Τα Ελληνόπουλα από πολύ μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με την ιστορία της χώρας τους, συμμετέχοντας σε γιορτές και εκδηλώσεις παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων. Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθεί ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας τα γεγονότα γύρω από τα οποία στήνονται παραστάσεις και σχολικές γιορτές.

Μία πολύ καλή λύση για να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να κατανοήσουν την ιστορία είναι να χρησιμοποιήσουμε βιβλία. Η εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από εικόνες και με τις κατάλληλες ανά ηλικία λέξεις συντελεί στην καλύτερη αντίληψη τους, αλλά και στην καλύτερη αποτύπωση τους στη μνήμη του παιδιού.

«Τα Ελληνάκια» είναι για μένα ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία αυτού του είδους. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες παιδιών, αλλά το σημαντικό είναι ότι μπορεί να διαβαστεί και σε παιδιά πολύ μικρών ηλικιών, από 3-4 ετών. Η κυρία Φακίνου εξηγεί με έναν απόλυτα προσηνή τρόπο την υποδούλωση των Ελλήνων στους Τούρκους, τον τρόπο που τους εκμεταλλεύονταν οι τελευταίοι και την ένταση του θυμού που ένιωθαν οι υπόδουλοι Έλληνες.

Όλα αυτά μέσα από τη διήγηση ενός παραμυθιού, που πρωταγωνιστές είναι δύο αδέρφια. Ο Γιώργης και η Μαρία περνούν μεγάλες δυσκολίες και όπως όλοι οι υπόλοιποι νέοι νιώθουν πολύ καταπιεσμένοι. Είναι αναγκασμένοι να δίνουν το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών τους από τη δουλειά στον Αφέντη τον Αγά, καθώς και να υπακούν σε κάθε του απαίτηση, διαφορετικά η τιμωρία είναι πάντα πολύ σκληρή. Ώσπου φτάνει μια μέρα που ο Αφέντης ο Αγάς, διακόπτει το γλέντι ενός γάμου και ζητάει να χορέψει με τη Μαρία. Η κοπέλα αρνείται, όλοι οι νέοι ξεσηκώνονται να τη στηρίξουν εναντίον  του και κάπως έτσι ξεκίνησε η επανάσταση…

Απαραιτήτως πρέπει να αναφερθώ στη σπάνια εικονογράφηση του βιβλίου. Όλα τα στοιχεία της προέρχονται από έργα γυναικείας τέχνης. Πρόκειται για κεντήματα, υφαντά και λιθόγλυπτα της ελληνικής λαϊκής τέχνης. Πολλά από αυτά φιλοξενούνται σήμερα σε διάφορα μουσεία της χώρας.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως γνώρισα το βιβλίο αυτό. Οι νηπιαγωγοί της κόρης μου το χρησιμοποίησαν στο μάθημα. Της έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που μόλις γύρισε σπίτι εκείνη τη μέρα ζήτησε να της το αγοράσω. Οφείλω λοιπόν να ευχαριστήσω τις δασκάλες μας για την υπέροχη επιλογή!

Καλή ανάγνωση

Εκδόσεις Κέδρος

Συγγραφέας Ευγενία Φακίνου