“ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ – Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα” – Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε μία από τις κορυφαίες γυναικείες παρουσίες του νεοσύστατου κράτους της ανεξάρτητης Ελλάδας. Όχι μόνο για το αξιόλογο συγγραφικό της έργο αλλά και για τη συμβολή της στην οργάνωση του κρατικού μηχανισμού για την φροντίδα και περίθαλψη, τόσο των πληγέντων Ελλήνων από την Βουλγαρική κατοχή, όσο και των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874. Κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Ήταν το τρίτο ανάμεσα σε έξι αδέλφια. Η ζωή της οικογένειας μοιράζεται μεταξύ Αθήνας και Αλεξάνδρειας. Το 1895 η Πηνελόπη παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα και αποκτούν μαζί τρεις κόρες. Το 1905 γνωρίζει τον τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια,  Ίωνα Δραγούμη.

Η γνωριμία αυτή έμελλε να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το υπόλοιπο της ζωής της. Ερωτεύονται και διατηρούν πλατωνική σχέση για τρία περίπου χρόνια. Οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής αλλά και ο αυταρχικός της πατέρας δεν της επέτρεψαν να διαλύσει το γάμο της, παρ’ όλο που ο έρωτας αυτός αποτελούσε το κοινό μυστικό της εποχής.

Η Πηνελόπη Δέλτα βυθίζεται σε κατάθλιψη. Έχει μάλιστα γραφτεί ότι η ασθένεια(έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας) που την ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος της ζωής της, πηγάζει από την απόγνωση της που δεν μπορούσε να ζήσει με τον μόνο άνθρωπο που αγάπησε. Ωστόσο, αυτό το πένθος που βίωσε την οδήγησε στο να ξεκινήσει να γράφει.

Παράλληλα, με αφορμή και πάλι το πάθος της για τον Ίωνα Δραγούμη, ξεκινάει το τεράστιο κοινωνικό της έργο. Βοηθάει στην περίθαλψη των πληγέντων της Μακεδονίας, μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων. Ο αγαπημένος της Ίων καταγόταν από την Ανατολική Μακεδονία και υπήρξε ηγετική προσωπικότητα κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι το μυθιστόρημα της «Στα μυστικά του βάλτου», που εκτυλίσσεται στη λίμνη των Γιαννιτσών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα.

Σε συνέχεια της κοινωνικής της προσφοράς, το 1922 συμβάλλει στην αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, φιλοξενώντας τους και διοργανώνοντας συσσίτια ακόμη και στο σπίτι της. Ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη της για την πατρίδα που το 1941, την ημέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, δεν το άντεξε και πήρε δηλητήριο για να αυτοκτονήσει. Κατέληξε μερικές μέρες μετά, στις 2 Μαΐου 1941.

Αξίζει να αναφέρω ότι συνέγραψε και το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα για γονείς, κάτι πολύ πρωτοπόρο για την εποχή, ήταν ένα εγχειρίδιο που προσπαθούσε μέσω της δικής της εμπειρίας να διορθώσει τον τρόπο ανατροφής των παιδιών. Έχει γραφτεί ότι έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, παρ’ όλη την οικονομική άνεση, με δύο γονείς αυστηρούς και αυταρχικούς.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, κυκλοφορούν δύο αξιόλογες βιογραφίες της, που έχει συγγράψει η κυρία Μίτση Πικραμένου: “Η κυρία με τα μαύρα” και “Η βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα”.

Θα σας πρότεινα επίσης και μία νέα σχετικά κυκλοφορία των εκδόσεων Ψυχογιός, “Ιστορία χωρίς όνομα – Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα” του Στέφανου Δανδόλου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που περιέχει ολόκληρη τη ζωή της μεγάλης συγγραφέως με έμφαση στα χρόνια των πολέμων και των αναταραχών του ελληνικού κράτους, που συμπίπτουν με τα χρόνια του έρωτα της για τον Ίωνα Δραγούμη.

“Τρελαντώνης” – Εκδόσεις Μίνωας

Από το μεγάλο συγγραφικό της έργο ξεχωρίζουν τα παιδικά της μυθιστορήματα: “Παραμύθι χωρίς όνομα”, “Για την πατρίδα”, “Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου”, “Τρελαντώνης”, “Στα μυστικά του βάλτου”, “Μάγκας”. Κυκλοφορούν όλα σε νέες έκδόσεις  και για διάφορες ηλικίες, από τους εκδοτικούς οίκους: Εστία, Μίνωας, Ψυχογιός.

Η Πηνελόπη Δέλτα έχει αφήσει αδιαμφισβήτητα το στίγμα της στην ελληνική ιστορία και στην ελληνική λογοτεχνία. Υπήρξε από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων στη χώρα μας. Αξίζει να τιμήσουμε τη μνήμη της διαβάζοντας κάποια από τα έργα της στα παιδιά μας.