“Μόνο αν θέλω” – Εκδόσεις Μίνωας

Δυστυχώς μαθαίνουμε καθημερινά για ολοένα και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης παιδιών από ενήλικες. Σαφώς και δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, γινόταν πάντα τέτοιου είδους αποκρουστικές πράξεις, απλά στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, βγαίνουν πιο εύκολα στο φως.

 

Αυτή η σύγχρονη εποχή λοιπόν, επιβάλει σε εμάς, τους σύγχρονους γονείς, να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από ανθρώπους μιαρούς και άρρωστους. Μας επιβάλει να μάθουμε στα παιδιά μας να αυτο-προστατεύονται και να είναι προετοιμασμένα για οτιδήποτε περίεργο συναντήσουν εκεί έξω. Πρέπει να τους μάθουμε να αντιμετωπίζουν οποιονδήποτε κίνδυνο, χωρίς παράλληλα να χάσουν την ηρεμία και την ξεγνοιασιά της τρυφερής τους ηλικίας. Χωρίς να εγκαταστήσουμε στη ζωή τους συναισθήματα φόβου και άγχους.

Ένας πολύ όμορφος και αποδοτικός τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι τα βιβλία. Τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες τους και μέσα από την αφήγηση μιας ιστορίας μπορούμε να περάσουμε αβίαστα και όμορφα τα μηνύματα που θέλουμε. Ένα βιβλίο, που θα διαβάσουμε μαζί με το παιδί μας, μπορεί να είναι η αφορμή για πολλές και ουσιαστικές συζητήσεις.

Μην κλείνετε απλά το βιβλίο με το που θα τελειώσετε την ανάγνωση γιατί από εκεί και μετά ξεκινά ένα κομμάτι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, από την ιστορία που μόλις διαβάσατε. Ξεκινάει ο δικός σας ρόλος. Μιλήστε, αναλύστε, εξηγείστε, ρωτήστε…

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε τίτλους βιβλίων(ενεργά links) που μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους αλλά και να μάθουν πότε μπορούν και πρέπει να λένε όχι.

“Μόνο αν θέλω” – Εκδόσεις Μίνωας  – Ηλικία 4+

“Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ”- Εκδόσεις Μίνωας – Ηλικία 3+

“Δεν πάω πουθενά με ξένους” – Εκδόσεις Ψυχογιός – Ηλικία 4+

“Το σώμα μου είναι δικό μου” – Εκδόσεις Ψυχογιός – Ηλικία 5+

“Η Ντανιέλα λέει όχι” – Εκδόσεις Ψυχογιός – Ηλικία 5+

“Και βγάζω το καπέλο μου” – Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη – Ηλικία 6+

“Ξέρω να λέω όχι” – Εκδόσεις Πατάκη – Ηλικία 8+

 

“Το σώμα μου είναι δικό μου” και “Δεν πάω πουθενά με ξένους” – Εκδόσεις Ψυχογιός

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, που εύχομαι ολόψυχα να ζούσαμε σε έναν κόσμο που δεν θα χρειαζόταν να το γράψω, θέλω ταπεινά να προσθέσω τις δικές μου συμβουλές για γονείς, ελπίζοντας να βοηθήσω έστω και έναν….

 

 

  • Μην αναγκάζετε τα παιδιά σας να αγκαλιάζουν, να φιλάνε, ακόμη και να χαιρετάνε τον οποιονδήποτε χωρίς να το θέλουν. Είναι σαν να τους περνάτε το μήνυμα ότι έτσι πρέπει να κάνουν με όλους.
  • Μην θεωρείτε ταμπού το θέμα του σεξ. Μιλήστε στα παιδιά σας γι’ αυτό από πολύ νωρίς, ώστε να ξέρουν και να είναι προετοιμασμένα. Γνωρίζοντας λεπτομέρειες θα είναι υποψιασμένα και θα μπορούν να αντιληφθούν πιο εύκολα τον κίνδυνο.
  • Μην επικεντρώνεστε μόνο σε μαθήματα και υποχρεώσεις γιατί έτσι περνάτε το μήνυμα ότι μόνο αυτά είναι τα σημαντικά . Για παράδειγμα, όταν επιστρέψει το παιδί από το σχολείο ρωτήστε το πώς πέρασε ή με ποιον έπαιξε και όχι τι βαθμό πήρε. Δώστε του με λίγα λόγια κίνητρο να αρχίσει να σας μιλάει. Πρέπει να έχει την άνεση να σας μιλάει για όλα.
  • Μην αμελήσετε οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς. Ακόμα κι ένας απλός πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.
  • Μην δημιουργήσετε άγχος και φόβο στα παιδιά σας. Όλες σας οι προσεγγίσεις πρέπει να γίνουν όσο γίνεται πιο φυσικά και όμορφα.

Γιατί…..

“Η δουλειά μας δεν είναι να σκληρύνουμε τα παιδιά μας για να αντιμετωπίσουν έναν σκληρό και άκαρδο κόσμο… Δουλειά μας είναι να αναθρέψουμε παιδιά που θα κάνουν τον κόσμο λιγότερο σκληρό και άκαρδο.” – L.R. Knost