Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η συναισθηματική υγεία των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για την εξέλιξη της ζωής τους. Οι περισσότεροι σύγχρονοι γονείς προσπαθούν να ενδυναμώσουν αυτό το σοβαρό κομμάτι ανατροφής υιοθετώντας νέες τακτικές που βασίζονται στην ενσυναίσθηση.

Η αποδοχή των συναισθημάτων και η αναγνώριση τους είναι τα βασικά και πρωταρχικά βήματα που θα βοηθήσουν ένα παιδί να διαχειριστεί τον εαυτό του, να αναπτύξει τη συναισθηματική του νοημοσύνη και να αποκτήσει τελικά την πολυπόθητη ενσυναίσθηση.

Υπάρχουν αξιόλογα βιβλία στην αγορά που διεισδύουν στον κόσμο των συναισθημάτων και μπορούν να συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τα πράγματα καλύτερα. Ωστόσο, συνήθως αναφέρονται σε ένα μεμονωμένο συναίσθημα κάθε φορά.

Έψαχνα καιρό ένα βιβλίο, που να είναι περιεκτικότερο συναισθημάτων και ταυτόχρονα προσιτό και όμορφο. Ώσπου έφτασε στα χέρια μου ή καλύτερα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο(!) “Η πριγκίπισσα Ελύσια”.

Πρόκειται για μια “μπερδεμένη” πριγκίπισσα, που όπως αρκετά μικρά παιδιά, πολλές φορές δεν ξέρει πως νιώθει ή γιατί νιώθει αυτό που νιώθει. Κλαίει συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο και δυστυχώς η αηδία βγαίνει συνεχώς μπροστά από τα υπόλοιπα συναισθήματα που κατοικούν στον “Πύργο Σκέψης” της και δεν την αφήνει ούτε να φάει! Η χαρά από την άλλη ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή του Πύργου, τις περισσότερες φορές μένει πίσω.

Οι γονείς της λοιπόν, στην προσπάθεια τους να τη βοηθήσουν, αποφασίζουν να τη στείλουν μια υπέροχη εκδρομή στο αγαπημένο μέρος όλων των παιδιών που κατοικούν στη χώρα τους  τη Γλυκούπολη. Το μέρος αυτό δεν είναι άλλο από το κάστρο του κυρίου Ζαχαρένιου, που υποδέχεται πάντα τα παιδιά με λιχουδιές, γλυκά και φυσικά την καλή του διάθεση.

Η πριγκίπισσα Ελύσια, ενώ αρχικά πήγε στο κάστρο με μεγάλη χαρά, πολύ σύντομα απομονώθηκε από τα υπόλοιπα παιδιά που υπήρχαν εκεί, μη μπορώντας να συμφωνήσει σε τίποτα μαζί τους και νιώθοντας παράξενα.

Αξίζει να διαβάσετε την υπόλοιπη ιστορία για να διαπιστώσετε πως ο κύριος Ζαχαρένιος κατάφερε να εξηγήσει στην Ελύσια πόσο απαραίτητα και φυσιολογικά είναι όλα τα συναισθήματα και πως μπορεί η ίδια κάθε φορά να τα προσδιορίζει ώστε να μην νιώθει αμήχανα πλέον με τον εαυτό της.

Μία έξυπνη και καλογραμμένη ιστορία που προσεγγίζει αρκετά στα εγγυημένα κλασικά παραμύθια. Η Μαρία Σπιθάκη περνάει σπουδαία μηνύματα με έναν τρόπο ολοκληρωμένο. Ευχάριστη ιστορία με όμορφο, πλούσιο λεξιλόγιο και σπάνια, “παραμυθένια” ονόματα. Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση το ευφυέστατο εύρημα του “Πύργου Σκέψης”. Είμαι σίγουρη ότι όσοι διαβάσουν την Ελύσια θα θεμελιώσουν τον δικό τους ξεχωριστό πύργο!

Το βιβλίο συμπληρώνουν οι ιδιαίτερα “γλυκές” εικόνες των Ελένης Αλεξανδρίδου και Δωροθέας Λούκρη που ξεχειλίζουν συναισθήματα και χρώματα. Μου άρεσε πολύ η χρήση μοτίβων σε ορισμένα σημεία και το γεγονός ότι έχουν δώσει έμφαση σε πολλές λεπτομέρειες του κειμένου.

Αξίζουν συγχαρητήρια και στις τρεις δημιουργούς!

Καλή ανάγνωση!

Εκδόσεις Λευκό Μελάνι

Συγγραφέας Μαρία Σπιθάκη

Εικονογράφοι Ελένη Αλεξανδρίδου – Δωροθέα Λούκρη

Παιδί 4+