περνάει στον αναγνώστη με τρόπο απλό και φυσιολογικό. Σε όλο αυτό βοηθάει σίγουρα και η υπέροχη εικονογράφηση, που καταφέρνει να μας δώσει συναισθήματα.  Ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό, με σπουδαία μηνύματα που κάθε γονιός θα ήθελε να περάσει στο παιδί του. Και θα κλείσω με ένα από αυτά…

«Να θυμάσαι ότι από τον ουρανό θα πέφτουν για σένα δώρα πολλά, δώρα δικά σου…. κανείς δε θα τα παίρνει για να σου τα βάζει στο χέρι… εσύ θα πρέπει να το κάνεις αυτό… να τρέχεις και να αρπάζεις κάθε δώρο που θα σου στέλνει η ζωή…»

Καλή ανάγνωση!

 

Εκδόσεις Καστανιώτη

Συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Εικονογράφος Χρύσα Σπυρίδωνος

Ηλικία 6+