Υπότιτλος: “Η συναισθηματική, κοινωνική και πολλαπλή νοημοσύνη του παιδιού” ή με απλά(δικά μου) λόγια ένας υπερσυμπυκνωμένος οδηγός επιβίωσης για νέους γονείς!

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που κατάφερε η Ελένη Γαρυφαλάκη να αποδώσει όλα αυτά που έχω διαβάσει σε πάρα πολλά βιβλία για γονείς μέσα σε ένα βιβλίο μόλις 143 σελίδων.

Χωρίζεται σε 26 ενότητες, όπου σε κάθε μία, πολύ λακωνικά και ιδιαίτερα κατανοητά παρουσιάζονται όλα τα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους γονείς, αλλά και κάποια που με σιγουριά μπορώ να πω ότι πολλοί από εμάς δεν έχουν σκεφτεί ποτέ τη σημασία τους. Όπως για παράδειγμα η νατουραλιστική νοημοσύνη στη βρεφική ηλικία!

Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολείται το βιβλίο δίνοντας βασικές οδηγίες κατάκτησης δεξιοτήτων:

Συναισθηματική νοημοσύνη, Ενσυναίσθηση

Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, Αυτοέλεγχος

Παιχνίδι, Περιέργεια, Επικοινωνία

Συνεργασία, Ευγένεια, Δημιουργία σχέσεων

Ανάπτυξη γλωσσικής, λογικομαθηματικής, χωροταξικής, κιναισθητικής, μουσικής, διαπροσωπικής νοημοσύνης στη βρεφική ηλικία.

Και άλλα πολλά θέματα που προσωπικά πιστεύω ότι υπερκαλύπτουν τις βασικότερες απορίες που απορρέουν του γονεϊκού ρόλου.

Αναλυτικότερα, στην εισαγωγή κάθε ενότητας υπάρχει μία επεξήγηση της δεξιότητας που πραγματεύεται με έμφαση κυρίως στο πως την αντιλαμβάνεται το παιδί. Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες-προτάσεις για το πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε το παιδί, ώστε να κατακτήσει τη δεξιότητα αυτή, με αναφορές στο τι θα πρέπει να αποφύγουμε.

Άκρως βοηθητικά είναι τα γραφήματα που υπάρχουν σε κάθε ενότητα, τα οποία είναι ουσιαστικά περιλήψεις βασικών σημείων(tips) πολύ αξιόλογων και γνωστών συγγραμμάτων για γονείς.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το Smart Babies:

  • Σε νέους γονείς που θέλουν να κάνουν μία όμορφη και κατατοπιστική εισαγωγή στις καινούριες έννοιες που προκύπτουν από την ανατροφή ενός μωρού.
  • Σε γονείς που δεν έχουν πολύ χρόνο για διάβασμα αλλά θέλουν να βοηθηθούν, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
  • Σε όσους θέλουν να κάνουν μια επανάληψη σε όσα έχουν διαβάσει κατά καιρούς(εγώ είμαι σίγουρα σε αυτή την κατηγορία!).
  • Σε όσους απλά θέλουν να βελτιώσουν το γονεϊκό τους πρότυπο.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω τις κυρίες που είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την επιμέλεια αυτού του πραγματικά υπέροχου βιβλίου. Είναι οι Λίλα Κούπριζα και Μάγδα Τσολάκου αντίστοιχα. Το στήσιμο, τα χρώματα, τα γραφήματα είναι εξαιρετικά και προσεγμένα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Καλή Ανάγνωση

Εκδόσεις Φουρφούρι

Συγγραφέας Ελένη Γαρυφαλάκη