Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχω χρόνια στη λίστα των «προς ανάγνωση». Όντας προκατειλημμένη και αρκετά απογοητευμένη από άλλα βιβλία της «γενιάς» του, καθώς έχει γραφτεί αρκετά χρόνια πριν, το άφηνα πάντα για μια άλλη φορά και διάβαζα κάποια νεότερη κυκλοφορία.

Πόσο λάθος έκανα!

Πρέπει να είναι στη λίστα με τα πρώτα βιβλία που θα διαβάσει ένας γονιός. Θέτει κυριολεκτικά τις βάσεις στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και διαμάχες. Δεν θα ήταν υπερβολή να σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν μεταγενέστερα είχαν ως βάση τη θεωρία του Thomas Gordon. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς υπό την αιγίδα αυτής της θεωρίας.

Διαβάζοντας «Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα», αφού πρώτα κατανοήσετε βασικές αρχές «λειτουργίας» της δικής σας οικογένειας, θα είστε όντως σε θέση να επιλύετε ειρηνικά τις διαφορές σας χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η «ενεργητική ακρόαση»,  η «μέθοδος μη-ήττας» και τα «μηνύματα-εγώ».

Αναλυτικότερα, κατά την εφαρμογή της ενεργητικής ακρόασης δίνετε την ευκαιρία στο παιδί σας να μιλήσει για το πρόβλημα του, χωρίς παρεμβάσεις και επικρίσεις. Με ειλικρίνεια και απόλυτη αποδοχή, το ενθαρρύνετε ουσιαστικά με «μεθοδευμένη σιωπή» να βρει μόνο του λύση σε κάποιο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό οικοδομείτε έναν δυνατό και αυτόνομο ενήλικα.

Η μέθοδος μη-ήττας μας διδάσκει αρχικά κάτι βασικό, που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας ισότιμα. Με γνώμονα την ισότητα και αφήνοντας εκτός τη γονεϊκή μας εξουσία, μπορούμε συζητώντας με τα παιδιά μας να καταγράψουμε πιθανές λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα και να επιλέξουμε τελικά αυτή που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει στον κόσμο των ενηλίκων, διδάσκουμε στα παιδιά μας το σεβασμό και την υπευθυνότητα. Και το σημαντικότερο, τα εφοδιάζουμε με πρακτικές επίλυσης διαφορών που αδιαμφισβήτητα θα χρειαστούν στη ζωή τους.

Το μήνυμα-εγώ είναι η αντικατάσταση του όρου «μαλώνω το παιδί μου». Δεν μαλώνω πλέον αλλά αιτιολογώ με τα συναισθήματα μου. Λέω αυτό που με ενοχλεί και θέλω να σταματήσει να πράττει εξηγώντας τους λόγους με ειλικρίνεια. Με τον τρόπο αυτό είναι περισσότερο πιθανό να σεβαστεί ένα παιδί τις γονεϊκές ανάγκες αλλά και να μάθει σιγά-σιγά να θέτει μόνο του τα όρια του.

Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και χρήσιμα θα διαβάσετε σε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο που βασίζεται στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση. Ακόμη και ο ίδιος ο συγγραφέας υποστηρίζει πως δεν γίνεται να λύσετε άμεσα όλα σας τα προβλήματα διαβάζοντας το. Χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή για να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τις μεθόδους.

Εγώ θα σας συμβούλευα επιπλέον να διαβάσετε το βιβλίο αυτό όσο πιο αργά και νωχελικά γίνεται. Μετά από κάθε κεφάλαιο κάντε μία παύση και σκεφτείτε τα δεδομένα με βάση τη δική σας οικογένεια και τον δικό σας τρόπο συμπεριφοράς. Όταν νιώσετε σίγουροι και έτοιμοι ξεκινήστε σιγά-σιγά να υιοθετείτε κι εσείς τις μεθόδους με υπομονή και αισιοδοξία!

Καλή ανάγνωση

Εκδόσεις Μάρτης

Συγγραφέας Thomas Gordon