“Απλά και Διαφορετικά”, ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής ειδικά σχεδιασμένο για όλα τα παιδιά! Είναι το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Ευγενειάδη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Όταν αποκτήσαμε το προηγούμενο (μπλε) βιβλίο με τίτλο επίσης “Απλά και Διαφορετικά” με συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής ενθουσιαστήκαμε οικογενειακώς! Ωστόσο, ευχόμουν να υπάρξει και ένα ακόμη βιβλίο, ίδιας λογικής, αλλά με υγιεινό, σπιτικό φαγητό αυτή τη φορά. Καλές και απαραίτητες οι ζύμες και τα γλυκά αλλά ήθελα να δελεάσω τα παιδιά μου να μαγειρέψουν και φαγητά που δεν τρώνε τόσο εύκολα.

Η ευχή μου πραγματοποιήθηκε! Μετά το μπλε βιβλίο, ήρθε και το κίτρινο!

Οι συνταγές και σε αυτό το βιβλίο είναι δοσμένες με περισσότερες εικόνες και λιγότερα λόγια, με βήματα άκρως αναλυτικά και εύκολα και χωρίς να απαιτούνται πολύπλοκα σκεύη για την εκτέλεση τους. Υπάρχει μια ποικιλία υλικών υψηλής διατροφικής αξίας που συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φτιάχνοντας ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. Θα βρείτε συνταγές με το αγαπημένο κοτόπουλο των παιδιών, πολλές ακόμα σημαντικές πρωτεΐνες και φυσικά τις απαραίτητες σαλάτες.

Στα πολύ θετικά του βιβλίου είναι οι χρήσιμες διατροφικές πληροφορίες που περιέχονται για βασικά τρόφιμα και οι υπέροχες φωτογραφίες της Δέσποινας Παπαχριστούδη, που είναι τόσο μα τόσο δελεαστικές!

Θεωρώ τα βιβλία του Γιώργου Ευγενειάδη άκρως κατάλληλα για να μαγειρέψετε με τα παιδιά σας και την ιδέα να τα δημιουργήσει εξαιρετική και τρυφερή ταυτόχρονα. Φαίνεται ότι φτιάχτηκαν με αγάπη, προσοχή και γνώσεις. Αξίζει λοιπόν να τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από την παρακάτω συνέντευξη, με την οποία σκοπεύει να μας δώσει μία επιπλέον ώθηση για να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά μας!

Ας πούμε όμως πρώτα δύο λόγια για εκείνον. Κατάγεται από τις Σέρρες. Σπούδασε Τεχνολογία και Επιστήμη Τροφίμων με μεταπτυχιακό στη Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων. Συμπλήρωσε τις σπουδές του με ένα ακόμη μεταπτυχιακό στην Ειδική Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία και έτσι έχει καταφέρει να συνδυάσει τις δύο του αγάπες και να τις κάνει επάγγελμα: Διατροφή και Διδασκαλία. Γνωρίζει την ελληνική νοηματική γλώσσα και τη γραφή Braille. Στο βιογραφικό του προστίθενται τα τρία βιβλία του, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε πρώτος: το μπλε, το κίτρινο και το πιο πρόσφατο “Απλά και Διαφορετικά”, το ημερολόγιο μου.

Αξίζει να τον γνωρίσουμε και να δούμε τι έχει να μας πει για τη μαγειρική με τρόπο απλό και διαφορετικό, για τη μαγειρική με τα παιδιά μας! Γιώργο σε ευχαριστώ από καρδιάς για την άψογη συνεργασία!

Η Συνέντευξη:

Πως γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσεις βιβλία μαγειρικής για παιδιά και μάλιστα με έναν τόσο προσιτό , απλό και διαφορετικό τρόπο;

Η όλη ιδέα βασίζεται στον τίτλο της. “Απλά” από τον απλό τρόπο σκέψης των μαθητών μου και “Διαφορετικά” από την διαφορετικότητα. Είναι η πραγματικότητα την οποία ζω και αντιμετωπίζω καθημερινά μέσα από την δουλειά μου, δηλαδή την μαγειρική σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κάτι το οποίο μου δημιούργησε την ανάγκη να το εκφράσω και να το αποτυπώσω.

Με δεδομένο ότι βρίσκεσαι συχνά στην κουζίνα με παιδιά, τι οφέλη βλέπεις να προσφέρει στην πράξη η ενασχόληση με τη μαγειρική και πως μπορούμε, όσοι μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας, να κάνουμε τη διαδικασία όσο γίνεται πιο «αποδοτική» για αυτά;

Η ενασχόληση των παιδιών με την μαγειρική τους δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουν τις τροφές από μικρή ηλικία και να μάθουν για τη σωστή διατροφή.  Όταν μαγειρεύεις κάνεις κτήμα σου την τροφή και έτσι δεν την σπαταλάς και εύκολα όποτε μαθαίνουν και τα παιδιά από νωρίς μαθήματα οικιακής οικονομίας.  Επιπλέον, από μικρή ηλικία η ενασχόληση με τη μαγειρική ουσιαστικά σε εξασκήσει σε κανόνες αυτονόμησης που σίγουρα θα χρειαστείς στην μελλοντική ζωή σου. Συμπερασματικά, τα οφέλη λοιπόν είναι πολύ σημαντικά και γιαυτό πιστεύω ότι η μαγειρική θα πρέπει να ενταχθεί και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η μαγειρική αποτελεί ένα τρόπο επικοινωνίας το γονιού με τα παιδιά του και για αυτό είναι καλό να επιδιώκεται. Για να γίνει αποδοτικά σίγουρα θεωρώ ότι πρέπει να να γίνει αρχικά διασκεδαστικά και σίγουρα απλά!

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες και τα όρια που πρέπει να θέσουμε σε ένα παιδί μπαίνοντας μαζί του στην κουζίνα, ώστε να είναι η διαδικασία του μαγειρέματος ασφαλής;

Επειδή στη μαγειρική υπάρχουν εργαλεία και σκευή επικίνδυνα για τα παιδιά αυτό πολλές φορές είναι αποτρεπτικό στο να κινητοποιήσει ένα γονιό να μπει στην κουζίνα μαζί τους.  Σίγουρα λοιπόν, θα πρέπει να ξεπεράσουμε το στάδιο αυτό, και στη συνέχεια να θέσουμε όρια και κανόνες γύρω από αυτό το πεδίο, χτίζοντας σιγά-σιγά κανόνες εμπιστοσύνης με τα παιδιά, με στόχο να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και  φαντασία τους και να μάθουν να χειρίζονται σταδιακά τα πάντα σε μια κουζίνα.

Πως μπορούμε να διασκεδάσουμε μαγειρεύοντας με τα παιδιά μας; Να κάνουμε τη διαδικασία όσο γίνεται πιο ευχάριστη και να προσεγγίσουμε ακόμη και τους πιο απαιτητικούς παιδικούς ουρανίσκους;

Η χρήση της ζύμης είναι μια τεχνική αρκετά διασκεδαστική για τα παιδιά. Έτσι λοιπόν μπορούμε να ξεκινήσουμε από συνταγές με ζύμες. Επίσης, η χρήση εικονογραφημένων συνταγών κάνει πιο κατανοητή και διασκεδαστική τη διαδικασία . Και σίγουρα  χρησιμοποιώντας αγαπημένα υλικά των παιδιών μας τα οποία μπορούμε να τα εντάξουμε διάφορες συνταγές.

Ποια είναι η δική σου αγαπημένη συνταγή από το μπλε και ποια από το κίτρινο βιβλίο; Ποιες συνταγές θεωρείς ότι αγαπούν περισσότερο τα παιδιά;

Θα απαντήσω τις αγαπημένες συνταγές των μαθητών μου που αποτελούν και δικές μου αγαπημένες παιδικές συνταγές.

Από το μπλε οι κρέπες, στις οποίες προσπαθούμε να γυρίσουμε την κρέπα με μια κίνηση από το τηγάνι!

Και από το κίτρινο το ρύζι με τα αυγά μια παλιά συνταγή της γιαγιάς μου  πολύ εύκολη που συνδυάζει με τελείως απλά και νόστιμα και για τα παιδιά υλικά υδατάνθρακα με πρωτεΐνη.