Πηγή: pngegg.com

Τα παιδιά έχουν καθημερινά δεκάδες απορίες, πράγμα φυσιολογικό και εύλογο. Όσο όμως μεγαλώνουν, τόσο δυσκολευόμαστε κάποιες φορές να τους δώσουμε απαντήσεις. Ευτυχώς σήμερα υπάρχει η Google που μας λύνει γρήγορα και άμεσα αυτού του είδους τα προβλήματα…. όχι πάντα όμως!

Μία από τις ερωτήσεις που μου έκανε η κόρη μου και πραγματικά με δυσκόλεψε ήταν επί λέξη η εξής: “Μαμά, πως βρίσκουν οι μετεωρολόγοι τον καιρό;”

Όσο και να έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα απαντήσεις κατάλληλες για το μυαλουδάκι ενός παιδιού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Επίσης, δεν έχω βρει κανένα βιβλίο κατάλληλο για παιδιά που να περιγράφει τις έννοιες καιρός, μετεωρολογία και όλα αυτά τα φαινόμενα.  Παρ’ όλα αυτά, βρήκα τον τρόπο να απαντήσω στις απορίες του δικού μου παιδιού αλλά και των δικών σας!

Έχω την τύχη να γνωρίζω έναν εξαιρετικό επιστήμονα που ασχολείται με την μετεωρολογία και παράλληλα λατρεύει και τα παιδιά, καθώς είναι ο ίδιος πατέρας τριών. Πρόκειται για τον Δημήτρη Χαρισιάδη, απόφοιτο του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ) με ειδίκευση στη Φυσική της Ατμόσφαιρας και του Περιβάλλοντος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, καθώς και Πιστοποιημένης Εξειδίκευσης στη Μετεωρολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Από το 2001 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ζει με την οικογένεια του στη γενέτειρα του, την Πρώτη Σερρών, όπου και διατηρεί έναν μετεωρολογικό σταθμό.

Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα μετεωρολογίας(23 Μαρτίου), ο Δημήτρης δέχτηκε με χαρά να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη, λύνοντας όλες τις πιθανές απορίες που μπορεί να έχει ένα παιδί για τον καιρό και τη μετεωρολογία. Οι απαντήσεις είναι δοσμένες με όσο γίνεται πιο απλό τρόπο, ώστε να είναι κατανοητές για τους μικρούς μας φίλους και συνοδεύονται από πολλές χρήσιμες εικόνες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω στο Δημήτρη ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς. Όχι μόνο γιατί απάντησε στις ερωτήσεις μου, αλλά γιατί το έκανε με πραγματικό ενδιαφέρον και ειλικρινή διάθεση προσφοράς, η οποία ούτως ή άλλως τον χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ασχολείται με τα κοινά της περιοχής του και μάλιστα ως εκλεγμένος αντιδήμαρχος.

Σας προτρέπω να διαβάσετε με τα παιδιά σας το πρώτο μέρος της εξαιρετικής συνέντευξης, που μας εισάγει στην έννοια “καιρός”. Σε επόμενο άρθρο θα ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα για την επιστήμη της μετεωρολογίας.

Τι είναι καιρός;

Όταν λέμε «Καιρός» εννοούμε ένα σύνολο από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία, η βαρομετρική πίεση, η κατεύθυνση και η ένταση των ανέμων  κ.α. Επίσης, φαινόμενα όπως η ηλιοφάνεια, η συννεφιά, η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι  που επικρατούν ή πρόκειται να επικρατήσουν σε μια μικρή η μεγάλη περιοχή.

Που δημιουργείται ο καιρός;

Όπως γνωρίζουμε η Γη μας περιβάλλεται από ένα στρώμα αέρα, την ατμόσφαιρα.  Η ατμόσφαιρα είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας, αφού είναι αυτή που μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του Ήλιου και επιπλέον βοηθάει στο να διατηρείται περίπου σταθερή η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης. Όμως η ατμόσφαιρα δεν είναι παντού ίδια, δηλαδή δεν έχει παντού την ίδια πυκνότητα ή την ίδια θερμοκρασία και δεν αποτελείται σε όλα τα ύψη από τα ίδια αέρια. Με άλλα λόγια χωρίζεται σε στρώματα. Το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης, ονομάζεται τροπόσφαιρα.  Έχει πάχος που κυμαίνεται περίπου στα 7 – 8 χιλιόμετρα στους πόλους και στα 17 – 18 χιλιόμετρα στον ισημερινό. Στην περιοχή μας η τροπόσφαιρα έχει πάχος 12 – 14 χιλιόμετρα. Η τροπόσφαιρα πήρε το όνομά της από τη λέξη «τροπή» που σημαίνει αλλαγή, διότι μέσα σε αυτή συμβαίνουν συνεχώς αλλαγές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα μετεωρολογικά φαινόμενα.  Ο Καιρός λοιπόν δημιουργείται στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, την τροπόσφαιρα.

Γιατί είναι χρήσιμη η πρόγνωση του καιρού;

Η πρόγνωση του καιρού είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, διότι οι δραστηριότητές τους εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι αγρότες αν θα βρέξει  ή αν θα κάνει παγωνιά ή  οι ναυτικοί αν οι άνεμοι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ταξίδι τους. Αλλά και για την καθημερινότητα των ανθρώπων είναι σημαντικό να γνωρίζον «τι καιρό θα κάνει αύριο» για να φροντίσουν το ντύσιμό τους ή να οργανώσουν κάποια εκδρομή ή δραστηριότητα.

Πως μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τον καιρό;

Για τον καιρό των επόμενων ημερών μπορούμε να ενημερωνόμαστε από τα δελτία καιρού της τηλεόρασης και από τα Site καιρού στο διαδίκτυο. Επίσης υπάρχουν αξιόλογες εφαρμογές για κινητές συσκευές οι οποίες παρουσιάζουν την πρόγνωση του καιρού με πολύ όμορφα γραφικά και animation.

Δείτε την εξέλιξη του καιρού στον παρακάτω σύνδεσμο πατώντας το play:

Εφαρμογή Πρόγνωσης Καιρού

Η συνέχεια της συνέντευξης σε επόμενο άρθρο…