Ένα ψυχολογικό θρίλερ και ταυτόχρονα μία αστυνομική και «μαθηματική» περιπέτεια. Με πολλές πληροφορίες, ιστορικές, επιστημονικές, πολιτισμικές και κοινωνικές.

Πρόκειται για την ιστορία δύο επιστήθιων φίλων, που η μοίρα τους έδεσε λόγω της κοινής τους αγάπης για την επιστήμη των μαθηματικών. Γνωρίστηκαν όντας φοιτητές σε ένα συνέδριο στη Γαλλία, ο ένας πλούσιος, ο άλλος φτωχός αλλά και οι δύο Έλληνες. Δέθηκαν και μοιράστηκαν πολλά στοιχεία που αφορούσαν μαθηματικές έρευνες και γνώσεις. Γνώρισαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως τον Πικάσο. Πέρασαν επιστρατεύσεις και πολέμους, ο καθένας όπως «μπορούσε» ή καλύτερα όπως άρμοζε στην οικονομική και κοινωνική του θέση. Μοιράστηκαν γυναίκες, χωρίς έριδες και προβλήματα. Έζησαν γενικά μια κοινή και ταυτόχρονα πολύ διαφορετική ζωή και τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τους χωρίσει…. Εκτός ίσως από το μεγαλύτερο πάθος τους, τα μαθηματικά.

Ο μαθηματικός  Στέφανος Κανταρτζής βρίσκεται τελικά νεκρός στο διαμέρισμα του και καλείται ο επιστήθιος φίλος του, Μιχαήλ Ιγερινός, που είναι και ο μοναδικός δικός του άνθρωπος να αναγνωρίσει το πτώμα και να βοηθήσει στη διαλεύκανση του μυστηρίου του θανάτου του. Το σοκ είναι τεράστιο. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι και ο τελευταίος άνθρωπος που τον συνάντησε. Θα είναι άραγε σε θέση να βοηθήσει;

Ένα βιβλίο για τους λάτρεις των μαθηματικών(και προσωπικά δηλώνω μία από αυτούς) και των θετικών επιστημών. Με πολλές αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, όπως οι βαλκανικοί πόλεμοι και η μικρασιατική καταστροφή. Με αναφορές στη ζωή σπουδαίων καλλιτεχνών της εποχής και σε έργα τους, αλλά και στη ζωή κορυφαίων επιστημόνων και ανακαλύψεων τους. Και όλα αυτά συνδέονται και δένουν με έναν πραγματικά αριστοτεχνικό και αρμονικό τρόπο.

Ο συγγραφέας με γύρισε στα φοιτητικά μου χρόνια με όλες αυτές τις αναφορές σε μαθηματικούς, που τα ονόματα τους έχουν πάρει όλα τα γνωστά θεωρήματα. Με ταξίδεψε όμως και ακόμη πιο πίσω. Στην εποχή που οι τέχνες και οι επιστήμες όχι απλά ανθούσαν αλλά οργίαζαν, τότε που μπήκαν οι βάσεις, τότε που ξεκινούσαν όλα, τότε που και ποιος επιστήμονας δεν θα θελε να ζήσει! (Συγχωρέστε μου το λυρισμό και την υπερβολή, ίσως φταίει η «θητεία» μου στο πολυτεχνείο για αυτή μου την αδυναμία στις επιστήμες αλλά και σε αυτό το βιβλίο!)

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης