Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, που μας εξηγεί με απλά λόγια και όμορφα παραδείγματα πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ήρθε για να συμπληρώσει ένα κενό στις βιβλιοθήκες μας.

Η σοφή κουκουβάγια αναλαμβάνει αρχικά να μας λύσει μια πολύ σημαντική απορία: από που προέρχονται οι σκέψεις; Μας ξεναγεί στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου και μας αναλύει τις λειτουργίες του. Κατά την ξενάγηση προκύπτουν ολοένα και περισσότερες απορίες, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύπλοκος, μοναδικός, φοβερά εργατικός και φυσικά ελέγχει τα πάντα.

Μας μιλά για τα βασικά εγκεφαλικά κύτταρα, τα μεγαλύτερα εκ των οποίων ονομάζονται νευρώνες και μέσα από έναν περίπλοκο μηχανισμό, που γίνεται εύκολα αντιληπτός με τη βοήθεια της εικονογράφησης, επικοινωνούν αμφίδρομα με όλα τα μέρη του σώματος και όλες τις αισθήσεις μας. Πως; στέλνοντας γράμματα!

Με παρόμοιο τρόπο επικοινωνίας λειτουργούν και τα μάτια μας. Ηλεκτρικά μηνύματα ταξιδεύουν από το εσωτερικό του βολβού στον εγκέφαλο και αποκωδικοποιούνται από διαφορετική ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων κάθε φορά. Άλλη ομάδα αναγνωρίζει τα χρώματα, άλλη τα σχήματα, άλλη τις γραμμές και πολλά ακόμη στοιχεία. Οι ομάδες αυτές συνεργάζονται και οπτικοποιούν την τελική εικόνα, η οποία μπορεί να αποθηκευτεί στη βραχυπρόθεσμή ή στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Στη συνέχεια μας μιλά για το ρόλο του ύπνου και της ξεκούρασης στη λειτουργία του εγκεφάλου. Γνωρίζατε ότι όσο κοιμόμαστε μαθαίνουμε; Ο εγκέφαλος μας κάνει κάτι σαν επανάληψη και θυμάται τις σημαντικές πληροφορίες της ημέρας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος μας βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι ικανός να αναγνωρίσει εξωτερικούς κινδύνους και να σημάνει συναγερμό.

Τι διαδικασία ακολουθεί ο εγκέφαλος κατά τη λήψη αποφάσεων; Πως μπορούμε να τον φροντίσουμε; Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε λάθη για να μάθουμε; Μπορεί να νοσήσει ένας εγκέφαλος όπως νοσούν και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος μας; Ποιοι επιστήμονες είναι αρμόδιοι για τη θεραπεία του;

Αυτές και πολλές ακόμη απορίες θα σας λυθούν διαβάζοντας το εξαιρετικό αυτό βιβλίο που είναι γραμμένο από την Δρ. Μπετίνα Άιπ και βασισμένο σε έγκυρες πληροφορίες της καθηγήτριας Χόλι Μπριτζ, ειδικό εγκεφάλου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το σημαντικότερο κομμάτι της φοβερής αυτής ξενάγησης, το έχει για μένα η λεπτομερής και τόσο προσιτή εικονογράφηση της Μία Νίλσον. Βοηθά ένα παιδί να αντιληφθεί πολύ εύκολα τη δομή του εγκεφάλου και τις βασικές αρχές λειτουργίας του. Αν όλα αυτά που διαβάσατε μόλις είναι όντως ενδιαφέροντα, φανταστείτε πόσο περισσότερο ενδιαφέροντα μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό με εικόνες.

Ένα βιβλίο – για μικρούς και μεγάλους – που αξίζει μία περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη σας, όπου και θα μείνει σίγουρα για χρόνια!

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους δημιουργούς του και στις εκδόσεις Μεταίχμιο που το έφεραν κοντά μας!

Καλή Ανάγνωση!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας Dr. Betina Ip

Εικονογράφος Mia Nilsson

Παιδί 6+